Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasasi Kapsamindaki Ilk Dava Görülmeye Baslandi

Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasasi kapsamindaki ilk davada terör ve ayrilmaya kiskirtmak suçlamalariyla tutuklanan Tong Ying-kit’in durusmasi yapildi.

Tong Ying-kit, iki yil önce katildigi eylemde, bir grup polisin üzerine motosiklet sürerek üç polis memurunu yaralamakla suçlaniyordu.

Tong, Pekin yönetimine karsi kitlesel gösterilere yanit olarak çikarilan Uusal Güvenlik Yasasi'nin yürürlüge girmesinden bir gün sonra (1 Temmuz 2020) terör ve ayrilmaya kiskirtmak suçlamalariyla tutuklandi.

Hong Kong'un Ulusal Güvenlik Yasasi uyarinca yargilanan ilk kisi olan Tong Ying-kit, mahkemede suçsuz oldugunu iddia etti.

Söz konusu yasa kapsaminda görülen ilk dava olmasi nedeniyle diger davalarin nasil ele alinacagina dair örnek teskil edecegi için süreç, kamuoyu tarafindan ilgiyle takip ediliyor.

Apple Daily’in kurucusu Jimmy Lai de dahil olmak üzere, aralarinda birçok demokrasi yanlisi aktivistin bulundugu 100’den fazla kisi, bu yasa kapsaminda tutuklandi.

- Hong Kong'da yürürlüge giren yeni güvenlik yasasi

Çin'in en üst düzey yasama organi Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran'da oy birligiyle kabul edilen yasa, Devlet Baskani Si Cinping tarafindan da imzalamisti.

Devleti yikmaya tesebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayi sonrasinda Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayimlanarak yürürlüge girmisti.

Yasa, içerigi itibariyla asil olarak Haziran 2019'da suçlularin Çin'e iadesini öngören yasa tasarisina karsi baslatilan ve yil sonuna kadar yogun kitle protestolariyla sürdürülen hükümet karsiti protesto hareketini hedef aliyor.

Yasa ile Çin medyasinca "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansitilan muhalif gazeteciler, is insanlari ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargilanmalarinin önü açilirken bu kapsamda yasaklanan suçlari isleyenlere, 3 yildan müebbete kadar hapis cezasi verilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA