Geleneksel Çocuk Oyunlari, Bu Proje Ile Yeniden Gün Yüzüne Çikiyor

Sakarya Il Milli Egitim Müdürlügü, salgin sürecinde zamaninin çogunu dijital araçlarla geçiren çocuklari geleneksel çocuk oyunlarini tekrar bulusturmak için “Mahallemde Oyun Var” projesini hayata geçirdi. Proje ilk etapta pilot olarak seçilen üç okulda uygulanmaya basladi.

Geleneksel Çocuk Oyunlari, Bu Proje Ile Yeniden Gün Yüzüne Çikiyor
Sakarya Il Milli Egitim Müdürlügü tarafindan “Mahallemde Oyun Var” projesi kapsaminda Camili Mahallesinde düzenlenen etkinlikte Adapazari Osmanbey Ilkokulu ögrencileri geleneksel çocuk oyunlari oynadi. Il Milli Egitim Müdürü Fazilet Durmus’un da bizzat oynadigi geleneksel oyunlardan körebe, seksek, istop, ip atlama, yag satarim gibi geleneksel çocuk oyunlari etkinliklerde yer buldu.

Sakarya Il Milli Egitim Müdürü Fazilet Durmus, oyunlarin çocuk gelisimine büyük bir katki sundugunu belirterek çocuklarin oyun oynarken bir problem oldugunda nasil çözecegini, nezaket kurallarini uymayi, kaybetmenin bir son olmadigini, yeniden bir plan çizerek yürümesi gerektigini oyun sayesinde ögrendigini ifade etti.

Yapilan anket ve arastirmalara göre, çocuklarin günde neredeyse bir saatten az oynadiklarinin tespit edildigini belirten Durmus, “Bugün Sakaryamizda “mahallemde oyun var” diyerek çocuklarimizla birlikte, aslinda kendi çocukluk dönemlerimize onlari tasimak istedik. Çocuklarimiza bir burada oynattigimiz oyunlari aslinda okul bahçelerinde elbette oynatiyoruz ama istedik ki bizim çocuklugumuzdaki gibi mahallelerinde güven içerisinde sokak oyunlarini oynayabilsinler. O yüzden arzu ettik ki yine mahallelerimiz, bizim çocuklugumuzdaki gibi güven içerisinde oyun oynayabildigimiz, annelerimizin aksam saatlerinde çocuklarina pencereden seslenerek “hadi eve gel” dedigi günleri tekrar yasamayi arzu ettik. Bugün itibari ile Adapazarimizin kurtulusunun da 100. yilina denk gelen hafta içerisinde güzel bir anlam buldu. Yüz yil öncesindeki gibi “mahallemde oyun var” dedik. Insallah çocuklarimiz oyun içerisinde üretebilmeyi, gelistirebilmeyi kendilerine siar edinirler. Son söz olarak diyoruz ki, insanlar içindeki çocugu öldürmemeli ki dünyada sevgi ve baris her daim baki kalsin” diye konustu.

Projelerini bu etkinlikle henüz baslattiklarini, pilot mahallelerde uygulanmasinin ardindan tüm sehre yaymak istediklerini ifade eden Durmus, proje ile mahalle kültürünü özümseyen, birbirinin sevincini paylasan, birbirinin derdiyle dertlenen bir nesil yetistirmeyi arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA