Elazig'da 6.8'Lik Deprem Tatbikati Gerçegini Aratmadi

Elazig Fethi Sekin Sehir Hastanesi’nde, UMKE, AFAD, ilk yardim ve itfaiye ekiplerinin katilimiyla gerçegi aratmayan deprem ve yangin tatbikati gerçeklestirildi.

Elazig'da 6.8'Lik Deprem Tatbikati Gerçegini Aratmadi
Geçtigimiz sene 6.8 büyüklügündeki depremin yükünü kaldiran Fethi Sekin Sehir Hastanesi’nde deprem ve yangin tatbikati yapildi. Tatbikata, Ulusal Medical Kurtarma Ekibi (UMKE), Afet ve Acil Durum Il Müdürlügü (AFAD), itfaiye ve saglik ekipleri ile hastane çalisanlari katildi.

Yaklasik 5 ay süren çalismalar sonucu gerçeklestirilen tatbikatta senaryo geregi 6.8 siddetinde deprem sonrasinda hastane hasar gördü. Hastane personeli hastalari hizla tahliye etmeye çalisirken, hastane yöneticisi de ’Olay Yönetim Ekibi’ni acil toplanma noktasina çagirdi. Büyük kargasa yasanan hastanenin 1’nci katinda senaryo geregi yangin çikti. Hastaneye AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri yönlendirildi. Itfaiye ekipleri yangini söndürürken, kurtarma ekipleri yogun bakim bölümünde yeni tedavi gören hastalari kurtararak tahliyeyi gerçeklestirdi. Ekipler, daha sonra D blokta çikan yanginda bir hastayi ise sedyeye baglayarak halatla üst katlardan indirdi. Tahliye edilen hastalar olay yerine gelen ambulanslarla baska bir hastaneye nakledildi.Tatbikatta 4 agir olmak üzere toplamda 43 yarali hastanede müsahede altina alinarak tedavi edildi. UMKE ekipleri ise hastane önünde kurulan çadirda ise gelen yaralara müdahale etti.

Deprem ve yangin tatbikatini gerçeklestirdiklerini belirten Hastane Bashekimi Prof. Dr. Erol Keles, “Merkez üssü Sivrice ve Maden olan 6.8 siddetindeki bir deprem meydana geldi. Suan itibariyle hastanemize 43 yarali geldi. Bunlardan 4 tanesinin durumu agir ve triyaj alindi. Gerekli müdahaleleri hastanemiz içinde gerçeklestirilmekte. UMKE, 112 saglik, AFAD ve itfaiye ekiplerimiz ciddi anlamda yaralilarin buraya ulasmasinda ve bunlara müdahalede çok ciddi katki sagladilar. Deprem sonrasi hastanemizin yogun bakiminda bir yangin meydana geldi. Bu yangin sirasinda ekiplerimiz hizli bir sekilde buraya ulasarak yangini söndürdü ve yangini söndürürken de ayni anda triyaj ekipleri buradaki hastalarin diger bölümlere intikalini sagladi. Herhangi bir yaralanma, problem olmadi. Bu arada D blokta yangina bagli olarak yukaridan hastalarimiz UMKE, AFAD ve itfaiye ekiplerimiz sayesinde 112 saglik ekipleri ile acil servise ulastirildi. Bunun disinda acil servis önünde de acile gelen hastalar da yine tiriyaj ekibimiz tarafindan kabul edilerek gerekli müdahaleleri yapildi” dedi.

Deprem ve yangina hazir olduklarini dile getiren Prof. Dr. Keles, "Bu sonuçta bir tatbikat. Sehrimiz 24 Ocak 2020 yilinda çok ciddi anlamda bir deprem yasadi. Bunun acilarini yasadik ve Allah bir daha yasatmasin. Bu afetten ve depremden birçok geri dönüsümlerimiz oldu. Bundan sonraki süreçte bir daha olmasin diyoruz ama bunun bir garantisi yok. Tekrardan herhangi bir felaketle karsilasabiliriz. Bu tatbikatin amaci, insanlarimiza en iyi sekilde müdahale edebilmek için önlemleri daha önceki tecrübelerimizden çikartmis oldugumuz çikarimlarla beraber en iyi sekilde müdahale etmektir. Yaklasik 5 aydir bu tatbikati planliyoruz. Çok genis anlamli bütün ayrintilari düsünülerek bu tatbikat gerçeklestirildi.

Allah, böyle bir seyle bizi karsilastirmasin ama eger böyle bir sey karsilasirsak da sehrimizdeki insanlara en kisa süre içerisinde gerekli önlemlerimizi aldigimizi düsünüyoruz. Tatbikatta gerek yogun bakimda gerek D blok önünde gerekse acil ekip içerisinde yaklasik 150 personelimiz görev aldi” diye bilgi verdi.
Kaynak: İHA