Denizli'nin Suyu Bu Merkezden Izleniyor

Dünyanin en gelismis teknolojileri arasinda gösterilen SCADA sistemini 2017 yilindan itibaren kullanmaya baslayan Denizli Büyüksehir Belediyesi DESKI, içme suyu deposu, terfi istasyonlari ve atiksu aritma gibi 200’ün üzerine tesisini uzaktan izleyip kontrol ediyor. Büyüksehir DESKI, sistemle bugüne kadar milyonlarca liralik su ve enerji tasarrufu sagladi.

Denizli'nin Suyu Bu Merkezden Izleniyor


Dünyadaki teknolojik gelismeleri yakindan takip ederek vatandaslarin daha güvenli ve konforlu yasami için kullanmayi sürdüren Denizli Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Isleri (DESKI) Genel Müdürlügü’nün SCADA ile tanisma hikayesi 2017 yilinda basladi.

Ingilizce, "Supervisory Control and Data Acquisition" kelimelerinin ilk harflerinden olusan veri tabanli kontrol ve gözetleme sistemi olan SCADA’yi su yönetiminde kullanmaya baslayan Büyüksehir DESKI, sistemle son 4 yilda milyonlarca liralik su ve enerji tasarrufu sagladi. SCADA’dan önce su depolarinin dolu veya bos oldugu uzun sirik ve hortumlarla kontrol edilirken, suyun klorlanmasi, debi ölçümleri, depolar arasi su transferleri gibi birçok islemin de ilgili tesise gidilerek elle yapildigi kaydedildi. Bunlarin yaninda su terfi istasyonlarinin kontrolü, atiksu aritma tesislerinde aritilan suyun analizleri ve günes enerji santrallerinin kontrolü gibi islemler de tesislere gidilerek takip edilmek zorunda kaliniyor, bu da özellikle zamandan ve isgücünden büyük kayiplara neden oluyordu.

Uydu sistemiyle 24 saat kontrol ediliyor

Gelecekte yasanabilecek kuraklik gibi risklerden dolayi su yönetimine büyük önem veren Denizli Büyüksehir Belediyesi DESKI, tüm bu olumsuzluklari ortadan kaldirmak için SCADA’yi 2017 yilinda kullanmaya basladi.

Bu kapsamda Büyüksehir DESKI bugün 68 içme suyu deposu, 84 içme suyu derin kuyu pompasi, 11 içme suyu terfi istasyonu, 22 içme suyu ölçüm odasi, 16 paket atiksu aritma tesisi, 1 betonarme atiksu aritma tesisi, 5 atiksu terfi istasyonu ve günes enerji santralinin kontrol ve yönetimini 24 saat uydu sistemiyle kilometrelerce uzaktan yapmaya basladi.



Su ve enerji kayiplarinin önüne geçildi

SCADA sistemiyle su depolarinin durumu, klorlama sistemi, atiksu aritma tesisleri gibi 200’ün üzerinde tesisin kontrolü, gözetlenmesi ve rapor sonuçlari alinabiliyor. Su analiz cihazlari ile klor, bulaniklik, iletkenlik ve PH seviyeleri de ölçülüyor. Ayrica geçmiste seviye sensörlerinin bulunmadigi su depolarinda çok büyük su ve enerji kayiplarinin yasandigi belirtilirken, bugün derin kuyu ve depolar arasi su transferlerinin otomatik olarak yapilabildigi, bu asamada cazibeli suya öncelik verilerek enerji tasarrufunun da had safhaya çikarildigi kaydedildi.

Denizli’nin suyu altyapi yatirimlariyla korundu

Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan, bugüne kadar yaptiklari binlerce kilometrelik alt yapi ile birlikte SCADA sisteminin de büyük önem tasidigini belirtti.

Son dönemde yasanan kurakliga dikkati çeken Baskan Zolan, "Bugün kent merkezinde su sikintisi yasanmiyorsa bunun en büyük nedeni yaptigimiz altyapi yatirimlaridir. Bir zamanlar sehrimizde içme suyunun yüzde 60’i evlere ulasmadan eskiyen hatlardan dolayi topraga karisiyordu. Su depolarinin hali ortadaydi, atiksu artima tesisleri yoktu. Biz altyapi yatirimlarini yapmamis olsaydik, göz göre göre suyumuzun yok olmasina izin verseydik, bugün sehrimize düzenli içme suyu veremezdik" dedi.

Kaynak: İHA