'Baskent Kart' Kiliçdaroglu Ve Aksener'in Katilimiyla Tanitildi

Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas, ‘Baskent Kart’i kamuoyuna tanitti.

'Baskent Kart' Kiliçdaroglu Ve Aksener'in Katilimiyla Tanitildi
Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Yavas, dünyanin her yerinde geçerli olacak Türkiye’nin en kapsamli sehir karti ‘Baskent Kart’i düzenlenen toplantiyla kamuoyuna tanitti. ATO Congresium’da canli olarak yayinlanan toplantiya CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, Demokrat Parti Genel Baskani Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Sabri Tekir, DEVA Partisi Genel Baskan Yardimcisi Mehmet Emin Ekmen, Gelecek Partisi Genel Baskan Yardimcisi Dogan Demir, milletvekilleri, ilçe belediye baskanlari, ABB Meclis Grup Baskan Vekilleri ve üyeleri, Ankara Ticaret Odasi (ATO) Baskani Gürsel Baran, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, belediye bürokratlari ve çok sayida davetli katildi.

Pandemi sürecinde birçok projeyi ötelediklerine ve öncelikleri degistirdiklerine dikkat çeken Yavas, insan odakli sosyal belediyecilik anlayisi dogrultusunda yeni bir asamaya geçtiklerini belirterek, sunlari söyledi:

“Bu sehir ve zordaki insanimiz için ne yapabiliriz diye yeniden yol haritasi yaptik, önceliklerimizi güncelledik. Kimse yataga aç girmesin, hiçbir çocuk egitiminden mahrum kalmasin, kimse gelecekten ümidini kesmesin diyerek yola koyulduk. Büyüksehir Belediyesi bu süreçte insa ettigi güveni temele koyarak, yardimlasma ve dayanisma kültürünü ilmek ilmek örmüs, ülkemiz için basarili bir örnek olusturmustur. Baskent Kart’i hayata geçirme amacimiz, ihtiyaç sahiplerinin sadece bakkal veya marketlerden alisveris yapabilmesini saglamak degil, dayanismanin devamina yol açarak, bunu kurumsal nitelige kavusturmak ve insanimiz nezdinde kalici bir kimlige dönüstürmektir. Baskent Kart ile hem milletimizin yardim kültüründe yeri olmayan bir ayibi ortadan kaldirmis olacagiz hem de Baskent Kart ile islem yapan vatandaslarimiz sayesinde elde edilecek geliri sosyal yardim havuzuna aktararak, ihtiyaç sahiplerine daha fazla yardim edilmesini saglamis olacagiz. Baskent Kart uygulamasiyla insan onurunu zedeleyen, anne babalari çocuklarinin yaninda mahcup eden, kimi yöneticilerin propaganda malzemesi yapmak için kullandiklari o çirkin fotograf karelerini artik tarihin çöplügüne atiyoruz. Oysa bizim inancimiza ve tarihten gelen yardim kültürümüze göre sag elin verdigini sol el bilmemeliydi. Ne mutlu ki bugün burada ihtiyaç sahiplerini rencide olmaktan kurtaracak bir modeli hayata geçiriyoruz. Yardim kolisi uygulamasini Baskent Kart ile tamamen kaldiriyoruz ve ailelerin, özellikle de çocuklarin bir ömür boyu tasiyacaklari travmayi bitiriyoruz. Farkli gelir gruplari arasindaki bir ayrimi daha ortadan kaldirmis olacagiz. Ön ödemeli kart mantigiyla gelistirdigimiz bu hamle, cezasiz, faizsiz ve icrasiz özellikleriyle hem insanligimizin hem kültürümüzün hem de sosyal belediyecilik anlayisimizin bir sonucu olarak ortaya çikmistir. Bu kartin sahibi 6 milyon, kullanicisi ise 83 milyon vatandasimiz olacaktir.”

"Iyilik olsun diye yatirdiginiz ücretler hala bankada duruyor"

Sosyal sorumluluk ilkesi dogrultusunda hareket ettiklerini vurgulayan Yavas, “Sayin genel baskanlarim, sizlerin geçen sene belediyemize sosyal yardim alan ailelerimize destek olmak için yatirdiginiz paralar hala blokajda biliyorsunuz. Iyilik olsun diye yatirdiginiz ücretler hala bankada duruyor. Ancak bizim vatandasimiza ulasmamizin, iyiligi bulastirmamizin önüne geçilemezdi. Iste Baskent Kart ile böyle dertleri de ortadan kaldirmis olacagiz” diye konustu.

Ankara’da BLD 4.0 uygulamasi ile baslattiklari yeni model belediyecilik anlayisini sosyal alana da yansittiklarini ifade eden Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas, bir dünya karti olarak tanittigi Baskent Kart’in Ankara’nin tanitimina da katki saglayacagini açikladi:

“Ankara’mizi her türlü yeniligin öncüsü kilmak ve onu bir marka kent haline dönüstürmek için attigimiz adimlardan birisi olan Baskent Kart’in diger sosyal belediyecilik uygulamalarimiz gibi model olmasini diliyoruz. Su gerçegi rahatlikla ifade edebilirim ki, yardimlarin basa kakmadan da yapilabilecegini göstermesi açisindan Baskent Kart uygulamasi bir devrim niteligindedir. Baskent Kart, etrafta beton yiginlari, ölü yatirimlar ve israf çöplükleri göremeyince eksiklik hissedenlere bizim belediyecilik önceligimizin ne oldugunu bir kere daha göstermis olacaktir. Temeline huzuru ve bereketi koydugumuz bu anlayis, bir yandan gelisen teknolojiyi insanimizin önüne sererken, diger yandan da sosyal yaralari sararak, sehrimize refah, dayanisma ve kardeslik tasiyacaktir. Baskent Kart uygulamasiyla tüm vatandaslarimiz, ulasimdan alisverise, saglik hizmetlerinden fatura ödemelerine ve havaleye kadar pek çok islemden indirimli ve avantajli biçimde yararlanma imkanini kavusacaktir. Sadece Ankara’da degil, ülkenin ve dünyanin neresinde olursa olsun Baskent Kart’la alisveris yapan herkes bir yandan kendi ihtiyacini görürken, diger yandan bir iyilik ordusunun neferi oldugunu bilecektir.”

"Bugüne kadar 43 milyon 833 bin TL tutarinda harcama yapildi"

Konusmasinin ardindan yaptigi sunum ile projeye dair önemli bilgiler veren Mansur Yavas, ilk uygulama sonucunda elde edilen verileri paylasti. 29 Nisan tarihinde sosyal yardim alan 112 bin 785 aileye Baskent Kart’in teslim edildigini belirten Yavas, sunlari söyledi:

“400’er TL’den toplam 45 milyon 114 bin TL tutarinda bakiye tanimlandi. Bugüne kadar 43 milyon 833 bin TL tutarinda harcama yapildi. Ilk uygulama sonucunda 5 bin 912 islemde 77 bin 53 TL’lik ilaç ve eczane harcamasi yapildi. Bin 41 islemde 47 bin 857 TL’lik oyuncak alindi. 569 islemde 43 bin 37 TL’lik bebek ürünü alindi. 841 islemde 33 bin 805 TL’lik kitap ve kirtasiye ürünleri alindi. 2 vatandasimiz ortopedi ve protez ihtiyacini giderirken, 2 vatandasimiz buzdolabini, 1 vatandasimiz ise isitme cihazini tamir ettirdi.”

Baskent Kart harcama gelirlerinden elde edilecek komisyonun yüzde 95’inin Büyüksehir Belediyesine aktarilacagini belirten Yavas, “Zamanla üye is yerleri sayisi arttikça komisyon orani da artacak. Ilk uygulamada yapilan harcamalar sonucunda Büyüksehir Belediyesi 213 bin 233 TL gelir elde etti. Bu paranin tamami yine sosyal yardim alan aileler için harcanacak” dedi.

Baskent Kart uygulamasini örnekler vererek anlatan Yavas, “Sadece Ankara’da her ay pos cihazinin yaklasik 50 milyon kez kullanildigini, aylik 10 milyar liralik harcama yapildigini biliyoruz. Baskent Kart sayesinde, sadece Ankara’da bile, her ay en az 50 milyon kez iyilik yapma ve harcadigimiz 10 milyarin her kurusunda iyiligi yayma firsatimiz olacak. Iste, asil paha biçilemeyen, ‘paranin satin alamayacagi’ denilen yer, burasidir. Nerede olursa olsun alin teriyle para kazanip bu helal parayla kartimizi kullanan herkes, ihtiyaç sahiplerine nefes verdigini bilecek, yataga aç girenlerin, tebessümü unutan çocuklarin, uzatilacak el bekleyen magdurlarin derdine yetismenin huzurunu yasayacaktir” degerlendirmesinde bulundu.

Kemal Kiliçdaroglu

Basina açik olarak gerçeklestirilen tanitim toplantisinda konusan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ise, “Seçimlerden önce verilen sözlerin seçimlerden sonra nasil tutuldugunu gördük, tanigi olduk. Dolayisiyla verilen bir sözün tutulmasi çok önemli. Bu halkla halkin seçtigi belediye baskani arasinda güvenin olusmasi açisindan da son derece önemli. Bir iyilik yapiyoruz ama hepimizin gönlünden geçen iyiligi yaparken de insan onurunu korumakta çok farkli bir sey. Insani insan olarak kabul etmek onun yoksulluguna veya varligina bakmadan, ihtiyaç sahibi her aileye, her çocuga, her insana ihtiyacini giderecek yardimlari yapmak çok önemli. Sayin belediye baskanimiz bu konuda bütün Türkiye’ye örnek olacak önemli adimi atmis durumda. Sayin baskan sunu da itiraf edeyim alisverisin büyük kismini ben degil hanim yapacak, hepinize tesekkür ederim’’ diye konustu.



Meral Aksener

IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener ise düsüncelerini, ‘‘Tesekkür ederim. Allah basarilarinizin devamini getirsin, Allah utandirmasin. Bereketli olmasini diliyorum’’ sözleriyle paylasirken, Demokrat Parti Genel Baskani Gültekin Uysal da, “Ankara’da büyük bir degisimin yasandigi andan itibaren bir kara örtünün Ankara’mizdan kalkmasindan itibaren gönüllerimizi ferahlatan, aklimiza, gönlümüze hitap eden bir hizmeti sayin baskan bütün ekibi ile birlikte götürüyor” dedi.

‘Ses Ver Sus A Capella Müzik Grubu’nun performansinin büyük begeniyle izlenildigi ve sarkilara ayakta alkislarla eslik edilen tanitim toplantisinin sonunda siyasi parti genel baskanlarina hediye Baskent Kart verildi.



Türkiye’de bir ilk

Ön ödemeli kart mantigiyla ne kadar yükleme yapilirsa o kadar harcama yapilabilecek olan Baskent Kart, tüm dünyada geçerli olacak. Tüm is yerlerinde ve online alisverislerde kullanilabilecek olan Baskent Kart, en kapsamli sehir karti olmasiyla da Türkiye’de bir ilk olurken, karti sadece sosyal yardim alanlar degil herkes kullanabilecek. Anlasmali yerlerden yapilacak alisverislerde özel indirimler ve avantaj imkani saglanabilecek ve Baskent Kart kullanan vatandaslarin her ay para aktarip harcama yapmasiyla ihtiyaç sahibi aileler de kazanacak.

Ögrencilere özel indirim imkanlari da sunacak olan Baskent Kart, yakinda baslayacak burs projesinde de kullanilacak. Baskent Kart, sosyal yardim sistemini gelistirerek ihtiyaç sahibi vatandaslarin yardimlarini seffaf ve kolaylikla alabilmesini saglarken, herkesin kart tasarimlari ayni olacak. Kredi karti geçen her yerde kullanilabilecek.

Baskentlilerin yogun ilgi gösterdigi tanitim toplantisina katilanlar da Baskent Kart ile ilgili görüslerini dile getirdiler. Ankara Milletvekili Levent Gök, “Ülkemizin içinde bulundugu ekonomik kosullarda yoksullugun giderek artmasi hepimiz için en düsündürücü konulardan biri. Bu sorunun çözümü konusunda belediyelerin, yoksul yurttaslara zaman zaman gida yardimi ya da baska yardimlar dagittigini biliyoruz. Ancak bu yardimlar dagitilirken tabii ki insanlarin sayginliginin korunmasi, onlarin kimliginin gizlenmesi, çok özenli bir sekilde davranilarak onlari sakinmak da gerekiyor. Gida yardimi giden aileler bu yardimi alirken mahcubiyet yasiyorlar bunu görüyoruz. Bugüne kadar bu böyle oldu. Simdi Ankara Büyüksehir Belediyesi ‘Baskent Kart’ ile belli bir miktar parayi bakiye olarak yüklemek suretiyle ailelere dagitiyor ve kredi karti geçerli olan her yerde bu karti kullanabiliyorlar. Belediye baskanimizi ve emegi geçen tüm arkadaslarimizi kutluyorum” dedi.

BELPA A.S. Yönetim Kurulu Baskani Ferhan Özkara, “Müthis bir proje. Baskent Ankara’nin dünya kenti olma yönünde ilerledigini gösteren en önemli gelisme. Çünkü dijital belediyecilik anlayisinda olan bir kart hayata geçirildi” diye konuustu.

Büyüksehir Belediyesi Meclis Üyesi Servet Akman, “Ankara için bir milat oldugunu düsünüyorum. Daha önce yardimlar koli bazinda oluyordu ama simdi vatandaslarimiz kendi esnafindan da ‘Baskent Kart’ ile alisveris yapabilecek duruma geldi. Mansur Bey’e tesekkür ediyoruz” dedi.

Zabita Daire Baskani Mustafa Koç, “Mansur Yavas’in önderliginde 2,5 yildir farkli bir belediyecilik anlayisi sergiliyoruz. Kendisinin bir konusmasinda ifade ettigi gibi Ankara’ya bir günde adalet gelir diyoruz. 2,5 yildir adalet var. Ankara’yi dünyanin saygin baskentlerinden biri yapma yolunda her gün baskentimize bir deger daha katiyoruz. Büyüksehir Belediye Zabitasi olarak destek vererek kentin dört bir yaninda bulunan marketlere ulasarak bilgilendirici sticker’lari yapistirdik. Ankara’ya hayirli ugurlu olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

Tasariminda Ankara’nin ahilik ve ticaretin merkezi olmasindan etkilenilen Baskent Kart’in ön yüzünde Ankara’ya ait simgeler, arka yüzünde ise Çikrikçilar Yokusu yer aliyor. Baskent Kart kullanmak isteyen Ankaralilar, www.baskentkart.com.tr ve Baskent Mobil uygulamasi üzerinden online olarak ya da Büyüksehir Belediyesi A Blok’ta bulunan Baskent Kart Bankosu ya da Sihhiye Baskent 153 üzerinden sahsen basvuru yapabilecek.
Kaynak: İHA