Yerli Kovid-19 Asisi 'TURKOVAC'in Faz-3 Asamasina 7 Ayda Ulasildi

Türkiye'de yürütülen 18 asi çalismasindan biri olan ve Erciyes Üniversitesince gelistirilen asinin Faz1 çalismalarina 5 Kasim 2020'de baslandi Gönüllüler üzerinde herhangi bir yan etki görülmemesi üzerine Faz2 asamasina 10 Subat'ta geçilen inaktif asinin son basamagina bugünden itibaren geçildi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in katilimiyla düzenlenen programda adi 'TURKOVAC' olarak açiklanan asinin seri üretime geçilmesiyle Türkiye'nin salginla mücadelede eli daha da güçlenecek.

AYBÜKE INAL KAMACI - Kovid-19'la mücadele kapsaminda Erciyes Üniversitesinin gelistirdigi yerli inaktif Kovid-19 asisi "TURKOVAC" 7 ayda Faz-3 asamasina ulasti.

Çin'in Vuhan kentinde Aralik 2019'da ortaya çikan ve kisa sürede tüm dünyaya yayilan Kovid-19, Türkiye'de ilk olarak 11 Mart 2020'de tespit edildi.

Ilk vakanin görülmesinin ardindan geçen bir yili askin sürede hem dünyada hem Türkiye'de salginla mücadele kapsaminda birçok tedbir hayata geçirildi.

Bu tedbirlerin yaninda, salgininin yikici etkilerini ortadan kaldirilabilmek için Türkiye, en etkin yollardan biri olan yerli asinin üretilmesi için çalismalarina hizla basladi.

Bu kapsamda, Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanligi (TÜSEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumunun (TÜBITAK) destegiyle 18 yerli asi çalismasi hayata geçirildi.

Bunlardan en hizli ilerleyeni, Erciyes Üniversitesince gelistirilen ve 5 Kasim 2020'de Faz-1 çalismalarina baslanan inaktif Kovid-19 asisi oldu. Faz-2 çalismalari kapsaminda ilk dozu 10 Subat'ta uygulanmaya baslanan asinin gönüllülerde herhangi bir yan etkisi görülmedi.

Faz-1 asamasinda 44, Faz-2'de ise 250 gönüllüye uygulanan asinin, Faz-3 çalismasina ise bugün baslandi.

Asinin üçüncü fazinin ilk doz uygulama programi için Ankara Sehir Hastanesi'nde etkinlik düzenlendi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan da programa çevrim içi katildi.

Erdogan, burada yaptigi konusmada yerli Kovid-19 asisiyla Türkiye'de yeni bir dönemin kapilarinin aralandigini belirterek asinin adinin "TURKOVAC" oldugunu açikladi.

Asinin Faz-3 asamasinin tamamlanmasiyla Türkiye'nin yaygin asilama programinda eli daha güçlü hale gelecek.

Saglik Bakanligi ile Türkiye Saglik Enstitüleri Baskanliginin destekledigi yerli asinin Türkiye Koordinatörlügünü Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Ögretim Üyesi ve ayni zamanda Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal yürütüyor.

Asiyi, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin basinda oldugu Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Asi Arastirma ve Gelistirme Merkezi ile Iyi Klinik Uygulama ve Arastirma Merkezi'nde görevli ekip gelistiriyor.
Kaynak: AA