Sinav Beslenmesi

SANKO Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Baskani Prof. Dr. Efsun Karabudak, “Sinava bir iki gün kala bazi hatali uygulamalari düzelterek sinav heyecaninin da yatismasi için beslenmeye dikkat edilebilir” dedi.

Sinav Beslenmesi
Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) öncesi dogru beslenme ve sinav beslenmesine yönelik önerilerde bulunan Prof. Dr. Karabudak, dengeli beslenmenin insan vücudunu fizyolojik ve psikolojik açidan zinde tuttugu gibi çagimizda sik görülen stres ve bazi kronik hastaliklarin gelisimini de engelledigini söyledi.

Bebegin beyin gelisiminin üçte ikisi anne karninda olusurken, üçte birinin ise üç yasa kadar tamamlandigini animsatan Prof. Dr. Karabudak, “Bu nedenle beslenme yasam boyunca çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme yasam tarzi haline getirilmelidir” ifadelerini kullandi.

Sinavdan birkaç gün önce beslenme

Sabah, ögle ve aksam ögünlerinin düzenli tüketilmesi ve bu ögünlerde yemeklerin yenirken asiri doyuncaya kadar yenmemesine özen gösterilmesi gerektigine vurgu yapan Prof. Dr. Karabudak, sinavdan önce beslenmeye yönelik su önerilerde bulundu: “Mutlaka ara ögünlerde hafif olabilecek ancak asiri acikmayi geciktiren besinler veya içecekler tüketilmelidir. (Meyve, yüzde 100 meyve suyu, süt ile az yagli bir pogaça, kahvaltilik gevrek, krep olabilir.). Hamur tatlilari yerine sütlü tatlilar tercih edilmeli, gereksiz yere sekerli atistirmalik besinler tüketilmemelidir. Saglikli ara ögün atistirmaliklari seçilmelidir. Aksam ögünü saat 20.00-20.30’dan sonraya kaymamalidir. Aksam ögününde ise çok yagli, gaz yapici, sindirimi zor, susatacak, kizartma besinler yenmemelidir. Hatta degisiklik olsun diye ilk defa tadilacak besinler bugüne konulmamalidir. Eger bu birkaç gün yemekler disarida yenecekse saglikli, temiz ve güvenilir yerlerde hazirlanmis olan yiyecekler tüketilmelidir. Bozuk, süpheli besinler yenmemelidir. Çünkü besin zehirlenmeleri 6-24 saat sonra ortaya çikabilir. En belirgin belirtiler ise; bulanti, bas dönmesi, kusma ve ishaldir. Her zaman oldugu gibi günde 8-10 bardak sivi tüketilmelidir. Unutulmamalidir ki insan vücudunun yüzde 60’ini su olusturur. Vücudumuzdaki enerjinin olusumu, zihinsel islevlerin sürmesi ve birçok olayin gerçeklesmesi için su gereklidir. Suyun da mutlaka temiz olmasina dikkat edilmelidir. Gün içerisinde asiri miktarlarda çay, kahve gibi içecekler tüketilmemelidir. Mümkünse bitkisel çaylar, taze meyve sulari tercih edilmelidir. Gece yatmadan önce bir bardak ilik süt (gaz yapiyorsa laktozsuz süt) içilebilir. Hatta içerisine bir tatli kasigi seker veya bal ilave edilebilir.”

Sinav günü beslenme

“Sinav günü mutlaka kahvalti yapilmalidir” diyen Prof. Dr. Karabudak, sinav günü beslenmesiyle ilgili su noktalara dikkat çekti: “Saat 07-07.30 gibi yapilan iyi bir kahvalti sinav süresince kan sekerinin dengeli seyrine yardimci olacaktir. Kahvalti yapilmadiginda sinav sürecinde (saat 10.00-12.00) vücuttaki enerjide büyük bir azalma olur ve bireyde uyusukluk, bas dönmesi ve açlik duygusuna yol açar. Kahvaltida çayin yerine meyve suyu tercih etmek vücudu daha zinde tutar. Özellikle çay ve kahvede bulunan bilesikler vücutta demir eksikligine ve dolayisiyla kansizliga neden oldugu gibi vücutta enerji metabolizmasi, sinir sistemi, fiziki performanstan sorumlu kas sistemi ve vücudun enfeksiyonlarla mücadelesini saglayan savunma sistemiyle de yakindan ilgilidir. Sabah mutlaka proteinli besinler bir yumurta (yumurtayi sahanda az yagli veya haslanmis), yumurta kadar peynir, bir bardak süt (gaz yapiyorsa laktozsuz süt), domates-salatalik, bir iki tatli kasigi reçel, bal-pekmez, bir iki dilim ekmekle siki bir kahvalti yapilmalidir. Sinava giderken mutlaka aday yaninda su götürmelidir.”

Prof. Dr. Karabudak, sinava girecek ögrencilere basarilar dileyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA