Putin Açiklamasi 'Rusya, Avrupa Ile Kapsamli Bir Ortakligin Yeniden Kurulmasindan Yana'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ülkesinin Avrupa ile kapsamli bir ortakligin yeniden kurulmasindan yana oldugunu belirterek iki tarafin karsilikli pek çok çikarinin bulundugunu söyledi.

Putin, Alman Die Zeit gazetesi için, Nazi Almanyasi’nin Sovyetler Birligi’ne saldirmasi nedeniyle baslayan Büyük Vatan Savasi’nin 80. yil dönümü nedeniyle "Geçmise ragmen açik olmak" isimli bir makale yazdi.

Rusya’nin Avrupa ile iliskileri gelistirmeye çalistigini belirten Putin, gerek Rusya gerek Avrupa Birligi’nin bu yolda çok seyler yaptigini ifade etti. Ancak buna karsin NATO’nun doguya dogru genislemesinin Avrupa’da karsilikli güvensizligin baslamasinin nedeni oldugunu dile getiren Putin, NATO’nun Rusya sinirlarina yaklasmayacagina dair verilen sözlerin unutulduguna dikkati çekti.

Avrupa’nin, Almanya’nin birlesmesinden sonra Rusya ve ABD’nin de katildigi ortak bir güvenlik sistemi kurmadigini anlatan Putin, birçok ülkenin ültimatomla Bati veya Rusya yanlisi olmaya zorlandigini ifade etti.

Putin, "bu saldirgan politikalarin" sonuçlarinin Ukrayna’da 2014’te görüldügünü kaydederek, Ukrayna’daki "darbenin" ABD ve Avrupa tarafindan desteklendigine isaret etti. Putin, "Simdi tüm Avrupa güvenlik sistemi ciddi bir sekilde bozuldu. Gerginlik artiyor ve yeni bir silahlanma yarisinin riskleri gerçek oluyor. Is birliginin bize sundugu muazzam firsatlari kaçiriyoruz, bu yüzden hepimiz ortak zorluklarla, salgin ve onun agir ekonomik-sosyal sonuçlariyla karsi karsiya kaliyoruz." ifadelerini kullandi.

Rusya’nin Avrupa’daki en büyük ülkelerden biri oldugunu, Avrupa ile kültürel ve tarihsel baglar hissettigini söyleyen Putin söyle devam etti:

"(Avrupa ile) dürüst ve yapici bir etkilesime açigiz. Atlantik'ten Pasifik Okyanusu'na kadar, Avrupa Birligi ve Avrasya Ekonomik Birligi de dahil olmak üzere çesitli entegrasyon formatlarini içerecek ortak bir is birligi ve güvenlik alani yaratma fikrimiz bunu dogruluyor. Tekrar ediyorum: Rusya, Avrupa ile kapsamli bir ortakligin yeniden kurulmasindan yana. Karsilikli çikarlarimiza yönelik birçok konu var."

Putin, dünyanin yeni tehditlerle karsi karsiya oldugunu belirterek geçmisin hatalarini kabul edip bunlarin düzeltilmesi gerektigini ifade etti.

Kaynak: AA