Dondurmanin Baskenti Kahramanmaras'tan 35 Ülkeye Ihracat

Kahramanmaras’ta keçi sütü, salep ve seker karisimindan mahir ustalarin ellerinde benzeri az bulunan bir lezzete adini veren ‘Maras Dondurmasi’ 35 farkli ülkeye ihraç ediliyor.

Dondurmanin Baskenti Kahramanmaras'tan 35 Ülkeye Ihracat
Kahramanmaras, ihracatin yani sira ülkedeki ihtiyacin yüzde 35’ini tek basina karsilayarak bu dondurma sektörünün en önemli üreticisi olma özelligini kimseye birakmiyor.

Kahramanmaras’ta 3 kusak önce baslayan dövme dondurmacilik geleneginin ünü, ülke sinirlarini asti. Dogal keçi sütü ile salep karisimindan kusaklar boyu devam eden yönteme bagli kalarak üretilen Maras dövme dondurmasi, kendine özgü lezzeti ve aromasi, parlak beyaz rengi, erimeye karsi dayanikli olmasi ve düsük sicaklikta uzun süre muhafaza edilmesi gibi özellikleri ile ön plana çikiyor. Satirla kesilip biçak ve çatal kullanarak yenilen Maras dondurmasi, lezzeti ile kentin de ününe ün katiyor. Dondurmanin baskenti olarak anilan Kahramanmaras’ta üretilen dövme dondurmalar, Avrupa basta olmak üzere Amerika ve Ortadogu ülkeleri ile Uzakdogu ülkelerine ihraç ediliyor.

Kentteki 40 dondurma üreticisinden biri olan Erdal Kanbur, Kahramanmaras’in özdeslestigi bu lezzeti, dünyanin 35 ülkesine tasiyarak büyük bir basari elde ettigini söyledi.



“Kahramanmaras dondurma sehri’ diyen Kanbur, “O yüzden de talep Kahramanmaras’tan 35 ülkeye ihraç ediliyor. Amerika, Arap ülkeleri, Avrupa ülkeleri, Rusya, Kibris gibi ülkelere ihraç ediliyor. Büyük çogunlukla Arap ülkeleri ve Türkmenistan’a kadar ulasiyor. Pandeminin etkisinden kaynakli üretim azalmasi yasansa da yavas yavas normale dönüyoruz. Talep artisina göre tüm hazirliklarimizi yaptik. Geçen yila nazaran bu yil üretim de artislar daha da bekliyoruz” dedi.

Dondurma sektörünün kentin tanitimi kadar istihdam için de önemli oldugunu anlatan Kanbur, “Her dondurma, Maras dondurmasi degildir. Kahramanmaras’ta üretilen dondurmada süt, salep ve seker haricinde bir katki maddesi bulunmaz. Maras dondurmasina asil lezzetini veren keçi sütü ve Ahir Dagi’ndan toplanan saleptir. özelligini tasir. Sütlerimiz hastaliktan ari çiftliklerde, dogala yakin ortamlarda üretiliyor.

Üretimin yani sira istihdam noktasinda da gelismeler kaydediyoruz. Gençlerimizi bu sektörde istihdam edebilme adina otelcilik okulunu da bünyemize kattik. Bu okuldaki arkadaslarimizi egitimlerinin ardindan yurtdisindaki is gücü ihtiyaci için hazirliyoruz. Üretim, dagitim ve satis agiyla birlikte bu sektörde 15 bine yakin istihdam var. Artan talep dogrultusunda da rakamin 20 bine ulasacagina inaniyorum. Dünyada en fazla dondurma tüketimi Amerika Birlesik Devletleri’nde. Orada kisi basina 5 litre dondurma düsüyorsa kentimizde 1 litreydi. Dondurmanin besleyici özelliginden dolayi tüketim de artti ve Amerika’daki seviyeye çikti” ifadelerini kullandi.

Maras dondurmasi yemek için Ankara’dan geldiklerini söyleyen bir müsteri ise, “Dondurma yemeye turla geldik ve rehberimiz önerdi. Çok güzel tadi var dondurmanin begendik” dedi.

Kaynak: İHA