Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Amacimiz Tüm Afrika Ülkelerinde Büyükelçilik Açmak'

ANKARA – Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "13 yil içinde 27 yeni büyükelçilik Ankara’da açildi. Bu da iliskilerimizin geldigi noktayi gösteriyor. Bizim de amacimiz tüm Afrika ülkelerinde büyükelçilik açmak" açiklamalarinda bulundu.

Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi 'Amacimiz Tüm Afrika Ülkelerinde Büyükelçilik Açmak'
Zimbabve’nin Ankara Büyükelçiligi gerçeklestirilen törenle açildi. Açilis töreninde basin toplantisi düzenleyen Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, açilan büyükelçiligin Türkiye’nin Zimbabve ile ikili iliskiler açisindan önemli oldugunu vurguladi.

"Amacimiz tüm Afrika ülkelerinde büyükelçilik açmak"

Zimbabve ve Gine Bissau’nun Ankara’da büyükelçilik açmasiyla birlikte Ankara’daki Afrika ülkelerinin büyükelçilik sayisinin 37’ye çikacagi bilgisini veren Bakan Çavusoglu, “13 yil önce bu rakam sadece 10’du. 13 yil içinde 27 yeni büyükelçilik Ankara’da açildi. Bu da iliskilerimizin geldigi noktayi gösteriyor. Bizim de amacimiz tüm Afrika ülkelerinde büyükelçilik açmak. Su anda 43 olan Afrika’daki büyükelçilik sayimizi yakinda Gine Bissau da büyükelçilik açarak 44’e çikaracagiz" diye konustu.

Ankara’da açilacak her büyükelçilige destek saglayacaklarini aktaran Bakan Çavusoglu, "Afrika’nin bizim kalbimizde ayri bir yeri var. Iliskilerimizi esitlik, ortaklik temelinde daha da güçlendirme arzusundayiz. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde Afrika’nin kalkinmasi için tüm imkanlarimizi seferber ettik" seklinde konustu.

Türkiye’de ögrenim gören yabanci ögrencilerin büyük bir bölümünün Afrikali ögrencilerden olustugunu hatirlatan Bakan Çavusoglu, "Ekonomik is birligimizi de kazan-kazan anlayisiyla gelistirmek istiyoruz. Is insanlarimiz toplam degeri 70 milyar dolari asan projelerle Afrika’nin çehresini degistiriyor. Ama biz bunlari yeterli görmüyoruz Afrika kitasiyla iliskilerimizi her alanda daha da ileri tasiyacagiz" açiklamalarinda bulundu.

Ayrica Bakan Çavusoglu ayrica mevkidaslarina Antalya Diplomasi Forumuna (ADF) sagladiklari katkidan dolayi tesekkür etti.

Basin toplantisinda konusan Zimbabve Disisleri Bakani Frederick Shava ise Zimbabve Büyükelçiliginin açilisinin iki ülke arasindaki iliskilerinin gelistiginin göstergesi oldugunu aktardi.

Düzenlenen basin toplantisinin ardindan kurdele kesimi yapilarak açilis gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA