Kara Para Aklama Sorusturmasi Kapsaminda Aranan Sezgin Baran Korkmaz'in Viyana'da Ilk Durusmasi Görüldü

Korkmaz'in ikinci durusmasi 14 gün sonra Vels'de görülecek.

Türkiye ve ABD tarafindan aranan, kara para aklama sorusturmasi kapsaminda hakkinda gözalti karari bulunan Sezgin Baran Korkmaz'in Viyana'da gerçeklesen ilk durusmasinda mahkeme görevsizlik karari verirken, Korkmaz'in yakalandigi Vels'de davanin görülecegine hükmetti.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Avusturya'da 19 Haziran'da gözaltina alinan SBK Holding ve 6 sirketine yönelik kara para aklama sorusturmasi kapsaminda hakkinda gözalti karari bulunan sirketin Yönetim Kurulu Baskani Korkmaz'a iliskin AA muhabirinin sorularini yanitladi.

Ceyhun, "Sezgin Baran Korkmaz'in Viyana Eyalet Ceza Mahkemesinde ilk durusmasinin yapildigi bilgisi dogrudur. Mahkemenin görevsizlik karari verdigi, davanin, Korkmaz'in yakalandigi bölgedeki Vels Mahkemesinde görülecegi bilgisi de dogrudur." ifadelerini kullandi.

Korkmaz'in bir sonraki durusmasinin 14 gün sonra yapilacagi bilgisini paylasan Ceyhun, Korkmaz'a iliskin basinda yer alan haberlere de deginerek, "Sezgin Baran Korkmaz'in Türkiye'ye iade edilmek istedigi bilgisi de kendisinin avukati tarafindan bize teyit edilen bir bilgi." seklinde konustu.

Öte yandan Viyana Eyalet Ceza Mahkemesi Basin Birimi Müdür Yardimcisi Christina Salzborn, AA muhabirinin sorusuna verdigi cevapta, bugünkü durusmada sinir disi için tutuklanma karari alindigini ancak kararin sahsin tutukluluk durumunun sürmesiyle iliskili oldugunu, sinir disi edilip edilmeyecegi anlamina gelmedigini söyledi.

Salzborn "Sahis (Sezgin Baran Korkmaz) bugünkü karara iliskin henüz itirazda bulunmadi. Sinir disi edilmesine iliskin karar ne zaman alinir, onu su an için söyleyemiyorum ancak tecrübeler dogrultusunda talepte bulunan ülkelerden ek belgeler istenebilir." degerlendirmesinde bulundu.

Hakkinda Interpol'ün kirmizi bültenle arama karari bulunan Korkmaz'in 5 Aralik 2020'de yurt disina çiktigi Istanbul Havalimani'nin Güvenlik Kamera kayitlarindan tespit edilmisti.

Korkmaz, 19 Haziran'da Avusturya'nin baskenti Viyana'ya yaklasik 250 kilometre uzaklikta bir kasabada emniyet güçleri tarafindan gözaltina alinmisti.

Bu gelisme üzerine Türkiye, ayni gün Korkmaz'in iade edilmesi için gereken süreci Avusturya makamlari nezdinde baslatmisti.
Kaynak: AA