Isitme Kaybi Tedavi Edilmezse Alzheimer'i Tetikleyebiliyor

Istanbul Üniversitesi Tip Fakültesi KBB Hastaliklari Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Güldiken: 'Tedavi edilmeyen isitme kaybi; içe kapanma, günlük aktivitelerde azalma ve sosyal iliskilerde problemlere yol açarken, demans ve Alzheimer gibi hastaliklara da sebebiyet veriyor'

Istanbul Üniversitesi Tip Fakültesi Kulak Burun Bogaz (KBB) Hastaliklari Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Güldiken, tedavi edilmeyen isitme kaybinin; içe kapanma, günlük aktivitelerde azalma ve sosyal iliskilerde problemlere yol açarken, demans ve Alzheimer gibi hastaliklara da sebebiyet verdigini bildirdi.

Güldiken, yaptigi yazili açiklamada, her 1.000 dogumda 1 ila 3 oraninda ileri ve çok ileri derecede isitme kaybina sahip çocugun oldugunu belirtti.

Isitme kaybinin her yas grubunda görülebildigine isaret eden Güldiken, "Isitme kaybina siklikla uzamis sariligi bulunan, erken dönemde yogun bakim ihtiyaci gözüken ve tüp bebek tedavisiyle dünyaya gelen çocuklarda ve 65 yas üzerinde rastlaniyor. Tedavi edilmeyen isitme kaybi; içe kapanma, günlük aktivitelerde azalma ve sosyal iliskilerde problemlere yol açarken, demans ve Alzheimer gibi hastaliklara da sebebiyet veriyor." ifadelerini kullandi.

Güldiken, isitme cihazlarinin daha çok hafif, orta, orta-ileri derecedeki isitme kayiplarinda, konusmayi anlama performansi yüzde 50 ve üzerinde olan kisilerde kullanildigini, konusmayi anlama performansi yüzde 30'un altina düsen, isitme cihazindan da yeterli fayda göremeyen ileri ve çok ileri derecede isitme kaybi olan hastalar için en iyi çözümün koklear implant oldugunu belirtti.

- "4 yasini doldurana kadar her iki kulagin implantlanmasi SGK kapsaminda"

Prof. Dr. Yahya Güldiken, implantin dogru zamanda yapilmasi gerektigini, özellikle 3 yasindan önce implantlanan çocuklarin normal isiten saglikli bireylerle ayni konusma, isitme becerisine sahip oldugunu aktararak, sunlari kaydetti:

"Bebeklerde 1 yasini doldurduktan sonra, çocuklarda da 4 yasini doldurana kadar ileri ve çok ileri derecede isitme kaybi tespit edildiginde koklear implant, devlet güvencesiyle SGK tarafindan iki kulakta da karsilaniyor. 4 yasindan sonra konusma becerisinin saglanmasini takiben (post-lingual dönemde) herhangi bir sebeple her iki kulakta da olusacak ileri ve çok ileri derece sensörinöral isitme kaybi yasayan bireylerde ise tek kulagin implantlanmasi SGK kapsaminda oluyor."

Güldiken, hastanin anatomik durumunun, implant seçiminde önemli rol oynadigini vurgulayarak, implant öncesinde odyolojik degerlendirmenin yani sira radyolojik degerlendirmelerin de yapilmasi gerektigini, hastanin radyolojik degerlendirmesinde anomali olup olmamasinin seçilecek implantin tipini belirleyecegini aktardi.

Isitme kaybi tedavisinde teknolojinin oldukça gelistigine isaret eden Güldiken, "2008 yilindan sonra 4-5 saati bulan ameliyat sürelerini yaklasik 1-1,5 saate indirdik. Çocuk hastalarda ameliyat sonrasi bir gecelik yatistan sonra birinci ayda implantin ses islemcisinin aktivasyonunu gerçeklestiriyoruz. Tercih edilen markanin odyologlari tarafindan ayarlari yapiliyor. Koklear implant için herhangi bir yas sinirimiz yok. Ameliyat endikasyonu olan, ameliyat olmasina engel teskil eden bir durumu olmayan her hasta koklear implantin faydasini görüyor." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA