Bu Belirtiler ALS Habercisi

Iskenderun Gelisim Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Atilla Kara, kol ve bacaklarda kas güçsüzlügüyle baslayan ALS hastaliginda erken teshisin hastalarin yasam kalitesini arttirdigina dikkat çekti.

Bu Belirtiler ALS Habercisi
Uzm. Dr. Atilla Kara, ‘Dünya ALS Günü’ dolayisiyla, yaptigi açiklamada hastaligin 40 ile 60 yas arasinda daha sik görüldügünü belirterek, “Motor nöron hastaligi olarak bilinen Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), beyin ve omurilikteki motor sinir nöronlarinin zarar görmesi sonucunda ortaya çikan, ilerleyici bir hastaliktir. Kadinlarda daha sik görülen ALS hastaliginin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, düsük oranda genetik faktörlerde rol oynamaktadir. ALS’nin kesin bir tedavisi yok, sadece Amerikan Gida ve Ilaç Dairesi’nin onay verdigi bir ilaç bulunmaktadir. Ilacin, hastaligi yavaslatici ve ömür süresi üzerine de pozitif etki gösterdigi bilinmektedir. Hastaligin erken teshisi ve tedaviye erken baslanmasi; hem hastanin yasam kalitesini arttirmakta, hem de ömür süresini uzatmaktadir” açiklamasinda bulundu.

“En önemli belirti kas güçsüzlügü”

ALS hastaliginin en önemli belirtilerinin; kas güçsüzlügü, kas erimesi ve segirmeler oldugunu ifade eden Uzm. Dr. Atilla Kara, “Kas güçsüzlügü, kol veya bacaklarda güçsüzlük, yürüyüs bozuklugu, konusma bozuklugu ALS hastalarinda görülen en temel belirtilerdir. Bu belirtilerin yani sira hastada yutma güçlügünün yaninda, ayni zamanda solunum sikintilari da gelisebilir. Fakat bu hastaligin en yaygin bulgulari, kas güçsüzlügü ve segirmelerdir. Segirmeler, sadece ALS belirtisi degildir. Fakat segirmelerin, kastaki erimeler ve güçsüzlükle birlikte görülmesi bu hastaligin belirtisidir. Eger, vücutta yaygin bir segirme varsa, nörolojik muayeneden geçmekte yarar vardir” dedi.

Kaynak: İHA