Bogaçayi Bilim Kurulu Toplandi
Akademisyenler, Meslek Odalari temsilcileri ve konusunda uzmanlardan olusan Bogaçayi Bilim Kurulu Bogaçayi’nda yapilan çalismalari degerlendirmek üzere Antalya Büyüksehir Belediyesi’nin koordinasyonunda toplandi. Bogaçayi proje alaninda yapilabilecek çalismalar hakkinda görüs alisverisinde bulunan Bilim Kurulu, sorunlari ve çözüm önerilerini degerlendirdi.
Bilim Kurulu Toplantisi’na Antalya Büyüksehir Belediyesi adina Baskan Basdanismani Dr. Cem Oguz ve Baskan Danismani Lokman Atasoy, Konyaalti Belediyesi, ASAT Genel Müdürlügü, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisligi Bölümü, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Insaat Mühendisleri Odasi, Jeoloji Mühendisleri Odasi, Çevre Mühendisleri Odasi, Peyzaj Mimarlari Odasi ve konusunda uzman bilim adamlari katildi.
“Çalismalar anlatildi”
Toplantida son yapilan Bilim Kurulu Toplantisi’nda alinan kararlara istinaden Bogaçayi’nda Antalya Büyüksehir Belediyesi tarafindan gerçeklestirilen çalismalar ve korumaya yönelik planlanan projeler kurul üyelerine aktarildi. Ardindan kurul üyelerinin konuyla ilgili degerlendirmeleri ve önerileri alindi. Kurul üyeleri tarafindan yapilan degerlendirmede; yaz döneminde derenin agzinin kapatilarak iç kisimdaki su seviyesinin yükseltilmesinin, belediyenin teknelerle gerçeklestirdigi sucul bitki kesme ve toplama faaliyetleri için gerekli olan su derinligini saglamasi açisindan önemli oldugu vurgulandi. Bölgede bulunan Duraliler, Hurma, Bogaçayi yeralti su kaynaklarinin deniz suyu ile tuzlanmasinin önlenmesi ve proje alaninda olusan ekosistemin muhafaza edilmesi açisindan Antalya Büyüksehir Belediyesi’nin yürüttügü çalismalarin dogru oldugu ifade edildi.
“Mobil havalandirma sistemi”
Bilim Kurulu’nda ayrica Bogaçayi’nda mevsimsel oksijen miktari ihtiyacinin saglanabilmesi için yaz döneminde kullanilabilecek, kis döneminde kaldirilabilecek mobil havalandirma sisteminin uygun noktalara yerlestirilmesi halinde, sistemin dip çamurunun olusumu, koku, görüntü kirliligi gibi problemlerin azaltilmasina katki saglayacagi ifade edildi. Buna ek olarak biyolojik mücadele için bazi balik türlerinin de kullanilabilecegi, toplanan bitki ve yosunlardan belediyenin kompost elde etme fikrinin yerinde olacagi da kurul üyelerince belirtildi.
“Bilimsel çalismalar sürüyor”
Yapilan düzenli temizlik çalismalarinin su kütlesindeki çevre sorunlarini büyük oranda engelledigi ancak Bogaçayi Projesi ile birlikte kiyiyi besleyen rüsubatin su kütlesinde birikerek Konyaalti Sahili’ni besleyememesi ve kiyi erozyonunun devam etmesi en büyük sorun olarak gösterildi. Antalya Büyüksehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi Uzaktan Algilama Arastirma ve Uygulama Merkezi isbirligi ile Konyaalti Sahili’ndeki kiyi çekilmeleri hakkinda gerçeklestirilen bilimsel çalismanin devam ettigi, ilerleyen dönemlerde sonuçlarin Bilim Kurulu ile detayli olarak ele alinacagi ifade edildi.
“Çalismalarin devamliligi sart”
Toplantida, itirazlara ragmen 2017 yilinda baslayip 2018 Aralik ayinda biten, yaklasik 129 bin metrekarelik alanda 2.5 metre derinlestirilerek olusturulan ve her geçen yil derinligi azalan su kütlesinde, hidrojen sülfür çikislari olustugu, çökelme nedeniyle çamur birikimi ve sucul bitkilerin olustugu dile getirildi.
Bogaçayi havzasinin eski dogal haline dönmesinin zaman içinde olabilecegi, bu süre zarfinda Antalya Büyüksehir Belediyesi tarafindan yürütülen çalismalarin devamliliginin saglanmasi gerekliligi kurul üyeleri tarafindan vurgulandi. Kurul üyeleri, bunun su an için en dogru çözüm olarak görüldügünü ancak en büyük kaygi olan kiyi erozyonun devam etmesi nedeniyle Bogaçayi’na doganin yapacagi bir müdahale ile eski haline dönmesini umduklarini ifade etti.