Banglades, Türkiye Ile Savunma Alaninda Is Birligini Güçlendiriyor

Banglades'ten bir heyetin, iki ülke arasindaki baglari güçlendirmek ve ticari iliskileri 1 milyar dolardan 2 milyar dolara çikarmak amaciyla önümüzdeki ay Türkiye'yi ziyaret etmesi planlaniyor.

Banglades ile Türkiye arasindaki iliskiler, iki ülkenin savunma alaninda yürüttükleri is birligi ile yeni bir ivme kazandi.

2021'in ilk çeyreginde, Türkiye’den yaklasik 60 milyon dolar degerinde silah ithal eden Banglades, Türkiye’nin en çok silah ihracati yaptigi 4. ülke konumunda.

"Yeniden Asya" girisimi araciligiyla 2021-2022 dönemi için yaklasik 4,5 milyar dolar askeri bütçe ayiran Banglades ile Türkiye arasinda iliskiler savunma alaninda da güçleniyor.

Banglades Savunma Teknolojisi’nin (DTB) raporlarina göre, Türkiye’nin önde gelen silah üreticilerinden Roketsan, 300 kilometre (186 mil) menzile sahip TRG-300 Kaplan füze sisteminin ilk partisini bu ay Banglades'e teslim etti.

Bunun yani sira, haziranin ilk haftasinda Banglades Silahli Kuvvetleri mensubu 41 kisi, söz konusu füze sistemi üzerine askeri egitime katildi.

- Banglades savunma teçhizatini çesitlendiriyor

Banglades Silahli Kuvvetleri’ne askeri teçhizat üretimi saglayan Banglades Mühimmat Fabrikalari (BOF), ilk kez, ülkenin savunma kapasitesini güçlendirecek bir hava savunma ve tanksavar füzeleri üretim projesini üstlendi.

Banglades’in savunma alaninda attigi adimlara iliskin AA muhabirine degerlendirmelerde bulunan güvenlik analisti ve savunma uzmani Emekli Orgeneral M. Sakhawat Hossain, Banglades hükümetinin Türkiye’den füze tedarik etmeyi ve uçak üretimi için ortaklasa girisimde bulunmayi planladigini belirtti.

Bunun yani sira Hossain, Banglades hükümetinin Türkiye’den teçhizat alimina sicak baktigini ancak bu konunun iki ülke arasinda bir anlasma imzalanana kadar kamuya mal edilemeyecegini ifade etti.

Jahangirnagar Üniversitesinde Uluslararasi Iliskiler profesörü Shahab Enam Khan da Türkiye ve Banglades'in "dogustan dost" olduklarini ve stratejik iliskilere sahip olmalari gerektigini söyledi. Khan, Türk savunma sanayinde meydana gelen yeniliklerin, bu alanda askeri teçhizatlarini çesitlendirmeyi planlayan Banglades için faydali olabilecegini belirtti.

Öte yandan Khan, iki ülke arasindaki askeri is birliginin bölge barisina ve istikrarina katki saglayacagina dikkati çekti.

Bununla birlikte Banglades’in ekonomisinin istikrarli bir büyüme kaydettigini belirten Khan, bu durumun ülkenin jeopolitik önemini arttirdigini ve birçok ülkenin dikkatini çektigini söyledi.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu daha önce Banglades ziyareti sirasinda Ankara'nin Dakka ile savunma alaninda is birligini gelistirme ve ortak üretimi ve teknoloji transferini gerçeklestirme konusundaki istekliligini dile getirmisti.

- Silahli kuvvetler arasinda is birligi

Banglades'te yayin yapan Savunma Analiz sitesi Defseca'ya göre, Banglades Donanmasi 16 Haziran'da devlete ait savunma üretici Khulna Tersanesi'ne Türk tasarimina dayali 3 dalis destek botu siparisi verdi.

Banglades Deniz Kuvvetleri Komutani Amiral M. Shaheen Ikbal, 27 Mayis-4 Haziran ??arasinda Türkiye'yi ziyaret eden bir heyete baskanlik ederken, dönemin Hava Kuvvetleri Komutani Maresal Masihuzzaman Serniabat da 19 Nisan-25 Nisan ??arasinda Türkiye'ye ziyaret gerçeklestirdi.

Banglades ordusunun medya birimi Hizmetler Arasi Halkla Iliskiler (ISPR) direktörü Yarbay Abdullah Ibn Zaid, Türkiye'nin hava ve deniz kuvvetleri yetkilileri ve Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir ile yapilan görüsmelerde egitim, gemi insasi ve siber güvenlik alanlarinda karsilikli isbirliginin artirilmasi gibi konularin ele alindigini söyledi.

Ibn Zaid, ziyaretin karsilikli isbirliginin kapsamini genisleterek samimi iliskileri güçlendirmede hayati bir rol oynamasinin beklendigini kaydetti.

Banglades Disisleri Bakanliginin Dogu Avrupa ve Bagimsiz Devletler Toplulugu (BDT) Genel Müdürü Sikder Bodiruzzaman ise AA muhabirine verdigi demeçte, Agustos 2020'de Lübnan'in Beyrut kentinde meydana gelen patlamada hasar gören Bangladesli geminin onarilmasindaki Türkiye'nin destegini savunma iliskilerinin güçlendirilmesinin bir örnegi oldugunu kaydetti.

Bodiruzzaman, taraflar arasinda ticaret ve savunma iliskilerinin güçlendigine ve arttigina dikkati çekti.

Banglades'ten bir heyetin, iki ülke arasindaki baglari güçlendirmek ve ticari iliskileri 1 milyar dolardan 2 milyar dolara çikarmak amaciyla önümüzdeki ay Türkiye'yi ziyaret etmesi planlaniyor.

Kaynak: AA