Avrupa'nin Sisesi Bu Tesiste Geri Dönüstürülüyor

DÜZCE – Düzce’nin Gümüsova ilçesinde 100 milyon liralik yatirimla kurulan geri dönüsüm fabrikasinda, Avrupa ve Türkiye’den gelen tonlarca atik, geri dönüsüme kazandiriliyor. Günde 6 milyon pet sise geri dönüsüme kazandirilirken, kullanilan 150 ton suyun yüzde 95’i ise geri dönüstürülüyor.

Avrupa'nin Sisesi Bu Tesiste Geri Dönüstürülüyor
Gümüsova ilçesinde 100 milyonluk yatirim ile kurulan geri dönüsüm tesisinde günde 6 milyon pet sise tekrar elden geçiyor. Elde edilen ham madde, sise, tekstil ve plastik levha fabrikalarina gönderiliyor. Ayrica, fabrikada kullanilmak üzere kurulan atik su aritma tesisi de de tam teknoloji ile yapildi. Saatte 150 ton su kullanilan fabrikada aritma tesisi sayesinde yüzde 95’lik kismi tekrar kullaniliyor. Kalan yüzde 5’lik kisim ise beton tesislerine ham madde olarak gönderilirken, yüzde 100 geri dönüsüm ile dikkat çekiyor.

Saatte 150 ton su kullanilirken, tamami geri dönüsüme gidiyor

Geri Dönüsüm Fabrikasi Genel Müdür Yardimcisi Murat Yerli, dünya genelinde küresel isinma sebebi ile su azalmasiyla birlikte fabrikalarinda ciddi su tüketimi olacagi için tam teknolojik atik su artima tesisi kurduklarini belirtti.

Atik su aritma tesisinde saatte 150 ton su kullandiklarini ve yüzde 95’e tekabül eden suyu tekrar kullandiklarini kalan yüzde 5’lik kismi ise beton tesislerine gönderdiklerini söyleyerek, su tüketimini çok ciddi oranda azalttiklarini vurguladi. Yerli, “Düzce Gümüsova’da kurdugumuz tesislerimizde günde 6 milyon tane hurda pet siseyi ekonomiye tekrar kazandiriyoruz. Bunu yaparken tabi çok ciddi derecede bir su ihtiyacimiz oluyor. Saatte yaklasik 150 tonluk bir su tüketimimiz var bizim. Ama bu ciddi derecede ki su oraninin hepsini biz tüketmiyoruz. Çünkü burada aritma tesisimizde biz bu suyun tamamini geri dönüstürerek sürekli kullaniyoruz. Dolayisi ile aslinda su harcamiyoruz da diyebiliriz” dedi.



“Aritma tesisimiz 3 asamadan olusuyor”

Fabrika bünyesinde kurulan atik su aritma tesisinde 3 asamanin oldugunu belirten Genel Müdür Yardimcisi Yerli, “3 asamadan olusan bir aritma tesisimiz var. Mekanik aritma, kimyasal aritma ve biyolojik aritma oluyor. Yaklasik bu saatte 150 ton suyu, kirlenmis ve ciddi derecede çamurlu suyu aritarak neredeyse tekrar kullanilabilir hatta içilebilir hale kadar getiriyoruz. Bunun yani sira kaliplar halinde çikarttigimiz çamurlari da çimento fabrikalarina gönderilmesini saglayarak ekonomiye enerji olarak tekrardan döndürüyoruz. Dolayisi ile geri dönüsümü yüzde 100 ve 360 derecede uyguluyor oluyoruz” seklinde konustu.



“Hem ekonomiye, hem çevreye katki saglamak için bu fabrikayi kurduk”

Dünya genelinde günde 1 milyar pet sisenin kullanildigini ve tonlarca çöpün çiktigini kaydeden Geri Dönüsüm Fabrikasi Genel Müdürü Oguz Engin, geri dönüsüm fabrikalari ile Dünya genelinde bir çok fabrikanin çöpleri geri dönüstürerek tekrar kullanima sundugunu söyledi.

Türkiye’de de fabrikalarin oldugunu fakat Düzce’nin Gümüsova ilçesinde kurduklari 100 milyon lira degerindeki fabrikanin tam teknolojik oldugunu ve günde milyonlarca sise ile çöpü geri dönüstüreceklerini dile getirdi. Engin, “Böyle bir yatirim düsünmemizdeki neden hem sanayi olmasi açisindan hem de ülkemizin ekonomisine ciddi katkisi olan bir sektör. Sonuçta bir çöpü bir ham maddeye dönüstürüyorsunuz. Çöpten bir ürün üretiyorsunuz. Hatta o üründen de baska kollarda katma degerler katilarak baska ürünler üretiliyor. Hem ekonomimize katki saglamak için hem çevremize katki saglamak için çöpleri geri dönüstürmek istedik. Hem yurt içinden hem yurt disindan alinan çöp balyalarini aslinda onlar bizim için hammadde sürecin en basindan en sonuna kadar her kisminda HDPI, PPI, PI olarak ayirip ve pet olarak ayirip en son petleri kostik su ile yikayip o çapak haline geldikten sonra bunu tekrar plastik sektörüne kazandiriyoruz” ifadelerini kullandi.

“Bir çok sektör hammaddeyi kullaniyor”

Fabrikada üretilen ham maddenin bir çok sektörde kullanildigini belirten Oguz Engin, “Hammadde olarak çikarttigimi ürünü plastik levhacilar aliyor, iplikçiler aliyor, siseden siseye gidenler aliyor. Siselerin yüzde 25’i geri dönüsümden yapiliyor gibi çok reklamlar görürsünüz. O sektörler aliyor. Giyim firmalari da bu hammaddeyi aliyor. Onlarda ‘Biz artik ürünlerimizin yüzde bilmem kaçini geri dönüsümden üretiyoruz’ diyor. O söyledikleri geri dönüsüm ürünleri bizim burada ürettigimiz ürün. Ama su anda bu çalismamiz bizim faz 1 çalismamiz. Bizim Faz 2 ve Faz 3 çalismalarimiz da olacak. Orada da bütün planlarimizi tamamladigimizda yaklasik en az 100 kisiye istihdam saglayacagiz. 2 ve 3. Fazlarla birlikte büyüyebilmeyi hedefliyoruz. Kapagi, etiketi, metali, aliminyumu, iki boyutlu, üç boyutlu bütün çikan ürünlerin hepsi ayri ayri teknoloji ile sistemlerimiz ile ayri ayri ayrilip balyalanip satiliyor” diye konustu.



“Degerleri ölçebilen cihazlar aldik”

Hammaddeyi satma konusunda herhangi bir sorun yasamadiklarini, tam kapasiteli çalismaya baslamamalarina ragmen binlerce kisi tarafindan aranilarak hammaddeyi talep edenlerin çok oldugunu söyleyen Engin, söyle devam etti:

“Buradaki yatirimin büyük olmasi sebebi ile alicilar ürünü talep ediyor. Çünkü yurt disi bu makinelerin teknolojisini biliyor. Herkesin kurdugu geri dönüsüm fabrikalari ürünün PPN degerini indiremiyor. PPN bu ürünün kalitesinin ölçüsü demek. Bizim Almanya’dan aldigimiz bütün makineler en iyi teknolojiyi barindiriyor. Her kisminda her parçasinda en iyi teknoloji neyse onu kullandik. Bu yüzden ihracati çok kolay yapilacak bir ürün haline geliyor buradan çikan hammadde. Su anki ilk fazimiz 100 milyon lira. Ilerleyen fazlarda ki çalismalarimiz ile bu 200 milyon liralari görecek gibi duruyor. Siseden siseye veya baska bir çapagi üretip baska bir ürüne katmak istersek ona göre degisecek bir yatirim olacak. Ama en az tüm fazlarimizin toplami 200 milyon lirayi bulacak.”
Kaynak: İHA