15 Ayin Ardindan Ziyarete Açilan Ertugrul Gazi Türbesi'nde Yogunluk

Osmanli Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babasi ve Kayi asiretinin lideri Ertugrul Gazi’nin Bilecik’in Sögüt ilçesinde bulunan türbesi, 15 ay sonra yeniden ziyaretçilere açildi. Ilk gün Türkiye’nin çesitli illerinden vatandaslar türbeye akin etti.

15 Ayin Ardindan Ziyarete Açilan Ertugrul Gazi Türbesi'nde Yogunluk
Osmanli Devleti’nin kuruldugu topraklar olan Bilecik’in Sögüt ilçesinde bulunan Ertugrul Gazi’nin türbesi korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsaminda geçtigimiz yilin mart ayinda ziyarete kapatilmisti. 15 ayin sonunda türbe pandemi kurallari çerçevesinde ziyarete açildi. Ilk gün Eskisehir, Istanbul, Ankara ve Kocaeli gibi illerden ziyaretçiler türbeye akin ederken, bol bol dualar okudular. Türbe disinda Ertugrul Gazi’nin hanimi Halime Hatun, oglu Savci Bey ve silah arkadaslarinin kabirleri de bulunurken, türbe çevresinde adeta igne atsan yere düsmedi.

"Osman Gazi’nin dogdugu yer, Osmanli’nin tohumlarinin toprakla bulustugu nokta Sögüt’tür"

Türbeye gelen ziyaretçilere gönüllü olarak Ertugrul Gazi’nin hayatini anlatan Çetin Ikiz, "Ne yazik ki tüm dünyayi saran pandemiden dolayi Ertugrul Gazi Türbesi ziyarete geçtigimiz yil 15 Mart’ta kapatilmisti ve geçtigimiz günde ziyarete açildi. 2 gündür yogun bir ilgi var. Su anda vatandaslarimiz dedeleri Ertugrul Gazi’yi ziyarete geliyorlar. Ertugrul Gazi’nin hayatinin son 51 yili Sögüt’te geçiyor. Osman Gazi’nin dogdugu yer, Osmanli’nin tohumlarinin toprakla bulustugu nokta Sögüt’tür" dedi.



"Diziden önce Ertugrul Gazimizin hayatini kimse bilmiyordu"

Ikiz, final yapan "Dirilis Ertugrul" ve su an devam eden "Kurulus Osman" dizilerinin ziyaretçi artisinda çok faydasi oldugunu anlatarak, "Diziden önce Ertugrul Gazimizin hayatini kimse bilmiyordu. Aslinda bakarsaniz Ertugrul Gazi dendiginde sadece sunu söylüyorlardi; Osmanli’nin kurucusu olan Osman Gazi’nin babasi Ertugrul diye biliniyordu. Ancak Dirilis Ertugrul ile beraber aslinda Ertugrul Gazi’nin kim oldugu, nereden geldigi, soyu nedir, nasil bir hayat yasamis bunlar dizi ile birlikte tekrar gündeme geldi. Diziden önce tabii ki bu kadar yogun bir ziyaret yoktu. Buna yüzde yüz katkisi olan tek sey dizidir. Yapanlara da çok tesekkür ediyoruz. Tarihimizi anlattilar, bizden sonraki genç nesiller de dedeleri Ertugrul Gazi’yi görmeye geliyorlar. Herkes elinden geldigince defalarca gelerek ziyarette bulunuyorlar" dedi.



"Son iki gündür türbenin ziyarete açilmasiyla binlerce kisi ziyarete geldi"

Pandemiden sonra türbenin açilmasiyla insanlarin akin akin Sögüt’e geldigini anlatan Çetin Ikiz, "Yaklasik 5 yildir da yogun bir sekilde ziyaretçi artisi var. Pandemi öncesine kadar cumartesi, pazar olmak üzere hafta içi her gün burada ziyarete geliyorlardi. Son iki gündür türbenin ziyarete açilmasiyla ziyaretler biraz daha yükseldi. Burada dedemiz Ertugrul Gazi’nin kabri, esi Halime Hatun ninemizin, oglu Savci Bey’imizin kabirleri vardir. Diger kabirlerimizin yüzde 85’i temsilidir" dedi.



"Ertugrul Gazi’nin kendi elleriyle yaptigi Kuyulu Mescid’i ziyaret etsinler"

Ikiz, türbe hakkinda bilgi vererek, "Burasi Ertugrul Gazi dedemizin vefatindan sonraki noktasidir. Bir de dedemiz Ertugrul Gazi’nin gelip oba çadirini kurdugu, Osman Gazi dedemizin dogdugu, sünnetinin oldugu, kilicini kusandigi, nikahinin kiyildigi, bizim halk dilinde Kuyulu Mescid olarak bilinen, tarihte de Ertugrul Gazi Mescidi olarak geçen mescidi vardir. Buraya gelen her ziyaretçimizin dedemiz Ertugrul Gazi’nin kendi elleriyle yaptigi Kuyulu Mescid’i ziyaret etmelerini de bekliyoruz insallah" dedi.

Kaynak: İHA