TRT Genel Müdürü Eren Açiklamasi 'Yayin Strateji Merkezi Sayesinde Tüm Kanallarimizin 5 Yillik Planlari Hazir'

TRT Yönetim Kurulu Baskani ve Genel Müdürü Ibrahim Eren, kurumun "uluslararasi etki olusturmak" ve "dijitallesme" baslikli iki stratejisi bulunduguna isaret ederek, "Her isimizde strateji bazli çalisiyoruz. Yayin Strateji Merkezi sayesinde tüm TRT kanallarinin 5 yillik planlari hazir." dedi.

Eren, UEFA Euro 2020 karsilasmalarini takip etmek üzere Bakü'de bulunan basin mensuplariyla bir araya geldi.

TRT'nin "uluslararasi etki olusturmak" ve "dijitallesme" olmak üzere iki stratejisi bulundugunu belirten Eren, strateji bazli çalistiklarini söyledi. Tüm kanallarin Yayin Strateji Merkezi'nde is planlarinin yapildigini vurgulayan Eren, Yayin Strateji Merkezi'nden çok ilginç sonuçlari olan raporlar çiktigini söyledi.

Saha arastirmasi, toplumsal, semantik, duygusal analiz çalismalari yaptiklarini anlatan Eren, orada yapilan çalismalarla Türkiye'nin ne tür dizi, program ve içerige ihtiyaci oldugu konusunda fikir edindiklerini belirtti.

Yayin Strateji Merkezi'nde çalisanlarin tümünün akademisyenlerden olustugunu aktaran Eren, söyle konustu:

"Ana basliklar var; toplum basligi, toplumun altinda kadin, aile var. Simdi her biriyle ilgili düzenli arastirmalar yapiyoruz. Ayrica anketler de var. Simdi tarimla ilgili çalisiyoruz. Tarim sektörünün de bir ihtiyaci var. Eskisi gibi sabah erken saatte TRT 1'de tarim programina baslayalim istiyoruz. Örnegin Türkiye'de girisimciligi nasil daha fazla tesvik edebiliriz diye bir girisimcilik arastirmasi yaptik. Bunun üzerine programlar belirledik. TRT Haber belirli periyotlarla programlar yapiyor, TRT 1'de yeni bir program yapilacak. Gönül Dagi dizisindeki o girisimcilik modelini biraz daha büyütecegiz. Belki girisimcilikle ilgili bir dizi de yapariz."

- "Yurt disindan Teskilat'a büyük talep var"

Yayin Strateji Merkezi tarafindan yapilan arastirma ve saha çalismalari sonucu dizi ürettiklerini ifade eden Ibrahim Eren, "Uyanis: Büyük Selçuklu, bu merkezimizin yaptigi tarihi arastirmalar sonucunda çikti. Bir baska arastirma sonucunda ise izleyicimizin, TRT’de haftada bir gün de olsa mutlaka pozitif hava veren bir aile dizisine ihtiyaci oldugunu tespit ettik." dedi.

Yayin Strateji Merkezi tarafindan çok uzun zamandir "Teskilat" dizisinin hazirliginin yapildigini ifade eden Eren, toplumun bu tarz yerli ve milli degerleri tasiyan bir dizi bekledigini söyledi.

Son dönemde "Teskilat" özelinde yurt disindan TRT'ye yogun talep geldigini belirten Eren, "Baska kanallarin cesaret edemedikleri isleri yapmaya çalisiyoruz. TRT olarak bu alanda öncü konumdayiz. Her zaman stratejik ilerliyoruz. Her isi planli bir sekilde yapiyoruz. Dizilerimizin çogunun yurt disi satislari yapildi. Latin Amerika ve Asya ülkeleri en çok talep eden ülkeler arasinda yer aliyor. Teskilat dizisi özellikli, titizlik gerektiren bir dizi. Diziyi Israil’e sattik." açiklamalarinda bulundu.

- "Çocuklar için egitici oyunlar yapiyoruz"

Dijitallesmeyle ilgili birçok önemli projelerinin olduguna isaret eden Eren, her yas grubuna erisebildiklerini, 14-24 yas grubuna da daha iyi ulasmak için TRT 0'i planladiklarini belirtti.

Bu yas grubunun agirlikli olarak YouTube gibi mecralari tükettigini, çalismalarini bunun üzerine yogunlastirdiklarini dile getiren Eren, sunlari kaydetti:

"Önemli projelerimizden biri ise oyun isine girmemiz oldu. TRT Çocuk'un oyunlari vardi ama onun disinda baska oyunlar da yapiyoruz. Mesela yakinda, henüz sözlesmesini imzalamadik ama 'Alp' diye bir oyun yapiyoruz. Dirilis Ertugrul döneminin karakterlerinden esinlenen bir oyun. Barbaros dönemine de çalisiyoruz. Bunlar kamusal fayda olan oyunlar. Mesela çocuklar için egitici oyunlar yapiyoruz. Onlari artiracagiz. Bunun disinda TRT Dinle uygulamamiz var. Telif haklari ile ilgili olan sözlesmeyi yakin zamanda imzalayip uygulamanin lansmanini yapacagiz. Çok güzel drama tiyatrolarimiz ve podcastlerimiz var. TRT Dinle aslinda Spotify, Fizy gibi programlara rakip. Uygulamada ayrica kitaplarimiz da var. Oraya yeni kitaplar da ekliyoruz ama güncel popüler kitaplardan ziyade Türk klasiklerini ekliyoruz. Bu arada Yayin Strateji Merkezi edebiyat uyarlamalari üzerinde bir çalisma yapti. Ayrica bir de TRT Izle uygulamamiz var. TRT Dinle ve TRT Izle uygulamalarimizin ikisi de büyük projeler. Güncel kanallari ve TRT'nin arsivini bulabileceginiz bir proje oldu."

- "TRT'nin YouTube kanali TRT 0 yakinda yayinda"

TRT'nin dijital projeleri hakkinda açiklamalarda bulunan Eren, gençler için de bir müjde verdi. Yeni kurulacak kanalla ilgili gazetecilere bilgi veren Eren, sunlari söyledi:

"TRT 0 adinda yeni bir kanal geliyor. TRT 0 bir televizyon kanali degil, bir YouTube kanali. YouTube'da fenomen isimlerle programlar yapacagiz. Tarih, popüler dünya, müzik, piyanodan klasik Türk enstrümanlarina kadar gençlerin ilgilendigi alanlarda içerikler olacak. Gençlerin hepsini tek bir zihinmis gibi düsünmek, Z kusagi deyip genellemek dogru olmaz. TRT 0'da hem fenomenler olacak hem de popüler olmayanlar yer alacak. Dijital alanda Netflix gibi bir platform projemiz var. Projemizin konumlandirmasini bitirdik. Simdi BluTV, Exxen ve Puhu TV gibi platformlar var. TRT olarak ayri bir sey yapmam, ayri bir kulvarda yarismam, farkli olmam lazim. Nasil konumlanacagiz? Önce hedef cografyalari belirledik. Içerikleri belirliyoruz. Yaptigimiz içeriklerde bir noktada 'Özü Sözü Insan' felsefemizle ilerliyoruz. Yeni kuracagimiz bu platformda da çesitli içeriklerimiz olacak."

- "TRT'nin lisansli ürünleri büyük ilgi görüyor"

TRT Market ile lisans sektörüne yeni bir heyecan kattiklarini ve mevcut anlayislari gelistirdiklerini ifade eden Eren, "Sektörün lokomotif firmalariyla güçlü is birliklerini hayata geçirdik. Bu is birlikleri sayesinde alt üreticilere destek vermekteyiz. Yurt disi lisanslarin yikici etkilerine karsi da kültürel bir bariyer islevi gören bu is birlikleri sayesinde milli kültürümüze ait çalismalar özellikle genç kusaktan yogun ilgi görüyor." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA