TUSAS Avrupa'nin 2'Nci Büyük Ses Alti Rüzgar Tüneli Tesisinin Yapimina Basladi

TUSAS bünyesinde hava araçlarinin rüzgâr tüneli testlerinin yerli ve milli imkânlarla gerçeklestirilmesine yönelik olarak Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nin 2’inci büyük ses alti rüzgar tüneli tesisinin insaati devam ediyor.

TUSAS Avrupa'nin 2'Nci Büyük Ses Alti Rüzgar Tüneli Tesisinin Yapimina Basladi
Türk Havacilik ve Uzay Sanayii (TUSAS) bünyesinde hava araçlarinin rüzgâr tüneli testlerinin yerli ve milli imkânlarla gerçeklestirilmesine yönelik olarak Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nin 2’inci büyük ses alti rüzgar tüneli tesisinin insaati devam ediyor. Rüzgâr tünelinin basta Milli Muharip Uçak olmak üzere özgün, sabit kanat ve döner kanat hava araçlarinin gelistirilmesinde ve kritik sektörlerde kullanilmasi amaçlaniyor.

Tesiste, TUSAS’in gelistirdigi özgün hava araçlari basta olmak üzere savunma sanayii ve diger sektörlerde gelistirilen ürünlerin testleri gerçeklestirilecek, tasarim ve test verilerinin ülkemizde kalmasi saglanacak. Tünelde büyük, küçük ve açik olmak üzere üç farkli test kesiti olacak ve tünel ölçme-degerlendirme için ileri teknoloji ekipmanlar ile donatilacak. Entegre hareketli yer bant sistemi ile hava araçlari için inis kalkis testleri Türkiye’de sadece bu tünelde yapilabilecek. Kazanilacak olan bu test kabiliyetleri yani sira test edilecek modellerin üretimi, bütünlenmesi, enstrümantasyonu da bu tesiste gerçeklestiriebilecek ve ürün gelistirme sürecine önemli katkilar saglanacak.

Rüzgar tüneli insaati ile ilgili konusan TUSAS Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “Avrupa’nin en büyük 2’inci ses alti rüzgar tüneli tesisini yapiyoruz. Ülkemizin beka projesi MMU için parmakla gösterilen bir seviyeye ulasiyoruz. Tesisimiz, aeroakustik test yapmaya olanak saglayacak kabiliyeti ile Türkiye’nin bu alandaki tek tesisi olacak.”
Kaynak: İHA