Sultanbeyli Uluslararasi Kisa Film Yarismasi Ödülleri Sahiplerini Buldu

Sultanbeyli Belediyesi’nin Türk sinema sektörünü desteklemek amaciyla düzenledigi uluslararasi kisa film yarismasina 644 basvuru yapildi. Yapilan degerlendirmeler sonucunda ödüller sahiplerini bulurken birinci olan filme 15 bin TL ödül verildi.

Sultanbeyli Uluslararasi Kisa Film Yarismasi Ödülleri Sahiplerini Buldu
Türk sinema sektörünü desteklemek ve yeni yeteneklere imkan saglamak amaciyla Sultanbeyli Belediyesi Uluslararasi Kisa Film Festivali düzenledi.

Festivale 534’ü Türkiye’den 110’u ise yurtdisindan olmak üzere 644 basvuru yapildi. Festival için Istanbul Sinema Müzesi Atlas Sinemasi’nda ödül töreni düzenlendi.

Törene, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Sultanbeyli Belediye Baskani Hüseyin Keskin, sinema oyuncusu Perihan Savas ile çok sayida davetli katildi.

Uluslararasi Kisa Film Festivali için 8 Mart’ta baslayan basvurular, 30 Nisan’da sona erdi. Kültür Bakanligi Sinema Genel Müdürlügü’nün de destek verdigi yarismaya Türkiye’den 534, yurt disindan 110 olmak üzere toplam 644 film basvurdu. Ön jüri tarafindan ulusal ve uluslararasi olmak üzere iki ana kategoride 10’ar film, finalist olarak yarismaya seçildi. Ulusal kategoride 10 film, ilk üçe girmek için yaristi. Yarisma sonucunda En Iyi Uluslararasi Kisa Film Ödülü’nün sahibi “Migrants” ile Hugo Chaby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte, Zoe Devise bin Euroluk ödülün sahibi oldu. En Iyi Kisa Film Ödülü’nün sahibi “Seval” filmi ile Ahmet Keçili oldu. Keçili, 15 bin liralik ödülün sahibi oldu.

Jüri Özel Ödülü’nün sahibi “Lekesiz” ile Mehmet Oguz Yildirim, En Iyi 2. Kisa Film Ödülü’nün sahibi “Çamasir Suyu” ile Büsra Bülbül, En Iyi 3. Kisa Film Ödülü’nün sahibi ise “Son” ile Orhan Umut Gökçek ve Seyma Gökçek oldu. Finale kalan “Düdük” filmi ile Ege Karakurt, “Cemile” filmi ile Belkis Bayrak, “Perdeler” filmi ile Firat Onar, “Paydos” ile Öykü Orhan, “Mahallenin Bazi Kedileri” ile Emre Sefer, “Münhasir” filmi ile Yesim Tonbaz’a plaket takdim edildi.

Yarismada dereceye giren yönetmenlere para ödülünün yani sira, Emin Albayrak’in Sultanbeyli’de yetisen Istanbulensis çiçeginden yola çikarak tasarladigi ödül plaketi taktim edildi. Yarisma kapsaminda yilin seçkin filmlerinden olusan 5 filmde ‘’Özel Gösterim’’ kategorisinde seyirci ile bulusacak. Bu alandaki gösterim UNESCO’nun 2021 yilini Yunus Emre Yili ilan etmesiyle, Yunus Emre’ye adandi. Yarisma kapsaminda finale kalan ancak derceyse giremeyen filme gösterim telifi olarak 2 bin lira verildi.

Ödül töreninde konusan Sultanbeyli Belediye Baskani Hüseyin Keskin, “Ilim, irfan ve kültür askiyla yanip tutusan medeniyetimizden aldigimiz bu köklü birikimle Sultanbeyli Belediyesi olarak gerçeklestirdigimiz yarisma, festival ve sanat programlariyla sadece hemsehrilerimize degil, tüm insanliga katkida bulunmaya gayret ediyor, her seyden önce bunu bir sorumluluk olarak görüyoruz. Iste bugün gerçeklestirdigimiz bu uluslararasi yarisma, pandeminin sartlari geregi büyük yara alan Türk sinema sektörünü desteklemek ve yeni yeteneklere alan açma amaciyla düzenlenmektedir” dedi.

Konusmasini sürdüren Baskan Keskin, “Degerli jürimiz tarafindan ulusal ve uluslararasi olmak üzere iki ana kategorinin yani sira jüri özel ödülü de vefatinin 700. Yili ve bu yilin “bizim Yunus’a” ithaf edilmesi sebebiyle Yunus Emre’nin anisina verilecek. Edebiyat hayatimiza katki sunmasini istedigimiz uluslararasi siir festivalimiz ve kitap fuarimiz artik Sultanbeyli’nin önemli bir markasi haline nasil geldiyse inaniyorum ki gelecek yillarda da kisa film yarismamiz ilçemizin geleneklerinden biri olacaktir” diye konustu.

Türk Sinemasi ünlü oyuncusu ve festivalinde bas jürisi Perihan Savas ise,

“Ben bu tarz festivalleri çok önemsiyorum özellikle gençler adina çok önemsiyorum çünkü gençler sinemaya gönül vermis gençler kendi imkanlariyla çok zor sartlar altinda o kisa filmleri çekmeye çalisiyorlar onlari tanimak onlari tesviklendirmek ve daha ileriye götürmek adina bu festivaller gerçekten çok önemli, Sultanbeyli Film Festivali’nin de, bu kisa film festivalinin de birincisi, böyle bir adim insallah devam eder sonuna kadar ve gençler sinemaya gelmeye baslarlar” dedi.

Kaynak: İHA