Sudan'da YTB'nin 'Türkiye Burslari'na Basvuranlarin Sayisi 14 Bini Asti

Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanliginin (YTB) 2012'den beri her yil yabanci ögrencilere yönelik düzenledigi "Türkiye Burslari" programina bu sene Sudan'dan lisans, yüksek lisans ve doktora için olmak üzere basvuru sayisi 14 bini geçti.



YTB Uluslararasi Ögrenci Daire Baskani Ahmet Atabas, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Türkiye'nin kamu kaynakli burs programi olan, genel adiyla Türkiye Burslari'nin, 2012 öncesinde verilen devlet ve hükümet burslariyla birlestirildigini söyledi.

Baskanligin bu bursu vermesinin temel amacinin nitelikli ögrenciler üzerinden ülkelerle iliskilerin gelistirilmesi oldugunu belirten Atabas, 2012'de dünya genelinde 20-30 bin basvuru alan Türkiye Burslari'na müracaat sayisinin 2020'de 178 ülkeden 165 bine ulastigini ifade etti.

- "Türkiye'deki kaliteli egitimden sonra ülkelerine hizmet ediyorlar"

Türkiye'yi egitim üssü olarak nitelendiren Atabas, "Uluslararasi ögrenciler, Türkiye'nin kaliteli egitiminden istifa ettikten sonra kendi ülkelerine dönüp hizmet ediyorlar." diye konustu.

Diger burs programlariyla mukayese edildigi zaman Türkiye Burslari'nin kapsamli oldugunu belirten Atabas, Türkiye Burslari'nin konaklama, aylik burs, saglik sigortasi ve gidis dönüs uçak bileti sagladigini kaydetti.

Geçen sene bütün dünyayi etkisi altina alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan dolayi Türkiye Burslari'na 50 Sudanli ögrencinin kabul edildigini anlatan Atabas, bu yil Sudan'dan lisans için basvuru sayisinin 8 bini astigini belirtti.

Atabas, lisans basvurularinin fazla olmasi nedeniyle daha saglikli seçim yapabilmek için ögrencilerin sinava tabi tutuldugunu, Türkiye Maarif Vakfi Hartum Okullarinda gerçeklestirilen sinava 1100 kisinin çagrildigini ve yaklasik 200'ünün Hartum Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) mülakata alinacagini söyledi.

Tüm dünyada en fazla basvuru aldiklari ülkelerden birinin Sudan oldugunu dile getiren Atabas, yüksek lisans ve doktoraya basvuran yaklasik 6 bin kisiden 100'ünün mülakatlara davet edildigini bildirdi.

- "Türkiye bir hedef ve tutku"

Türkiye Burslari'na basvuran Iclal Ömer Muhammed Ali, uluslararasi iliskiler alaninda yüksek lisansini yapmak istedigini belirtti.

"Mülakata çagrildigim için çok mutluyum." diyen Ali, Türkiye'nin kendisi için bir hedef ve tutku oldugunu ifade etti.

Türkiye'nin iyi bir akademik ortami bulundugunu söyleyen Ali, Türkiye'nin Avrupa ve bütün dünyaya açilan kapi oldugunu dile getirdi.

Hartum Kur'an-i Kerim ve Islami Bilimler Üniversitesi Türkoloji Bölümü mezunu Yasir Tayyip Süleyman, basvurusu kabul edildigi için çok heyecanli oldugunu kaydetti.

Süleyman, Türkiye'de yüksek lisans yaptiktan sonra Sudan'a gelip bölümüne ve ülkesine faydali olmak istedigini belirtti.

Hartum YEE'deki mülakatlarin bir hafta sürmesi bekleniyor.

Kaynak: AA