Fildisi Sahili'nin Sürgündeki Eski Cumhurbaskani Gbagbo Ülkesine Döndü

Fildisi Sahili'nin sürgündeki eski Cumhurbaskani Laurent Gbagbo, 10 yilin ardindan ülkesine geldi.

Uluslararasi Ceza Mahkemesi'nde (UCM) insanliga karsi suç islemekle yargilanan ve mart ayinda aklanan Gbagbo, Brüksel'den havalanan tarifeli uçakla Abidjan'daki Felix Houphouet Boigny Havalimani'na ulasti.

Burada esi, çocuklari ve destekçileri tarafindan karsilanan Gbagbo, daha sonra partisi Fildisili Halk Cephesi'nin (FPI) genel merkezine giderek, partililerle bir araya geldi. Burada kisa bir açiklama yapan Gbagbo, ülkesine dönmekten mutluluk duydugunu dile getirdi.

Cumhurbaskani Alassane Ouattara, UCM'nin hakkindaki beraat kararini onamasinin ardindan 11 Mayis'ta, 76 yasindaki Gbagbo'nun ülkeye dönmekte özgür oldugunu duyurmustu.

Gbagbo, 2010'daki cumhurbaskanligi seçimini kaybettikten sonra uluslararasi baskilara ragmen görevini, seçimi kazanan Ouattara'ya devretmeyince ülkede çatisma çikmisti.

Gbagbo ile Ouattara taraftarlari arasindaki çatismalarda, yaklasik 3 bin kisinin öldügü belirtiliyor.

- Insanliga karsi islenen suçlardan beraat

Seçim sonrasi çikan olaylarin sorumlusu olarak 11 Nisan 2011'de yakalanan Gbagbo, 30 Kasim 2011'de insanliga karsi suç isledigi gerekçesiyle UCM'ye sevk edilmisti.

UCM, bu suçla yargilanan ilk Cumhurbaskani Gbagbo hakkinda, 15 Ocak 2019'da, olaylarla ilgili yeterli delil sunulamadigi gerekçesiyle beraat karari vermisti.

Kaynak: AA