Fetih Müzesi'nde Tarih Kokan Sergi

Osmangazi Belediyesi, Sultan Çelebi Mehmed’in vefatinin 600’üncü yildönümü münasebetiyle hazirladigi ‘Çelebi Mehmed Dönemi Imâretleri ve Yesil Fotograf Sergisi’ni törenle açti.

Fetih Müzesi'nde Tarih Kokan Sergi
Osmangazi Belediyesi, Osmanli Devleti’nin ikinci kurucusu sayilan Sultan Çelebi Mehmed’in vefatinin 600’üncü yildönümünde özel bir sergiye ev sahipligi yapti. Osmanli Devleti’nin besinci padisahi olan Sultan Çelebi Mehmed, babasi Yildirim Bayezid’in 1402 yilinda Ankara Savasi’nda Timur’a yenilip esir düsmesiyle birlikte dagilma sürecine giren devletin yeniden toparlanip, cihan devleti olmasina giden yolda en önemli isimlerden biri oldu. 1421 yilinda 42 yasindayken Edirne’de vefat etden Çelebi Mehmed’in na’si, Bursa’ya getirilerek kendisi tarafindan insâ ettirilen ve yapimi vefatindan sonra tamamlanmis olan Yesil Türbeye defnedildi.

Osmangazi Belediyesi, Sultan Çelebi Mehmed’in vefatinin 600’üncü yildönümü münasebetiyle Sultan 2. Abdülhamid Han’in ‘Yildiz Fotograf Albümü’ arsivinden 1880-1987 yillarinda çekilmis Yesil Külliye fotograflari ile bu tarihî fotograflarin günümüzde ayni yerlerden çekilmis karelerinin yer aldigi özel bir sergi hazirladi. ‘Çelebi Mehmed Dönemi Imâretleri ve Yesil Fotograflari’ adli sergide, Yildiz fotograf albümünden temin edilen ve günümüzde çekilen 35 fotograf yer aliyor. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde hazirlanan sergi, düzenlenen törenle ziyarete açildi.

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, serginin açilisinda yaptigi konusmada, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin bir müze olmanin ötesine geçerek, Bursa’nin en aktif kültür merkezi oldugunu ifade etti.

Fetih Müzesi’ne pandemi öncesinde çok yogun bir ziyaretçi akini oldugunu ve bu yogunlugun normallesme süreciyle birlikte yeniden olustugunu belirten Baskan Dündar, “Fetih Müzesi, hareketli bir dönem geçiriyor. Birçok kültürel etkinligimizi burada gerçeklestiriyoruz. Pandemiden dolayi birçok etkinligimizi alisilagelmisin disinda gerçeklestirmek durumunda kaldik. Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nin Fethi Senlikleri de bunlardan bir tanesi. Bu yil korona virüs salgini nedeniyle fetih senlikleri kapsaminda düzenledigimiz Fetih Yürüyüsü, Köy Kinasi ve Dügünü, Uluslararasi Tarihî Kent Kosusu, Rahvan Atlari Yarisi gibi yogun katilimli alisilagelmis etkinliklerimize ara verdik. Pandemi kurallari çerçevesinde düzenledigimiz etkinlikler ile vatandaslarimiza fetih coskusunu yasattik. Faaliyetlerimiz daha çok sergi açilislari ve sempozyumlar seklinde oldu “dedi.

Bu yil 17’incisi gerçeklestirilen Fetih Senlikleri çerçevesinde ‘Çelebi Mehmed Dönemi Imâretleri ve Yesil Fotograf Sergisi’ni düzenlediklerini dile getiren Baskan Dündar, “Bursa Büyüksehir Belediyesi ve Bursa Uludag Üniversitesi isbirligiyle düzenlenen ‘Sultan Çelebi Mehmed ve Devri Sempozyumu’na ilave olarak gerçeklestirdigimiz ‘Çelebi Mehmed Dönemi Imâretleri ve Yesil Fotograf Sergisi’ni ziyarete açiyoruz. Bu sergide hem tarihi hem de günümüz fotograflarini yan yana getirdik. Toplam 35 eserin yer aldigi sergideki fotograflara baktigimizda, yüz yillik bir sürede Bursa’nin nereden nerede geldigini görüyoruz. Ayni zamanda 500-600 yillik ata yadigâri mimarî eserlerin de ilk günkü gibi ayakta durdugunu görüyoruz. Bu sergi, eski ve yeni eserleri kiyaslamamizi da sagliyor. Sergimiz hayirli olsun. Bütün sanatseverleri sergimizi ziyaret etmeye bekliyorum” dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de, yaptigi konusmada kültür ve turizm sehri Bursa’ya Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin çok yakistigini belirterek, “Geçmis, sadece nostalji degil. Geçmisi ve tarihi bilmek gelecegimizi daha iyi olusturmamizi saglar. Ufkumuzu açar. Bu açidan bu serginin çok önemli oldugunu düsünüyorum. Tarihimizi bilerek gelecegimizi sekillendirebiliriz. Bu sergi de geçmisimizi bize görsel ögeler ile sunuyor” dedi.

Uludag Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Cafer Çiftçi, konusmasinda Osmanli döneminde fotografçiligin gelisimi hakkinda bilgiler verdi. Türk tarihinde fotografçiligin 2. Abdülhamid döneminden itibaren en güçlü dönemini yasadigini dile getiren Prof. Dr. Çiftçi, “Sultan Abdülaziz döneminde baslayan ve 2. Abdülhamid döneminde devam eden bu süreçte iki önemli fotograf sirketi vardi. Bu sirketler tarafindan 19 yüzyilda çekilen fotograflar, o dönemi görsel olarak anlatmak adina bizlere çok önemli katki sunuyor. Bugün açilisini yaptigimiz sergi de, Çelebi Mehmed dönemine ait degerli eserlerin o günkü ve bugünkü durumlarini görmemiz açisindan önem tasiyor” diye konustu.

Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Süleyman Çelik de, basta Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar olmak üzere serginin olusturulmasinda emegi geçen herkesi tebrik etti.

Konusmalarin ardindan protokol üyeleri ve katilimcilar, sergiyi gezerek fotograflari inceledi. Sergi, bir ay süresince ziyarete açik olacak.
Kaynak: İHA