Bakan Yardimcisi Yavuz, Çavustepe Kalesi Tapinaginin Kitabesini Urartuca Dinledi

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, Urartular döneminde önemli bir bölge olan Çavustepe Kalesi’ndeki kazi çalismalarini inceleyerek, Van Yüzüncü Yil Üniversitesi ögrencilerden kale tapinaginin kitabesini Urartu dilinde dinledi. Yavuz, "Bölgeyi turizm açisindan büyük bir destinasyon haline getirmeyi amaçliyoruz" dedi.

Bakan Yardimcisi Yavuz, Çavustepe Kalesi Tapinaginin Kitabesini Urartuca Dinledi
Çesitli programlara katilmak üzere dün Van’a gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Yavuz’un temas ve ziyaretleri bugün de sürüyor. Yavuz, Çavustepe Kalesi ve ayni bölgede yer alan nekropol alanini ziyaret etti. Yavuz, burada kazi baskani Yüzüncü Yil (YYÜ) Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Rafet Çavusoglu’ndan yapilan kazi ve gün yüzüne çikarilan eserler hakkinda bilgi aldi. Urartuca bilen Van YYÜ Üniversitesi ögrencilerden kale tapinaginin kitabesini dileyen Yavuz’a, ögrenciler isminin Urartu alfabesi ile yazildigi metni hediye etti.

“Burada Urartu medeniyetine iliskin önemli çalismalar var”

Çavustepe Kalesi ziyaretinin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, 30 yildir kazi çalismalarinin devam ettigi kalede incelemelerde bulunduklarini belirtti.

Çavustepe Kalesi’nin 5 bin Urartulunun yasadigi önemli yerlerden biri oldugunu ifade eden Yavuz, “Burasi tarimla ilgilenen Urartulularin senede 2 bin 700 ton tahil elde ettikleri, su ve kanalizasyon bakiminda altyapisi olan, mühendislik, mimarlikta ileri gitmis büyük bir kenttir. Burada Urartu medeniyetine iliskin önemli çalismalar var. Bunlar hem ulusal hem de uluslararasi pek çok yayinda yer aliyor. Van Yüzüncü Yil Üniversitesi de bu konuya özel olarak egiliyor. Üniversitemizde Urartuca’yi çözen, okuyup ve yazabilen 5 uzmanimiz yetisti” diye konustu.

Bu bölgenin nasil bir medeniyet oldugunu çok iyi ögrendiklerini dile getiren Yavuz, “Kültür ve Turizm Bakanligi olarak hem valiligimiz hem de belediyelerimizle çalisarak bölgeyi turizm açisindan büyük bir destinasyon haline getirmeyi amaçliyoruz. Türkiye’nin en büyük müzelerinden birini Van’da gerçeklestirdik. Buradan çikan eserler de orada sergilenebiliyor. Hosap Kalesi, Çavustepe ve Van kaleleri güzel linear sekilde bir koridor olusturdu. Amacimiz buralari ören yerleri statüsü olarak daha çok insanin gezebilecegi hale getirmektir” seklinde konustu.

Ziyaretlerinde Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz’a AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van Vali Yardimcisi Hamit Genç, Gürpinar Kaymakami Fatih Kayabasi, Gürpinar Belediye Baskani Hayrullah Tanis, DAKA Genel Sekreteri Halil Ibrahim Güray, Van Müze Müdürü Erol Uslu, kurum amirleri ile akademisyenler eslik etti.
Kaynak: İHA