'Asilama Sayisi Günlük 1 Milyonu Geçti, Böyle Giderse Rahat Bir Kis Bizi Bekliyor'

Covid-19’a karsi toplumsal bagisikligin olusmasi için toplumun yüzde 80’inin asilanmasi gerektigini her firsatta dile getiren Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Serhan Sakarya, son günlerde günlük 1 milyonu geçen asilama sayisinin umut vaat ettigini söyledi. Asilamanin bu sekilde devam etmesi halinde, agustos sonunda normal hayata geçisin mümkün olabilecegini dile getiren Prof. Dr. Sakarya, asinin Hindistan’da binlerce kisinin hayatini kaybetmesine neden olan Delta varyantina karsi da koruyuculugu oldugunu dile getirdi.

'Asilama Sayisi Günlük 1 Milyonu Geçti, Böyle Giderse Rahat Bir Kis Bizi Bekliyor'
Türkiye’nin son günlerde asilama konusunda ciddi bir ataga geçtigini belirten Medicana International Izmir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Serhan Sakarya, “Bir süre önce günde 5-10 bin kisiyi asilayabiliyorduk; ancak ülkemizin Covid-19’dan kurtulmasi için günlük ortalama 800 bin kisinin asilanmasi gerektigini söylüyorduk. Biontech ve Sinovac asilarinin Türkiye’ye gelmesiyle birlikte son günlerde asilama sayisi günlük 1 milyonu geçiyor” dedi.



Tünelin ucundaki isik göründü

Asilama hizinin son günlerdeki gibi devam etmesi durumunda toplumsal bagisikligin gelisecegi ve agustos ayi sonuna kadar yüzde 75’ler seviyesine ulasilacagini söyleyen Prof. Dr. Serhan Sakarya, “Geride asilanmamis kisiler kalsa bile, toplumu tehdit edemeyecekleri bir duruma ulasacagiz. Bu durumda ulasmamiz gereken 80 milyon doz asilamaya yaz sonunda ulasmis oluruz. Agustos ayi sonunda bu isi bitiririz ve rahat bir kis geçiririz. Ilk defa süreçle ilgili olumlu düsünüyorum” diye konustu.



Hindistan varyantina da etkili

Prof. Dr. Sakarya, "Bu varyantin semptomlari aliskin oldugumuzdan farkli. Grip bulgulari veriyor ve sonrasinda agirlasiyor. Ikinci özelligi ise çok bulasici ve ölümcül. Ingiltere’de bu varyant yogun biçimde görülüyor, su an bu nedenle kisitlamalari gevsetmeme karari aldilar; ancak su an yapilan ölü virüs asisi Sinovac ve protein asisi Biontech, Delta virüsüne karsi da etkin. Asi virüsteki tek bir bölgeye karsi bagisiklik gelistirmiyor. Virüsün pek çok bölgesine karsi bagisiklik gelistigi için koruyuculugu var” seklinde konustu.

Kaynak: İHA