6 Yasindaki Mustafa, Beyin Ölümü Gerçeklesen 6 Aylik Bebegin Böbrekleri Ile Hayata Tutundu

Böbrekleri iflas ettigi için 2 yildir Bursa'da diyalize giren 6 yasindaki çocuk, Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Hastanesinde 6 aylik bir bebekten yapilan nakille sagligina kavustu.

Üniversiteden yapilan yazili açiklamaya göre, Inegöl ilçesinde yasayan 6 yasindaki Mustafa Pal, böbrek hastasi olarak dünyaya geldi. Mustafa 4 yasina geldiginde böbrekleri iflas etti. 2 yil boyunca diyalize giren Mustafa, Samsun'da yatakta havasiz kalip beyin ölümü gerçeklesen 6 aylik bebegin böbreklerinin nakledilmesiyle diyalize girmekten kurtuldu.

Mustafa Pal'a, BUÜ Tip Fakültesi Üroloji Anabilim Dalinda görevli Prof. Dr. Mehmet Çagatay Çiçek, Uzman Doktor Kadir Ömür Günseven ve ekibince basarili bir nakil operasyonu gerçeklestirildi.

Naklin ardindan Çocuk Nefroloji bölümünde yatan çocugun takibini yapan Nefroloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Osman Dönmez, Mustafa Pal'in, anne karnindan itibaren olan hastaligi sebebiyle böbrek yetmezligi tedavisi gördügünü ifade etti.

Çocugun 2 yildir diyalize bagli olarak yasadigini belirten Dönmez sunlari kaydetti:

"Samsun'da 6 aylikken beyin ölümü gerçeklesen bebegin ailesi tarafindan bagislanan organlar, 6 yasindaki Mustafa'ya basarili sekilde nakledildi. Bagis yapan aileyi tebrik ediyorum. Bir kisinin organ bagisi 5 kisiyi hayata bagliyor. Minik çocugun böbrekleri saglikli bir sekilde çalisiyor. Minik böbrekler onunla birlikte büyüyecek."

Anne Selma Pal ise oglunun dogustan itibaren böbrek rahatsizligi çektigini dile getirerek, "Bagis yapan aileden Allah razi olsun. Çocugum nakledilen böbrekler sayesinde diyalize girmekten kurtuldu ve sagligina kavustu. Bu ameliyati gerçeklestiren hocalarima tesekkür ederim." ifadesini kullandi.

Ameliyati gerçeklestiren Dr. Günseven de "Samsun'da 6 aylikken beyin ölümü gerçeklesen bir yavrumuzdan 2 böbrek birden geldi. Bu böbrekleri 6 yasindaki bir yavrumuza taktik. Ameliyat çok basarili geçti. 2 saatte nakil islemini gerçeklestirdik. Çocugumuz nakilin ilk gününde idrar çikartti." dedi.

Kaynak: AA