VASKI'den 'Akilli Enerji Ve Su Yönetimi' Hizmeti

Van Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (VASKI) Genel Müdürlügü koordinatörlügünde ve Türkiye Belediyeler Birligi (TBB) destegiyle ‘Akilli Kentlerde Sürdürülebilir Su Yönetimi’ kapsaminda Merkezi Uzaktan Kontrol ve Veri Izleme (SCADA) sistemiyle baglantili olarak internet tabanli ‘Uzaktan Enerji ve Su Yönetimi Kontrol Sistemi’ projesinin starti verildi.

VASKI'den 'Akilli Enerji Ve Su Yönetimi' Hizmeti
Van Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (VASKI) Genel Müdürlügü koordinatörlügünde, Türkiye Belediyeler Birligi (TBB) destegiyle ‘Akilli Kentlerde Sürdürülebilir Su Yönetimi’ kapsaminda internet tabanli ‘Uzaktan Enerji ve Su Yönetimi Kontrol Sistemi’nin starti ASELSAN ve Envest Sirketi ortakligiyla verildi.

Özellikle hizmet ve çözümlerini dijitallestirmeye devam eden VASKI Genel Müdürlügü, SCADA sistemiyle kentteki birçok terfi merkezlerinde ve sondajlarda, tüm birimlerin otomatik kontrolü, gözetlenmesi ve sonuçlarin raporlanmasinin yani sira; kuyu depo çalisma prensipleri izleme, kontrol, veri toplama, verilerin kaydi ve saklanmasi islevlerini halihazirda gerçeklestirirken, SCADA sistemiyle baglantili olarak internet tabanli ‘Uzaktan Enerji ve Su Yönetimi Kontrol Sistemi’ ile mevcut olan sistemi daha da güçlendiriyor.

Türkiye’de, Türkiye Belediyeler Birligi (TBB) tarafindan desteklenen ve ilk olan internet tabanli ‘Uzaktan Enerji ve Su Yönetimi Kontrol Sistemi’ pilot il olarak Van’da uygulanmaya baslanilacak. Projeyle birlikte; kentteki sebekelerden gerçek zamanli veri ‘SCADA Kontrol Sistemi’yle alinarak, ‘Uzaktan Enerji ve Su Yönetimi Kontrol Sistemi’yle birlikte uzaktan kumanda edilerek, tüketicilerin daha kaliteli ve kesintisiz su ihtiyaci karsilanacak. Bunun yani sira zamandan, enerjiden tasarruf saglanarak, motor pompa ve mekanik malzemelerinin ömrünü uzatarak, maksimum tasarruf saglanmasi hedefleniyor. Ayrica yönetim sisteminin su kayip ve kaçaklarini önleme noktasinda büyük rol oynayacak.

Proje kapsaminda; Van’a gelen Türkiye Belediyeler Birligi Genel Sekreter Yardimcisi Dr. Ramazan Özcan Yildirim, TBB Bilgi Islem Müdürü Yüksel Koçak, TBB Çevre ve Sehircilik Müdürü Cüneyt Türkmen ve beraberindeki ASELSAN heyeti, VASKI Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan’in baskanliginda VASKI Terfi Merkezleri ve SCADA Kontrol Merkezleri’ni ziyaret etti. Projenin koordinatörlügünü yürüten VASKI Genel Müdürü Kaplan, berberindeki heyete projenin altyapisi, kapsami ve önemine deginerek, kentin ihtiyaçlari konusunda detayli bilgi verdi.
Kaynak: İHA