Uluslararasi Müslüman Alimler Dayanisma Dernegi, Misir'daki Idam Kararlari Nedeniyle Askeri Yönetimi Kinadi Açiklamasi

'Prof. Dr. Muhammed Biltaci, Prof. Dr. Abdurrahman Elbar ve Dr. Usame Yasin, Dr. Safvet Hicazi'nin de aralarinda bulundugu 12 kisi hakkinda idam, 32 kisi hakkinda ise müebbet hapis cezasi veren Misir askeri yönetimini en güçlü sekilde kiniyoruz' 'Gerek Misir'da gerekse dünyanin diger bölgelerinde insan haklarini çigneyen ve insanlarin hak aramasini en acimasiz sekilde cezalandiran yönetimlere karsi tüm duyarli kesimleri, insan haklari derneklerini, sivil toplum kuruluslarini ve insan haklari mahkemelerini tepki göstermeye, adim atmaya ve karsi durmaya davet ediyoruz'

Uluslararasi Müslüman Alimler Dayanisma Dernegi (UMAD), Misir'da darbe karsiti 12 kisi hakkinda idam, 32 kisi hakkinda müebbet hapis cezasi verilmesi nedeniyle Misir askeri yönetimini en güçlü sekilde kinadigini duyurdu.

UMAD Yüksek Istisare Kurulu ve Yönetim Kurulu, Misir'da Rabiat'ul Adeviyye Meydani'ndaki darbe karsiti protestolarla ilgili davada, hapisteki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, Ihvan liderlerinden Safvet Hicazi ve Abdurrahman el-Berr'in de aralarinda bulundugu 12 kisi hakkinda verilen idam cezalarinin onanmasi nedeniyle Misir askeri yönetimini protesto etmek için bildiri yayimladi.

Bildiride, "Misir'in kanli bir darbe ile is basina geçen askeri yönetimi, su ana kadar hayatlarina son verdigi masum insanlarin kani yetmiyormus gibi simdi de 12 kisinin idamina karar vermis bulunuyor. Uzak ve yakin geçmisi kendi düsüncesini ve inancini yasamak için barisçil yollarla mücadele eden insanlara zulüm ve baski ile dolu olan Misir'in aldigi bu yeni kararlar kendileri için yeni bir utanç sebebi olmustur. Güvenlik ve ülkenin emniyeti gibi sözde gerekçelere baglanan idamlar, herkes biliyor ki düzmece deliller üzerine oturmakta ve temel insan haklarini yok saymaktadir." ifadeleri kullanildi.

Misir askeri yönetiminin yapmis oldugu bu hukuk ve insanlik disi idamlara gerek Islam dünyasindan gerekse diger "sözde medeni ülkelerden" yükselen ciliz sesin insanligin gelecegi ve onuru için son derece ümit kirici oldugu belirtilen açiklamada, dinini yasamak ve bunun için mesru yollardan mücadele etmekten öte bir çabalari olmayan bu insanlarin idamina karsi durmamanin, her bir medeni devletin ve uluslararasi organizasyonun karnesinde kara bir leke olarak yerini alacagi vurgulandi.

Bildiride, halkinin çok büyük çogunlugu Müslüman olan ülkelerde böylesi Müslüman kiyimlarinin, bu devletlerin üzerine bastiklari zemini de bütünüyle berhava ettigine dikkati çekilerek, sunlar kaydedildi:

"Uluslararasi Müslüman Alimler Dayanisma Dernegi olarak temsil ettigimiz tüm kesimler adina Prof. Dr. Muhammed Biltaci, Prof. Dr. Abdurrahman Elbar ve Dr. Usame Yasin, Dr. Safvet Hicazi'nin de aralarinda bulundugu 12 kisi hakkinda idam, 32 kisi hakkinda ise müebbet hapis cezasi veren Misir askeri yönetimini en güçlü sekilde kiniyoruz. Gerek Misir'da gerekse dünyanin diger bölgelerinde insan haklarini çigneyen ve insanlarin hak aramasini en acimasiz sekilde cezalandiran yönetimlere karsi tüm duyarli kesimleri, insan haklari derneklerini, sivil toplum kuruluslarini ve insan haklari mahkemelerini tepki göstermeye, adim atmaya ve karsi durmaya davet ediyoruz."

Kaynak: AA