TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Adem Ertas Açiklamasi 'Ülkemizin 7 Bölgesinden 5'Inde Kuraklik Mevcut'

'Bölgede yem bitkilerimizin sadece yüzde 25'i ayakta duruyor. Bu da yüzde 75'lik kayip demektir'

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Dogu Anadolu Bölge Sorumlusu Adem Ertas, Türkiye'deki 7 bölgeden 5'inde kuraklik oldugunu bildirdi.

Adem Ertas, kurakligi degerlendirmek üzere Kars Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ertugrul Alibeyoglu, Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Adem Burulday, Kars Damizlik Sigir Yetistiricileri Birlik Baskani Mecit Boran ve Kars Ticaret Borsasi Baskan Yardimcisi Güven Bekirhan ile bir araya geldi.

Ertas, Kart Ticaret ve Sanayi Odasi'nda düzenlenen toplantida yaptigi konusmada, geçimini tarim ve hayvancilikla saglayan vatandaslarin kuraklik nedeniyle zor dönem yasadigini ifade ederek, tarlalardaki ürünlerin de olgunlasmadan sarardigini söyledi.

Yeterli yagis olmamasi ve rüzgarlarin etkisiyle arazilerin yesermedigini dile getiren Ertas, sunlari kaydetti:

"Bölgede su anda meralar ve yaylalarimiz kurumus durumda, sadece yem bitkilerimizin belli bir kismi 15 santimetre civarinda boy atmis ve bu bitkilerde sararmada baslamis. Bölgede yem bitkilerimizin sadece yüzde 25'i ayakta duruyor. Bu da yüzde 75'lik kayip demektir. Tarlalardaki ürünler basak vermeden kurumaya basladi. Pandemi sürecinde üreticilerimizin büyük fedakarliklarla üretmis olduklari ve ülke ekonomisine katma deger olarak sagladiklari ürünler, bu yil kuraklikla çok büyük sekteye ugradi. Halen bu soku atlatamamis olan ülkemizin 7 bölgesinden 5'inde kuraklik mevcut."

Ertas, kurakligin özellikle yem konusunda hayvanciligi etkileyecegine isaret ederek, "Kars'ta hayvancilikla, tarimla ugrasan tüm çiftçilerin hepsi aile isletmesi olarak hayvancilik da yapmaktadir. Bu insanlar, kisin hayvanlarinin kaba yem ihtiyacini karsilamak amaciyla yem bitkisi ve tahil ürünleri ekiyor. Güneydogu'da saman stokçulari su anda saman stoklamaya basladi. Kars'ta bu yil 8, 9 ayda hayvan varligimizin büyük kismini kaybedebiliriz."

Su an saman ve kuru otun fiyatinin yüksek seyrettigini dile getiren Ertas, yörede saman ve otlarin da kuraklik nedeniyle biçilecek durumda olmamasinin hayvanciligi olumsuz etkileyecegine vurgu yapti.
Kaynak: AA