Sürgündeki Eski Fildisi Cumhurbaskani Gbagbo, 10 Yil Sonra Ülkesine Dönüyor

Kasim 2010'daki cumhurbaskanligi seçimiyle baslayan siyasi krizin sorumlusu olarak UCM'de yargilanan ve aklanan Laurent Gbagbo'nun dönüsü için 'tarihi olay' yorumu yapiliyor Gbagbo destekçileri hafta sonundan bu yana sevinç gösterileri düzenlerken, siyasi kriz magdurlari ise protesto gösterilerine hazirlaniyor UCM'de aklanan Gbagbo'yu ülkesinde baska bir dava süreci daha bekliyor.

Fildisi Sahili'nin sürgündeki eski Cumhurbaskani Laurent Gbagbo, 10 yil sonra ülkesine dönüyor.

Sürgünde bulundugu Brüksel'den tarifeli uçusla gelecek Gbagbo, yerel saat ile 15.45'te Abidjan Havalimaninda Cumhurbaskanligi Salonunda yetkililer tarafindan karsilanacak.

Gbagbo'nun 10 yil aradan sonra ülkesine dönmesi "tarihi an" olarak degerlendirilirken, yakin çevresi Gbagbo'nun ezeli rakibi mevcut Cumhurbaskani Alassane Ouattara'dan intikam pesinde olmadigini aksine siyasi uzlasi fikriyle ülkeye döndügünü belirtiyor.

Basta Gbagbo'nun dogdugu Mama köyü olmak üzere Abidjan ve diger büyük kentler, hafta sonundan bu yana eski cumhurbaskaninin dönüsünü kutlamak için destekçilerinin düzenledigi çesitli gösterilere sahne oluyor.

Gbagbo'nun dönüsü Kasim 2010'daki cumhurbaskani seçimi sonrasinda baslayan ve Nisan 2011'e kadar süren siyasi kriz magdurlari tarafindan ise büyük tepkiyle karsilandi.

Seçimden sonra çikan olaylardan etkilenenlerin kurdugu Fildisi Sahili Magdurlari Dernegi (CVCI), Gbagbo'nun "Bati Afrika Devletleri Merkez Bankasi (BCEAO) soygunu" olarak bilinen davada aldigi 20 yil hapis cezasini yatmasini istiyor.

CVCI'nin Gbagbo'nun Abidjan'a ulasmasiyla ülke çapinda bir dizi eylem düzenlemesi bekleniyor.

Gbagbo'nun ülkeye döndükten sonra izleyecegi yol haritasi ise hala belirsizligini koruyor.

- 3 bin kisi ölmüstü

Cumhurbaskani Ouattara, Uluslararasi Ceza Mahkemesinin (UCM) hakkindaki beraat kararini onamasinin ardindan 11 Mayis'ta, 76 yasindaki Gbagbo'nun ülkeye dönmekte özgür oldugunu duyurmustu.

Gbagbo, 2010'daki cumhurbaskanligi seçimini kaybettikten sonra uluslararasi baskilara ragmen görevini, seçimi kazanan Ouattara'ya devretmeyince ülkede çatisma çikmisti.

Gbagbo ile Ouattara taraftarlari arasindaki çatismalarda, yaklasik 3 bin kisinin öldügü belirtiliyor.

- Insanliga karsi islenen suçlardan beraat

Seçim sonrasi çikan olaylarin sorumlusu olarak 11 Nisan 2011'de yakalanan Gbagbo, 30 Kasim 2011'de insanliga karsi suç isledigi gerekçesiyle UCM'ye sevk edilmisti.

UCM, bu suçla yargilanan ilk Cumhurbaskani Gbagbo hakkinda, 15 Ocak 2019'da, olaylarla ilgili yeterli delil sunulamadigi gerekçesiyle beraat karari vermisti.

Hakkinda verilen beraat karari 31 Mart'ta onanan ve UCM nezdinde tamamen aklanan Gbagbo'yu ülkeye dönüsüyle baska bir dava süreci bekliyor.

Seçimden sonra yasanan siyasi krizde BCEAO'daki fonlari çalmakla suçlanan ve 20 yil hapis ve 500 milyon avro tazminata mahkum edilen Gbagbo'nun cezasini çekip çekmeyecegi merak konusu.

Ayni davada yargilanan 3 kisi Cumhurbaskanligi affiyla serbest kalsa da UCM'de yargilandigi için Gbagbo'nun yasal olarak bu haktan mahrum oldugu belirtiliyor.

Bir diger görüs ise Gbagbo'nun UCM'de aklandigi için Cumhurbaskanligi affindan da yararlanabilecegini savunuyor.

Kaynak: AA