Samsun' Da Elektronik Sinav Merkezi Sayisi Artiyor

Milli Egitim Bakanligi’nca, basili evrak kullanilmaksizin, sinav uygulama ve degerlendirilmesine iliskin her türlü islemin elektronik ortamda yapildigi e-sinav merkezlerinin sayisi Samsun’da dörde çikiyor.

Samsun' Da Elektronik Sinav Merkezi Sayisi Artiyor
Ilk olarak Ilkadim ilçesinde açilan 30 kisi kapasiteli e-sinav merkezine ek olarak Çarsamba ilçesinde 20 kisi kapasiteli e-sinav merkezi açildi. Bafra ve Vezirköprü ilçesinde yapim asamasinda olan e-sinav merkezlerinin bu yil içinde tamamlanmasi hedefleniyor.

Sinavlar, özel olarak hazirlanmis bilgisayar sistemleri ile görüntü ve kayit sistemlerinin bulundugu e-sinav salonunda web tabanli, güvenlikli ag üzerinde çalisan platform kullanilarak yapiliyor.

E-sinav merkezlerinde Motorlu Tasitlar Sürücü Kursu Teorik Sinavlari, Kalfalik ve Ustalik Teorik Sinavlari (Mesleki Egitim), Amatör Telsizcilik Teorik Sinavi (Kiyi Emniyeti), Milli Egitim Bakanligi Unvan Degisikligi Sinavi olmak üzere hafta içi iki, hafta sonu alti oturum olarak düzenleniyor.

Her oturumda kapasitesine göre 20 veya 30 kisinin sinava girdigi iki e- sinav merkezinde haftalik olarak ortalama bin yüz kisinin sinavi elektronik ortamda gerçeklestiriliyor. Sinav, dokunmatik ekranli bilgisayarlar kullanilarak yapiliyor. Bilgisayar kullanim bilgisine sahip olmayan kisiler dâhi kolayca sinavini gerçeklestirebiliyor. E-sinav merkezinde uygulanan sinavlarda adaylarin kalem silgi gibi herhangi bir araç gereç getirmesi gerekmiyor. Sistem tarafindan adaylarin bilgileri sinava girecegi ekrana yansitilarak yüz tanima sistemi ile kontrolleri saglaniyor.

Isitme ve konusma engelli adaylarin sisteme islenmesi halinde ekraninda isaret dilinde destek videolari çikiyor. Almanca, Ingilizce, Fransizca, Farsça, Arapça, Çince ve Rusça dillerinde tercüme hizmeti verilerek bu dillerde de sinav yapilabiliyor. Adaylar sinav sonucunu sinavlari biter bitmez ögrenebiliyor.

Uygulama sayesinde sinav maliyetlerinde düsüs ve sinav sürelerinde kisalma saglandigi belirtiliyor.
Kaynak: İHA