DISKI'den Diyarbakir'da Içme Suyuna Kanalizasyon Suyu Karistigi Iddialarina Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Sehir sebeke suyumuz basinçli sistemle isletildiginden dolayi herhangi bir kanal karismasi mümkün degildir'.

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (DISKI) Genel Müdürlügü, kentte içme suyu hattina kanalizasyon karistigi iddialarinin gerçegi yansitmadigini bildirdi.

DISKI'den yapilan yazili açiklamada, son günlerde kentte içme suyuna kanalizasyon suyu karistigi yönündeki iddialarin sosyal medya mecralardan yayilmaya çalisildigi belirtildi.

7 gün 24 saat hizmet üreten DISKI'nin kentin her kösesine ve yaklasik 2 milyon kisiye temiz su ulastirmak üzere yatirimlar gerçeklestirdigi aktarilan açiklamada ekiplerin, suyun kalitesinin periyodik kontrolleri ile analizlerini sürekli yaptigi ve "Insani Tüketim Amaçli Sular Yönetmeligi"ne uygunlugu devamli takip ettigi vurgulandi.

"Sehir sebeke suyumuz basinçli sistemle isletildiginden dolayi herhangi bir kanal karismasi mümkün degildir." ifadesine yer verilen açiklamada, sebeke suyunun kentin 27 farkli noktasindan her gün düzenli alinan numunelerinin, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyonlu uluslararasi laboratuvarda 182 parametrede analizlerinin yapildigi bildirildi.

Hiçbir analizde sebeke suyunda herhangi bir kimyasal ve bakteriyolojik kirlilige rastlanmadiginin alti çizilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Il Saglik Müdürlügümüz yetkilileri tarafindan DISKI kapsaminda olan su sebekeleri izleme noktalarindan 7 Haziran-17 Haziran arasinda il merkezinde 25 noktadan alinan kontrol ve denetim izlem suyu numunelerinden Halk Sagligi laboratuvarinda yapilan inceleme ve analiz sonuçlarinda mikrobiyolojik ve kimyasal parametreler yönünden herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmemistir. Ayrica yine ayni dönemde Il Saglik Müdürlügümüzce ilimiz merkezinde belirlenen 160 izleme noktasinda ölçülen günlük klor bakiye kontrol oranlarinin da ilgili yönetmelik sinirlari içinde oldugu tespit edilmistir. Saglik Müdürlügü yetkililerinden alinan bilgiye göre ishal vakalarinin mevsim normalleri seviyesinde oldugu, geçen yillarla kiyaslandiginda paralel seyrettigi belirtilmistir."

Iddialarin gerçegi yansitmadigi, art niyetli ve maksatli oldugu belirtilen açiklamada, vatandaslarin DISKI tarafindan saglanan suyu güvenle kullanabilecegi kaydedildi.
Kaynak: AA