Baskan Ertas'in Kuraklik Açiklamasi

Kars Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Adem Ertas, Kars’in kurakliktan çok etkilendigini ve kentte kurakliktan dolayi mera ve yaylalarin kurudugunu belirtti.

Baskan Ertas'in Kuraklik Açiklamasi
Baskan Ertas, Kars’ta, samanin kilogram fiyatinin bin 250 ile bin 400 TL. civarinda oldugunu, kuru ot olarak tabir edilen yonca otu ve kir otunun suanda bin 500 ile bin 700 lira arasinda seyrettigini söyledi.



Kars Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Oda Toplanti Salonu’nda basin toplantisi düzenledi.

Düzenlenen basin toplantisina Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ertugrul Alibeyoglu, Baskan Yardimcisi Yasin Bekirhan, Esnaf Odalari Baskani Adem Burulday ve Damizlik Sigir Yetistiriciler Birligi Baskani Mecit Boran katildi.

Kars Ziraat Odasi Yönetim Kurulu Baskani Adem Ertas, gazetecilere yaptigi açiklamada, “Meralar ve yaylarimiz kurumus durumda, sadece yem bitkileri belli bir kismi 10-15 santim civarinda boy atmis ve o boyla birlikte sararmaya baslamis. Yüzü basak çikmadan sararmaya basladi arazilerimiz, bizim pandemi yilinda 2020 yilinda üreticilerimizin büyük fedakarlikla üretmis olduklari ve ülke ekonomisine katma deger olarak sagladiklari ürünler, hem bitkisel üretim, hem hayvancilik alakali yaptiklari üretim, bu yil bu kuraklikla beraber çok büyük sekteye ugradi. 2021 yilindaki bu pandeminin üzerine daha henüz o soku atlamamis olan ülkemizi bu yilda gelen kuraklikla birlikte ülkenin 7 bölgesinin 5 bölgesinde kuraklik mevcut, ayni olay bizim ilimizde de var. Suanda bizim arazilerde yaptigimiz kontrollerde, yaptigimiz gözlemlerde meralar ve yaylara tamamen kurumus durumda, yem bitkilerinin de sadece yüzde 20’si, 25’i gibi bir oran ayakta, bu yüzde 20-25’lik oran demek yüzde 75 kayip demek. Sua anda ilimizde yüzde 75’lik oranda bir kuraklik var” dedi.

Ertas, “Bu 2021 yilinda Kars’ta bulunan hayvancilikla alakali, tarimla ugrasan tüm çiftçilerimiz hepsi hayvancilikta yapmaktadir. Aile isletmesi olarak herkesin hayvan isletmesi vardir. Ve bu hayvanin kisin kaba yem ihtiyacini karsilamak amaciyla yem bitki ekimi yapilmakta ve tahil ürünleri ekilmekte, suanda bu eger böyle devam ederse Güneydogu’da saman stokçulari suanda saman stoklamaya baslamislar. Ilimizde 2021 yilinin içerisinde yani yaz aylari içerisinde en geç 8 veya 9’uncu ayda hayvan varligimizin yüzde 50’sine yakinini kaybetme durumumuz var. Samanin kilogram fiyati bin 250 ile bin 400 TL. civarinda kuru ot olarak tabir ettigimiz yonca otu ve kir otu olarak tabir ettigimi ot suanda bin 500 ile bin 700 lira arasinda fiyatlari seyretmekte ve halan bizde de saman ve ot biçilmemis. Yani suan da biçerdöverlerin içerisine girecek bir durum yok. Bir hafta sonra benim tahminlerime göre tüm köylerde ve meralarda, yaylarda kir otunun olmamasi nedeniyle tarlar serbest edilecek. Tarlarda hayvanlar otarilacak. Çünkü biçilecek durumda degil” diye konustu.

Baskan Ertas, “Ilimizin en büyük handikaplarindan birisi barajlarimiz var. Ama basinçli sulama sistemlerimiz ve sulama kanallarimiz yok. Sulama kanallari ve basinçli sulama sistemlerinin olmamasindan dolayi sulanabilecek olan ova tarzindaki arazilerinde sulanmamasindan dolayi çiftçilerimiz bir nebzede olsa bir tarlasina misir silaji ekip kendini kurtarabilecek olan çiftçilerimizde magdur, bunlar kendisini kurtaramadigi gibi hayvanini da kurtaramadilar. Ne kisin evine bulgurunu, ne ununu, ne de hayvanina yedirebilecek otu, samani mevcut, ondan dolayi kisin tahminlerimize göre saman fiyatlari çok yükselecek. Bundan dolayi insanlar bir panik halindeler. Hayvanlarini biran evvel satma derdindeler. Fiyatlar çok fazla düsmeden, fiyatlar düserse çok astronomik çöküsler olacak” seklinde konustu.

Hayvan varligimiz yari yariya azalacagina dikkat çeken Baskan Adem Ertas, özetle sunlari söyledi:

“Çünkü asagi yukari kis ortasinda bu fiyatlar böyle devam ederse iki inegini satan, bir koyunu satan, bir koyununu veya bir inegini bahara çikaracak. Yada feda edecek. Bir tanesinin yemini karsilayabilmek için bu da demek oluyor ki ilimiz 2022 yilinda çok büyük bir çöküse sebep verecek. Bunu gözlemleyecegiz, insallah böyle bir durum söz konusu olmaz. Bakanligimiz tabi çiftçilerimiz yüzde oraniyla alakali bir müjde verdi. Tarim Bakani, Cumhurbaskanimiz da basina açikladi.

Çitçilerimize 100 liraya kadar bir destek söz konusu, bu destekte kademeli olarak 100 lira, yani kuraklik orani yüzde 50 ise 50 lira, yüzde 70 ise 70 lira, yüzde 100 ise 100 lira oranda bir destekleme verilecek. Bu destekleme çiftçilerimizin ektigi tohumun parasi dahi degil. Ama en azindan bir nebze de olsa çiftçilerimizi düsünüp böyle bir hamle yaptiklari için bakanimiza ve Cumhurbaskanimiza tesekkür ediyoruz. Bizim beklentilerimiz daha yüksekti, en az 200 lira, ücret ödenmis olsaydi hem tohum ve hem de mazot giderlerini karsilamis olurdu. En az bu yerde kalan ürünün masrafini kurtarmis olurdu.”
Kaynak: İHA