Bakan Dönmez'den Ayancik, Erfelek Ve Duragan'a Dogal Gaz Müjdesi

SINOP – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, “Ayancik, Erfelek ve Duragan basta olmak üzere akabinde de diger ilçelerimiz olmak üzere dogal gazla ilgili bir çalismamiz söz konusu. 2 yil öne çekmek suretiyle fazla geciktirmeden bu hizmetleri ilk etapta belki tasimak suretiyle yapalim, Cumhuriyetimizin 100. yilina yetistirelim arzusundayiz” dedi.

Bakan Dönmez'den Ayancik, Erfelek Ve Duragan'a Dogal Gaz Müjdesi


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Sinop ziyaretinde genis katilimli bir Enerji Koordinasyon Toplantisi gerçeklestirdi. Boyabat ilçesi ziyaretinin ardindan Sinop Valiligini ziyaret eden Bakan Dönmez, ardindan Sinop Kültür Merkezi’nde yapilan toplantiya katildi.

Toplantida belediye baskanlari, muhtarlar ve çesitli alanlardan temsilcilerin enerji alaninda taleplerini dinledi. Toplanti sonrasi ise Sinop için müjdelerini açikladi.



Sinop’a yapilan ve planlanan yatirimlardan bahseden Bakan Dönmez, “Bizim iktidara geldigimiz tarihi milat alirsak Sinop iline yapilan yatirim tutari 1 milyon lira bile degildi. 800 bin liraydi. Geçtigimiz yil toplam 68,2 milyon liralik bir yatirim yapildi. 18 yilda da yani elektrigini üretimi, iletimi, dagitimi, gazin üretimi, dagitimi ve madencilik alanlari olmak üzere Sinop iline yapilan yatirim 1,51 milyar TL olmus. Bu yapilan yatirimlar tabi burada yasayan vatandaslarimizin bu hizmetleri kesintisiz kaliteli bir sekilde tedarik etmesine dönük çalismalardan olusuyor. Yine Sinop yer alti kaynaklari açisindan da zengin bir sehrimiz. Özellikle Boyabat sehrimiz çevresinde tugla ve kiremit imalatinda kullanilan kil basta olmak üzere, kalker, mermer gibi baska ruhsat konularinda da madencilik alaninda öne çikan illerimizden birisi. 2021’de ise yatirimlarimiz hem elektrik hem de gaz dagitimi olarak baktigimizda yaklasik 50 milyon TL civarinda bir yatirim planlaniyor. 10 milyon TL civarinda da gaz dagitiminda bir yatirim plani söz konusu” dedi.



Ayancik, Erfelek ve Duragan için planlanan dogal gaz yatirimini da ön çekeceklerini açiklayan Dönmez, “Tabii, özellikle Sinop’un merak ettigi alanlardan bir tanesi de dogal gaz verilecek illere iliskin. Biraz önce gaz dagitim sirketimizde burada çalismalarini söyledi, planlamalarini da yapti. Simdi hedefimiz ilk etapta Türkiye’nin her yerinde merkez nüfusu 10 binin üzerinde olan ilçelerimize bugüne kadar gaz getirememissek oralara gaz götürmek. Yine nüfusu 10 binin altinda olmakla birlikte bizim ana sebekelerimize yakin olan yerlerde bu dogal gaz hizmetini götürmeye çalisiyoruz. Uzak olan yerlerde de tasima diye adlandirdigimiz LNG yöntemiyle dogal gazi buralara götürmek gibi bir hedefimiz var. Bu kapsamda Ayancik, Erfelek ve Duragan basta olmak üzere akabinde de diger ilçelerimiz olmak üzere dogal gazla ilgili bir çalismamiz söz konusu. Ilk etapta da Ayancik, Erfelek ve Duragan. Simdi sirketimiz 2024 yili gibi bir yili hedeflediklerini söyledi.

Ama buradan sirketimize de söyleyeyim bu bölgedeki insanlarimiz çok bekledi. Sabirli insanlar bu hiç olmazsa bir yil ya da 2 yil öne çekmek suretiyle fazla geciktirmeden bu hizmetleri ilk etapta belki tasimak suretiyle yapalim. Cumhuriyetimizin 100. yilina yetistirelim arzusundayiz. Ama Sinop’tan bir ricamiz da su. Dogal gaz sebekesi götürdügümüz yerlerde süratle dogal gaza abone olmanizi bekliyoruz. Milyonlarca kira yatirim yapilara getirilen bu yatirimi kullanan ne kadar çok olursa dogal olarak bunun ekonomik faydasi herkes o oranda çok daha uygun olacaktir” diye konustu.



Bakan Dönmez elektrikle ilgili isletme birimleri için de iki ilçeye müjde verdi. Dönmez, “Bir diger husus da elektrikte özellikle kirsal bölgelerde yasanan özellikle de yogun çetin kis sartlarindan etkilenen bölgelerimizle ilgili konulara burada dile getirildi.

Sirket yetkililerine de ilettik. Daha önce isletme birimlerinin çesitli nedenlerle kapatildigi ilçemiz var. Türkeli ve Dikmen. Bu ilçelerimize insallah 60 gün içerisinde sirket isletme birimlerini tekrar faaliyete geçirecek. Her seyden tasarruf ederiz ama insan kaynagindan tasarruf etmemize gerek yok” seklinde konustu.

Dönmez sonrasinda AK Parti Sinop Il Baskanligini ziyaret etti. Bakan Dönmez’in Sinop ziyareti burada son buldu. Yarin da Samsun’da temaslarda bulunacagi ögrenildi.
Kaynak: İHA