Bakan Akar, Almanya Savunma Bakani Annegret Kramp-Karrenbauer Ile Görüstü

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Almanya Savunma Bakani Annegret Kramp-Karrenbauer ile bir araya geldi.

Bakan Akar, Almanya Savunma Bakani Annegret Kramp-Karrenbauer Ile Görüstü
Milli Savunma Bakani Hulusi Akar’in askeri törenle karsiladigi Almanya Savunma Bakani Karrenbauer, tören kitasini selamlamasinin ardindan Seref Defteri’ni imzaladi. Iki Bakan bas basa gerçeklestirdikleri görüsmenin ardindan açiklamalarda bulundu.

"Dostumuz, ortagimiz, NATO’daki en önemli müttefiklerimizden biri" diye nitelendirdigi Almanya’nin Savunma Bakani’ni Türkiye’de agirlamaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek sözlerine baslayan Akar, Alman mevkidasi ile güzel bir görüsme gerçeklestirdiklerini aktardi. Türkiye ile Almanya arasindaki tarihi ve kültürel baglara vurgu yapan Bakan Akar, "Subat ayinda Berlin’de yaptigimiz ziyaret sirasinda oldugu gibi burada da son derece yapici, olumlu, karsilikli anlayis ve yaklasim birligi içinde görüsmemizi tamamladik" diye konustu.

Akar, görüsmenin karsilikli güven ve samimiyet içinde geçtigini belirterek, "Ikili, bölgesel, küresel konularla ve NATO içinde karsilikli görüs ve bilgi alisverisinde bulunduk. Belirli konulardaki degerlendirmelerimizi samimiyetle paylastik. Sayin Cumhurbaskanimizin, Sayin Sansölye Merkel ile yaptigi görüsme, onlarin çizdigi çerçeve isimizi kolaylastirdi" ifadelerini kullandi.

Daha önce ABD Savunma Bakani Llyod James Austin ile telefon görüsmesi gerçeklestirdigini, Polonya Savunma Bakani Mariusz Blaszczak ve Letonya Basbakan Yardimcisi ve Savunma Bakani Artis Pabriks ile ayri ayri görüstügünü, Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace ve Italya Savunma Bakani Lorenzo Guerini ile Sicilya Adasi’nda üçlü toplantida bir araya geldiklerini animsatan Bakan Akar, sunlari söyledi:

"Hem ikili iliskilerimiz hem de NATO bakimindan yapmamiz gereken ne varsa bunlari görüsmeler, bu tür temaslarla en üst düzeyde bilgiye sahip olmak suretiyle ortak akli faal hale getirmeye çalisiyoruz. Milli Savunma Bakanligi olarak, Türkiye olarak daima diyalogdan yana oldugumuzu, görüsmeler yoluyla birçok problemin çözülebilecegine inandigimizi her firsatta dile getirdik ve buna göre faaliyetlerimizi uyguluyoruz. Bu görüsmeler sirasinda, bugün de ayni sekilde, uluslararasi hukuka uygun, mesru müdafaa çerçevesinde yaptigimiz terörle mücadele konusunda Sayin Bakan’a gerekli bilgileri verdik. Terörle mücadele yaparken, diger taraftan da dost ve kardes ülkelere askeri, egitim is birligi ve yardim çalismalarimiz oldugunu ve bunlarin da nasil isledigini de yine karsilikli olarak bilgi alisverisinde bulunarak görüsme firsati bulduk. 40 yildan beri ülkemize zarar veren, ülkemizin enerjisini tüketen terörü bitirmek konusunda kararli oldugumuzu, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemizin devam edecegini burada yine vurguladik. 84 milyon vatandasimizi, 40 bin masum insanimizin hayatina mal olan bu terör belasindan kurtarmak için elimizden gelen her türlü gayreti gösterecegimizi açik ve net bir sekilde masaya koyduk."

"PKK esittir YPG"

Türkiye’nin mücadelesinin her türlü terör ve teröristle oldugunu vurgulayan Akar, "Bizim Kürt kardeslerimizle, herhangi bir etnik, dini yapi ile asla mücadelemizin söz konusu olmadigini, Kürtlerin bizim kardesimiz oldugunu gündeme getirdik" dedi.

"PKK esittir YPG" diyen Akar, söyle konustu:

"Bunun her türlü açik delille ortada oldugunu, gerçek oldugunu ve buna göre hareket etmemiz gerektigini de Sayin Bakan’a ifade ettim. Türkiye’nin mülteci konusunda büyük fedakarliklar, büyük çalismalar yaptigini da görüsme sirasinda gündeme getirdik. 4 milyonu ülkemizde, 5 milyon Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere toplam 9 milyon Suriyeli kardesimizin güvenligini ve insani ihtiyaçlarini karsilamak durumunda oldugumuzu görüstük. 5 milyon Suriyeli kardesimizin herhangi bir sekilde Suriye’nin kuzeyinde güvenligi ve insani ihtiyaçlari saglanamazsa yeni bir mülteci akimina sebep olacagina ve bunun da hem Türkiye hem Avrupa için ciddi sikintilar doguracaginda da karsilikli olarak mutabik kaldik."

Bakan Akar, görüsmede savunma sanayi ile askeri egitim, is birligi konularinda da yapilanlarin gözden geçirildigini belirterek, savunma ve güvenlik alaninda ilave somut olarak neler yapilabilecegini de görüstüklerini söyledi.

Türkiye ve Almanya arasindaki savunma sanayi alanindaki yakin is birligine dikkati çeken Milli Savunma Bakani Akar, su açiklamalarda bulundu:

"Birçok silah, araç, gereç konusunda ortak çalismalarimiz var. Önümüzdeki dönemde bu yaptigimiz faaliyetlerin, ortak çalismalarin daha da gelisebilmesi için bazi konularda, özellikle kisitlamalar konusunda bazi somut adimlar atilmasi gerektigini kendilerine ifade ettim. Kisitlamalarin kaldirilmasi gerektigini Sayin Bakan’a söyledik. NATO’nun bir müttefiki olarak, NATO’nun içinde, merkezinde görev yapmakta, kendisine düsen gerekli sorumluluklari, karada, denizde, havadaki faaliyetleri çalisan, tatbikatlarda, operasyonlarda her türlü katkiyi saglayan Türkiye’ye karsi lisans ihraç kisitlamalarinin sadece Türkiye’nin degil, ayni zamanda ittifakin da bir takim sikintilar yasamasina sebep oldugunu da Sayin Bakan’la görüsme, konusma, izah etme firsati bulduk. Belirli ölçülerde de olsa, bu tür kisitlamalarin ülkemizin ve dolayisiyla NATO’nun da etkinligi ve caydiriciligi bakimindan çok ciddi, olumsuz etkiler yaptigini söylemek yanlis olmayacak. TSK sadece kendi ülkesinin degil ayni zamanda NATO’nun AB’nin ve Avrupa’nin 70 yildan beri güney ve güneydogu sinirlarini korumaktadir. TSK ayni zamanda NATO’da tatbikatlara, kuvvet yapisina ve diger kadrolara da ciddi sekilde katki saglamaktadir. Herhangi bir kisitlama Türkiye’nin dolayisiyla da Ittifak’in bir takim zaaflara düsmesine sebebiyet verebilir."

"FETÖ ile mücadele"

NATO Zirvesi’nde gündeme gelen NATO’nun 2030 yili planini desteklediklerini de karsilikli olarak görüstüklerini aktaran Bakan Akar, "FETÖ konusunda da, Almanya’da FETÖ varligi oldugunu, onlarin bir takim faaliyetlerde bulunduklarini, bu savunma bakanliklarinin konusu olmamakla beraber iki ülke arasindaki önemli konu basliklarindan biri oldugunu da Sayin Bakan’a ifade ettik" diye konustu.

Karrenbauer’in ziyaretinden duydugu memnuniyeti yineleyen Akar, "Görüstügümüz konularda ciddi sekilde bir anlayis ve yaklasim içinde oldugumuzu müsahede ettigimizi, bundan da çok memnun oldugumuzu da bir kez daha ifade etmek istiyorum. Iliskilerimizin önümüzdeki dönemde de ikili çerçevede ve NATO içinde artarak devam edecegini, bunun da hem ülkelerimiz bakimindan hem silahli kuvvetlerimize hem de NATO ittifakina çok ciddi katkilar saglayacagina inancimi da belirtmek istiyorum" dedi.

Akar, sözlerinin sonunda 2021 Avrupa Futbol Sampiyonasi’nda (EURO 2021) Almanya Futbol Milli Takimi’na basari dileklerini de iletti.

"Almanya Savunma Bakani Karrenbauer"

Almanya Savunma Bakani Annegret Kramp-Karrenbauer de gösterilen sicak ev sahipliginden dolayi tesekkür ederek konusmasina basladi.

Türkiye ve Almanya’nin uzun bir tarihle birbirine baglandigini belirten Karrenbauer, yasanmisliklarin da bu bagi güçlendirdigini bunlarin en önemli örneklerinden birinin BioNTech asisini bulan bilim insanlari Ugur Sahin ve Özlem Türeci olduguna isaret etti.

"Berlin’de yapmis oldugumuz görüsmenin devamini burada çok büyük bir açiklikla ve yogun bir sekilde sürdürebildigimiz için büyük bir sevinç duydum" diyen Karrenbauer, "Iyi ortaklar birbirlerini dinlerler ve her türlü pozisyonlarini anlamaya çalisirlar her ne kadar sonunda her pozisyona da ’evet’ demeseler. Bugün yapmis oldugumuz görüsmede aslinda genel anlamda büyük çogunlukla mutabik kaldigimizi da gördük" diye konustu.

NATO’ya karsi ortaya çikan tehditlerin giderek çesitlenmeye basladigini, bunlarin birlikte gögüslenmesinin gerekliligine vurgu yapan Karrenbauer, sunlari söyledi:

"Bir tarafta uluslararasi terörizmle ilgili alan var diger taraftan da Rusya’dan gelen tehdit var. Bunlari da görüstük. Rusya ile ilgili olarak bütüncül bir yaklasima ihtiyacimiz var. Dogu Denizi’nden Karadeniz’e kadar olan NATO’nun dogu kanadi ile ilgili olan bir degerlendirmeye ihtiyacimiz var. Almanya olarak biz sadece Dogu Denizi’nde degil giderek NATO’nun dogu kanadinda da olmak üzere daha fazla katki yaptigimizi ve çok uluslu olmak üzere Romanya’daki katkilarimizin oldugunu, hava polisligi çerçevesinde de iki Eurofighter ile birlikte destek sundugumuzu da ifade ettik. Bu konudaki desteklerimiz ile Deniz Güvenligi Mükemmeliyet Merkezi konusundaki destegimize de devam edecegimizi ifade ettim. Türkiye’nin hemen sinir bölgeleri, komsulariyla ilgili olarak da görüsme firsatimiz oldu. Önümüzdeki hafta Berlin’deki bir konferansta Libya’daki durumun daha da istikrarli hale gelmesi için gerekli görüsmeler de yapilabilir diye umuyorum. Umarim Irak’taki durum da özellikle NATO’nun oradaki pozisyonu itibariyla da daha iyi bir yönde kendini bulabilir, gelismesi saglanabilir. Kuzey Irak ile ilgili olarak da konusma firsatimiz oldu."

"Afganistan’daki gelismeler"

Görüsmede Afganistan’daki gelismelerin de ele alindigini aktaran Karrenbauer, söyle konustu:

"Ister Türkiye ister Almanya olsun baska birçok ülke de 20 yildan beri Afganistan’da mücadele ediyor. Baktigimizda birçok insanimizi kaybettik. Önemli derecede harcamalar saglandi. Su anda gelinen nokta da orada edinilmis kazanimlarin bundan sonra da devam ettirilmesi yönünde. NATO’nun Kararli Destek Misyonu’nu tamamlayarak bu sekilde bir gelismenin ortaya çikmasiyla birlikte bizler oranin güvenliginin saglanmasi, oranin altyapisi ile ilgili yapilmasi gereken çalismalar ve yatirimlarin yapilmasiyla ilgili olarak, diplomatik temsilciliklerin de güvenliginin saglanmasi gibi konularda destek vermemiz gerekiyor. Ilk adim da tabii ki diplomatik misyonlarin orada muhafaza edilmesi gerektigini ifade ettik ve mutabik kaldik. Güvenligin, ilk etapta havaalaninin güvenliginin saglanmasi gerekiyor. Altyapinin da desteklerle insa edilmesi gerekiyor. Türkiye önemli bir rol üstlenme yönünde bir adim atmasi durumunda mütesekkir olacagimizi ifade ettim. Ama tek basina Türkiye’nin tabii ki bunu yapabilmesi söz konusu olamayacaktir Türkiye’ye tüm ittifak ülkelerinin de destek vermesi gerektigini de ifade etmis olduk. Ittifak içerisinde ortaklar olarak ilke bakimindan herhangi bir çatisma söz konusu ise, sorunlar varsa bunu uluslararasi hukuk çerçevesinde ve temelinde müzakere ederek çözümün saglanmasi yönünde görüsümüzü bildirdik. Bu tabii ki özellikle Dogu Akdeniz’deki sorunlu alanlar ve konularla ilgili bir durum. Hem Türkiye’ye hem de Yunanistan’a geçmis dönemde yeniden görüsmeleri baslatmasindan dolayi tesekkür etmek istiyorum. Bu görüsmelerin devam ettirilmesinin önemli oldugunu ifade etmek istiyorum. Almanya olarak biz diyalogun desteklenmesi gerektigi yerde destege haziriz. Sayin Cumhurbaskani ile Sayin Sansölye arasindaki görüsmede de bu konu geçmisti."

"2021 Avrupa Futbol Sampiyonasi"

Karrenbauer, görüsmede Türkiye ve Almanya arasindaki ikili iliskileri de ele aldiklarini belirterek, açiklamalarini söyle sürdürdü:

"Özellikle ortak egitimlerle ilgili görüsme firsatimiz oldu. Bu çerçevede karsilikli olarak savunma sanayi ile ilgili olan alanlardan da bahsettik. Almanya’da bu konuda ihracat söz konusu oldugu takdirde çok kati kurallar var. Sinirlamalar getirilebilmektedir. Bu konunun hükümet nezdinde toplamda ele alinarak degerlendirilip belli bir prosedür çerçevesinde kararlastirilmasi gerekiyor. Özellikle tedarik noktasinda, nereden tedarik saglanmasi gerektigi ile ilgili bunun çok iyi degerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü zayiflatilmis veya güçsüzlestirilmis bir NATO devletler açisindan da olumsuz bir etki yapacaktir. Bu konuda özellikle birlikte çalisarak ve neler yapabilecegimiz noktasinda da yine birlikte görüserek mutabik kaldigimizi ifade etmek istiyorum."

Karrenbauer sözlerinin sonunda Akar’a Almanya Milli Futbol Takimi’na yönelik iyi dilekleri için tesekkür ederek, "Ilk maçtan sonra bu dileklere çok ihtiyacimiz oldugunu düsünüyorum" karsiligini verdi.
Kaynak: İHA