Sirnak'ta 10 Milyon Avro Maliyetli Atik Su Aritma Tesisinde Sona Gelindi

Belediye Baskani Mehmet Yarka: 'Tesis sayesinde geri dönüsümü yapilan su, içme suyu hariç organik tarim ve diger alanlarda kullanilabilecek' 'Kati olan malzemeler de kurutularak hem yakit hem de gübre olacak ve sanayide de kullanilacak. Bu da belediyeye ek gelir saglayacak'

EKREM PAYAN/FARUK KÜÇÜK - Çevre ve Sehircilik Bakanliginca, Avrupa Birligi'nin yüzde 81 hibe destegiyle yapilan Sirnak Atik Su Aritma Tesisi'nin eylülde faaliyete geçmesi bekleniyor.

Sehri Nuh Mahallesi'nde Sirnak Üniversitesi Yerleskesi yanindaki 50 dönümde yapilan Sirnak Atiksu Aritma Tesisi yaklasik 10 milyon avroya mal olacak.

Sirnak Belediye Baskani Mehmet Yarka, AA muhabirine, yapimi tamamlama asamasina gelen tesis sayesinde kentteki atik sularin çesitli evrelerden geçtikten sonra Dicle Nehri'nin kolu Nerdüs Deresi'ne daha temiz akacagini, ayni zamanda suyun tarimsal faaliyetlerde de kullanilabilecegini söyledi.

Gelecek nesillere daha yesil ve temiz bir kent birakmayi hedeflediklerini anlatan Yarka, tesis sayesinde su kaynaklarinin ve çevrenin korunmasinin saglanacagini belirtti.

Yarka, 2 yil önce yapimina baslanan tesisin yüzde 80'inin tamamlandigini, eylülde de hizmete girecegini bildirdi.

- Günlük aritma kapasitesi 12 bin 89 metreküp

Projenin degerinin 10 milyon 170 bin avro oldugunu dile getiren Yarka, bunun yüzde 81'inin Avrupa Birligi, yüzde 8'inin Çevre ve Sehircilik Bakanligi, kalan kisminin da belediye tarafindan karsilandigini kaydetti.

Tesis hakkinda bilgi veren Yarka, söyle konustu:

"Projenin birinci kademede aritma kapasitesi günde 12 bin 89 metreküptür. Aritma tesisi, özellikle belediyemizce yapilmis kolektörlerden toplanan sularin aritilip Nerdüs Deresi'ne temiz ulasmasini saglayacaktir. Tesis sayesinde geri dönüsümü yapilan su, içme suyu hariç organik tarim ve diger alanlarda kullanilabilecek. Kati olan malzemeler de kurutularak hem yakit hem de gübre olacak ve sanayide de kullanilacak. Bu da belediyeye ek gelir saglayacak."

Tesiste 91 bin nüfusa göre tek kademede çalismanin sürecegini anlatan Yarka, kent nüfusunun 100 bini asmasiyla ikinci kademenin devreye girecegini ve günde 13 bin 476 metreküp suyun degerlendirilecegini belirtti.

Kentte güzel bir tesisi kazandirmanin mutlulugunu yasadiklarini ifade eden Yarka, "Basta proje destekçisi Avrupa Birligi ile Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz olmak üzere bütün paydaslarimiza, emegi geçen personelimize tesekkür ediyorum. Nerdüs Deresi'nin kirlenmesinin önüne geçilecek." dedi.

Projenin insan ve hayvan sagligi için çok önemli oldugunu dile getiren Yarka, yakin zamanda Valilik is birligiyle kati atik depolama projesinin de hayata geçirilecegini kaydetti.

- Vatandaslar memnun

Ikizce köyünde oturan Hasan Alinak da projenin yakin köylerdeki tarimsal sulama açisindan büyük avantajlar getirecegini belirtti.

Nerdüs Deresi'nin kömür ocaklarindan dolayi kirlenmesi nedeniyle sulamada sikinti yasadiklarini anlatan Alinak, tesis sayesinde aritilmis temiz suyu tarimsal alanlarda kullanabileceklerini, ayni zamanda çamurunu da gübre olarak degerlendirebileceklerini söyledi.

Alinak, "Bu proje tarimla ugrasan köyleri de memnun etti, belediyeye bu hizmeti için tesekkür ediyoruz." diye konustu.
Kaynak: AA