Mugla'da Deniz Kirliliginin Önlenmesine Yönelik Es Zamanli Denetim

Il Çevre ve Sehircilik Müdürlügü ile sahil güvenlik ekiplerince Marmaris ve Fethiye ilçesinde tekneler denetlendi, incelenmek üzere bazi noktalardan numuneler alindi.

Mugla'nin gözde turizm merkezlerinden Marmaris ve Fethiye ilçelerinde, Çevre ve Sehircilik Bakanliginca yayimlanan "Denizcilik Atiklari Uygulamasi" genelgesi kapsaminda denizde es zamanli denetim gerçeklestirildi.

Il Çevre ve Sehircilik Müdürlügü ile Marmaris Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanligi ekiplerince, mavi turun gözde ilçelerinde atik su aritma tesislerinden, derin deniz desarji çikis noktalari, deniz dibi ve yüzeyinden numuneler alindi, denizde ticari ve özel yatlar denetlendi.

Marmaris Adaagzi açiklarinda derin deniz desarji çikis noktasindan Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanligi, Dalis Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma Timleri (DEGAK) ekiplerince deniz dibi ve yüzeyinden numune alindi, deniz suyu sicakligi ölçüldü.

Turunç, Kumlubük, Içmeler sahilleri ile Marmaris Körfezi'nde demirli ve seyir halindeki yatlar denetlendi.

Yat ve teknelerin kapasitesine göre atiklarinin zamaninda atik alim merkezlerine verip vermedikleri incelendi.

Deniz kirliligiyle mücadele etmek, denizi kirleten gemilere karsi ilave tedbirler almak ve gemi kaynakli deniz kirliligini önlemek amaciyla yayimlanan "Denizcilik Atiklari Uygulamasi" genelgesi kapsaminda da bilgilendirme yapildi.

- Fethiye

Sahil Güvenlik Komutanligina ait botla denize açilan ekipler, Göcek Atik Su Aritma Tesisi'nde aritilan suyun derin desarjla denize birakildigi bölgede inceleme gerçeklestirdi, deniz suyundan numune alindi.

Dünyaca ünlü Göcek koylarinda demirli özel ve ticari tekneler denetlenerek atik evraklari incelendi.

Çevre ve Sehircilik Müdürlügü, deniz kirliligine neden olan atiklarin insan sagligini ve çevreye olumsuz etkiledigini, Mugla'nin 1484 kilometre kiyi uzunluguna sahip oldugunu, bunun 1099 kilometresinin ise Özel Çevre Koruma ve Dogal SIT statüsünde yer aldigini bildirdi.

Öte yandan, teknelerde olusan pis su, sintine ve çöplerin alinmasi amaciyla 50 kiyi tesisinde atik alim tesisi kuruldugu ayrica il kara sularinda 15 atik alim gemisi bulundugu kaydedildi.

Denetimlerin araliksiz olarak devam edecegi belirtildi.
Kaynak: AA