Izmir'de Islam Kültürünün Anlatildigi 'Izmir'in Manevi Yildizlari' Kitabi Yayimlandi

Izmir’de 1317-1926 yillari arasinda yasayan maneviyat büyüklerinin anlatildigi "Izmir’in Manevi Yildizlari" arastirmasi kitaplastirildi.

Levent Ertekin tarafindan kaleme alinan eser, Bilal Saygili Camii ve Külliyesi Kültür Yayinlari tarafindan kitaplastirildi.

MÜSIAD Izmir Sube Baskani Bilal Saygili, yaptigi açiklamada titizlikle hazirlanan bu çalismanin akademik sahada çalisacak olanlara kaynak olmasini ve yeni nesillerle ecdat arasinda köprüler olusturmasini istediklerini belirtti.

Saygili, sunlari kaydetti:

"Izmir’in bagrinda bin yila yakin Türk Islam mühürlerini görürüz. Çaka Bey ve Gazi Umur Beyle fethedilen bu topraklarda, gönüllere vurulan mührün sahipleri Manevi yildizlardi. Bu kitap, bu mührü yok sayanlara, görmek istemeyenlere bir delil, hüccettir. Manevi mühür, ayni zamanda sehrin maddi ve manevi kimligini olusturur. Bunu gelecek kusaklara aktarmak, mührü silmek isteyenlere karsi manevi yildizlarin bu asirdaki varisleri olan bizlerin asli görevidir."

Yazar Levent Ertekin ise Osmanli devlet arsivi kayitlari, mezar kitabeleri basta olmak üzere birçok yazili dokümani inceleyerek kitabi hazirladigini aktardi.

"Izmir’in Manevi Yildizlari" eseri için üç yildir emek sarf ettigini belirten Ertekin, "Çalismamizda önceki dönem Izmir Valisi Erol Ayyildiz’in tesvikleri, MÜSIAD Izmir Baskani Bilal Saygili’nin esere sahip çikmasi bu çalismanin arastirmacilarin istifade edecegi bir eser olmasinda payi büyüktür. Kendilerine mütesekkirim." ifadelerini kullandi.

Kitabin Önsözünü yazan Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ise Izmir’in Islam tarihi açisindan önemli bir sehir oldugu kaydederek,"Fetih sonrasi Islam kültür ve medeniyetinin sehre vurdugu damga bunun tanigidir. Günümüze kadar gelemese de 14. yüzyil baslarinda Kadifekale’de yer alan Yukari Kale Camii ile baslayan mabet insasi sonraki dönemlerde de devam etmistir." görüslerine yer verdi.

Kaynak: AA