Hollanda Baskonsoloslugu'nun Yagmur Suyu Geri Dönüsüm Sistemi Sanatla Renklendi

Hollanda'nin Istanbul Baskonsolosu Bart Van Bolhuis: 'Sanatçilarin da destegiyle insa ettigimiz bu sistem, yagmur suyunun tekrar kullanilmasina olanak sagliyor. Projenin ilham kaynagi olmasini istiyoruz'

Hollanda Istanbul Baskonsoloslugunca konsolosluk bahçesine kurulan yagmur suyu geri dönüsüm sistemi, projeye estetik katan mozaik çalismasiyla çevre bilinci ve sanati bulusturdu.

Hollanda'nin Istanbul Baskonsolosu Bart Van Bolhuis'nin ev sahipliginde baskonsoloslugun Istiklal Caddesi'ndeki bahçesinde gerçeklesen etkinlikle tanitilan "Yagmur Yolu" projesi, küçük ve büyük ölçekteki ev ve kuruluslar için ilham olmayi hedefliyor.

Projeyle, kanallarla depoya aktarilan yagmur suyu, entegre günes enerji sistemiyle bahçe sulama ve temizlik için kullanilabiliyor. Su kanallari üzerindeki bitkiler ise tüm yil boyunca bu sayede canli kaliyor.

Çalisma ayrica Bolhuis'in seramik sanatçisi esi Thessy Ries ve Hollandali sanatçi Koenraad van Lier'in su yollarina ve havuza yerlestirdigi, Burgazada'daki hafriyat atigi cam ve seramiklerin islenmesiyle elde mozaiklerle sanat ve çevre bilincini yansitiyor.

- Sanatçilarin destegi

Bolhuis, projeyle sanat ve ekolojiyi birlestirdiklerini anlatarak, "Daha yasanabilir ve sürdürülebilir bir dünya için 'burada ne yapabiliriz?' diye kendimize sorarak yola çiktik. Sanatçilarin da destegiyle insa ettigimiz bu sistem yagmur suyunun tekrar kullanilmasina olanak sagliyor. Dünyadaki iklim degisikligi, su kitligi gibi sorunlar için benzer çözümlere ihtiyacimiz var. Projenin ilham kaynagi olmasini istiyoruz." diye konustu.

Hollandali sanatçi Lier de Burgazada'dan topladigi atik malzemelerden yaptiklari mozaiklerin projeye estetik kattigini dile getirdi.

Insaat mühendisi Yildiray Cezooglu da projenin Türkiye'deki en özel çalismalardan oldugunu ifade ederek, "Küçük bir alanda, düsük maliyetle önemli miktarda yagmur suyu kazandirilmis oluyor. Burada kullandigimiz pompa sistemi de özel. Günes enerjisini de kullanarak hiç elektrik harcamadan tamamen dogal bir sekilde enerji üretiyoruz. Projenin birçok yer için bir örneklik teskil edilmesini arzu ediyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA