Hitit Üniversitesi'nin KKKA Deneyimi Uluslararasi Alanda Ilgi Görüyor

Hitit Üniversitesi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari Anabilim Dali’nda görevli akademisyenlerin, Dünya Saglik Örgütü’ne göre Covid-19’dan sonra üzerinde arastirma ve gelistirme yapilmasi acil olarak görülen hastaliklar arasinda ikinci sirada yer alan Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) hastaligiyla ilgili sahip olduklari deneyimi uluslararasi alanda ilgi görmeye basladi.

Hitit Üniversitesi'nin KKKA Deneyimi Uluslararasi Alanda Ilgi Görüyor
Hitit Üniversitesi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Nurcan Baykam, Hitit Üniversitesi olarak Türkiye’de 2003 yilindan beri görülen ve keneler araciligiyla insanlara bulasan Kirim Kongo Kanamali Atesi Hastaligiyla ilgili çok ciddi bilgi birikimi ve deneyim kazandiklarini söyledi.



Çorum’un, Türkiye’de en fazla KKKA vakalarinin görüldügü bölgede yer aldigini belirten Prof. Dr. Baykam, “Hitit Üniversitesi Erol Olçok Egitim ve Arastirma Hastanesi olarak her yaz döneminde görülen KKKA vakalarina dair 20 yila yakin bir birikim ve deneyimimiz var. Bu anlamda edindigimiz bilgi birikimini dünya ile paylasiyoruz” ifadesini kullandi.

Avrupa’da ilk lokal KKKA’nin 2016 yilinda Ispanya Madrid’de görüldügünü anlatan Prof. Dr. Baykam, “Bu vakayi takip eden hemsireye de hastalik geçmisti. Hemsire hastayi takip eden hekimler, tecrübelerimizi göz önünde bulundurarak bizden klinik takipte destek aldilar ve dogrusu telefon araciligiyla hasta takibini Ispanyol doktorlarla birlikte yaptik. Dünyada vakalarin artma potansiyeli var ve bu muhtemel artisa karsin diger ülkelerdeki bazi hekimler, bizim bu hastalikla ilgili tecrübelerimizi edinme ihtiyaci içindeler” dedi.



Avrupa’dan KKKA egitimi için geldi

2017 yilinda Ispanya’dan La Paz Üniversitesi Hastanesi doktorlarindan Marta Mora Rillo’nin KKKA hastaligiyla ilgili egitim almak için Hitit Üniversitesi’ne basvurdugunu hatirlatan Prof. Dr. Baykam, gerekli onaylarin alinmasinin ardindan Rillo’nun 1 aylik egitim gördügünü söyledi.



Ispanyol Profesör Rillo’ya, egitim sürecinde Hitit Üniversitesi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari Anabilim Dali ögretim üyelerinin deneyimlerinin aktarildigini dile getiren Prof. Dr. Baykam, “Profesör Rillo’ya hem teorik egitim verdik hem de kendisini Egitim ve Arastirma Hastanemizde KKKA vakalarina müdahale sürecinde gözlemci olarak kabul ettik. Bu egitimin ardindan çok memnun oldugu ve KKKA ile ilgili tecrübesini ciddi sekilde artirmis olarak ülkesine döndü” diye konustu.



Pandemiye ragmen Ispanya’dan bir doktor daha egitimini Çorum’da tamamladi

Dr. Rillo’nun, Çorum’da aldigi egitimin örnek teskil ettigini, daha sonra Ispanya’dan baska doktorlardan da egitim talebi almaya basladiklarini kaydeden Prof. Dr. Baykam, sözlerini söyle sürdürdü:

“Dr. Rillo’dan sonra yine Ispanya’dan egitim için talepte bulunan doktorlardan 12 de Octubre Üniversite Hastanesi doktorlarindan Octavio Arce’nin basvurusu onaylandi ve KKKA hastaligiyla ilgili egitimini Çorum’da tamamladi. 2 yil önce gelmeyi planlarken, pandemi nedeniyle bu yila ertelemek durumunda kalmistik. Tüm asistanlarimiz, hocalarimiz bu egitim sürecinde hasta takibinde hatta hasta basi vizitlerde bu egitim sürecini de tamamladi. Bu misafir doktorumuza ilk geldiginden beri teorik bilgileri ve ardindan tani tedavideki hasta yaklasimlarimizi aktarmaya devam ediyoruz.”

Hitit Üniversitesi’nin tecrübesinden Japon doktorlar da yararlandi

Avrupa disinda dünyanin farkli bölgelerindeki doktorlarla da KKKA hastaligiyla ilgili deneyimlerini paylastiklarini anlatan Baykam, 2019 yilinda bir program kapsaminda Japonya’dan gelen 11 kisilik doktor heyetini üniversitede agirladiklarini ve kendilerine KKKA ile ilgili egitimler verdiklerini bildirdi. Yurt disindan egitim için sirada bekleyen doktorlarin da bulundugunu açiklayan Prof. Dr. Baykam, sunlari kaydetti:

“Biz bu hastalikla ilgili birikimlerimizi dünya ile paylasmaya devam edecegiz. Hitit Üniversitesi Erol Olçok Egitim ve Arastirma Hastanesinin yönetimi de bizimle ayni çerçevede sürece bakmakta ve desteklerini vermekte. Bu bizim için çok önemli. Bu baglamda Hastane Bashekimimiz Prof. Dr. Mesut Sezikli’ye çok tesekkür ediyorum. Biz hem Tip Fakültesi olarak hem Saglik Bakanligi Erol Olçok Egitim ve Arastirma Hastanesi olarak hep birlikte hem hasta hizmeti hem dünyada gittikçe önem kazanan ve su anda Dünya Saglik Örgütü’nün üstünde arastirma ve gelistirme yapilmasi acil gereken Covid’den sonra ikinci sirada bulunan Kirim Kongo Kanamali Atesi ile ilgili arastirma ve gelistirme çalismalarimiza devam ediyoruz. Bu çalismalar ulusal düzeyde üniversiteler ve merkezlerle isbirligi içinde oldugu gibi yine bu kapsamda egitim için yurt disindan gelen hekimlerin çalistiklari üniversitelerle de isbirligi içinde sürdürülmekte. Arastirma gelistirmeye yönelik bu isbirliklerimiz daha da artacaktir.”

Hitit Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi tercih etmis olmaktan dolayi son derece memnunum”

Ispanya’dan 12 de Octubre Üniversite Hastanesi doktorlarindan Octavio Arce de Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaligiyla ilgili egitim için Hitit Üniversitesi’ni tercih ettigini ifade etti.

Hitit Üniversitesi Tip Fakültesi’nin, KKKA üzerine sahip oldugu bilgi ve tecrübeyle dünyada taninan bir üniversite oldugunu aktaran Arce, “Enfeksiyon Hastaliklari Anabilim Dalinda staj yapmak için Hitit Üniversitesi Egitim ve Arastirma Hastanesi tercih etmis olmaktan dolayi son derece memnunum” ifadesini kullandi.

“Sadece üniversitemiz için degil ülkemiz adina önemli bir basari”

Rektörümüz Prof. Dr. Ali Osman Öztürk de konuyla ilgili yaptigi degerlendirmede, 21. yüzyilin en temel meselelerinden birinin saglik oldugunu belirterek, bu alanda Hitit Üniversitesi’nin sahip oldugu bilgi birikimi ve deneyiminin önemine isaret etti.

Özellikle Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) ile Tip Fakültemizin edindigi tecrübenin çok kiymetli oldugunu ifade eden Prof. Dr. Öztürk, söyle konustu:

“KKKA ile ilgili Tip Fakültemizin degerli hocalarinin deneyimi ve bilgi birikiminin, Ispanya ve Japonya gibi ülkelerde biliniyor olmasi sadece üniversitemiz için degil ülkemiz adina önemli bir basari. Önümüzdeki süreçte, Hitit Üniversitesi, uluslararasi alanda isminden daha fazla söz ettirecegine yürekten inaniyorum. Kirim Kongo ile ilgili egitim için gelen doktorlarin referansiyla bu alandaki tecrübemiz ve bilimsel yaklasimimizin uluslararasi düzeyde talep görüyor olmasi mutluluk verici. Üniversite yönetimi olarak, bilginin insanligin faydasina sunulmasi, paylasilmasi yönündeki faaliyetleri önemli buluyor ve Tip Fakültemizin deneyimlerinden yararlanmak isteyen yerli ve yabanci bilim insanlarina kapimizi açik tutuyoruz.”
Kaynak: İHA