Hindistan Twitter'i Yeni Internet Düzenlemelerine 'Kasten Uymamakla' Itham Etti

Hindistan hükümeti, sosyal paylasim sitesi Twitter'i, mayis sonunda uygulanmaya baslanan ve sosyal medya platformlarina yeni kurallar getiren internet düzenlemesine uymamakla suçladi.

Hindistan Teknoloji Bakani Ravi Shankar Prasad, Twitter hesabindan yaptigi paylasimlarda, sosyal medya platformunun, 26 Mayis'tan itibaren yürürlüge giren internet düzenlemesine, verilen birden fazla firsata ragmen "kasitli olarak uymama yolunu seçtigini" belirtti.

Hindistan'daki internet düzenlemeleri söz konusu oldugunda "ifade özgürlügünün bayrak tasiyicisi" olarak nitelendirilen Twitter'in "kasitli karsi koyma yoluna" gitmesinin sasirtici oldugunu kaydeden Prasad, "Ayrica, sasirtici olan sey, Twitter'in ülke yasalarinin gerektirdigi sekilde süreç olusturmayi reddederek, kullanicilarin sikayetlerini ele almamasidir." ifadesini kullandi.

Bakan Prasad, Twitter'i, bazi içerikleri "sadece begendiklerine ya da begenmediklerine uygun oldugunda", manipüle edilmis medya" olarak etiketledigini kaydetti.

Hukukun üstünlügünün Hint toplumunun temeli oldugunu ve Hindistan'da ifade özgürlügünün anayasal güvence altinda bulundugunun G7 zirvesinde bir kez daha teyit edildigini belirten Prasad, "herhangi bir yabanci kurulusun, ülke kanunlarindan muaf tutulmak için kendisini Hindistan'da ifade özgürlügünün bayrak tasiyicisi olarak göstermesi gibi girisimlerin yersiz oldugunu söyledi.

Twitter, kullanici sözlesmesi ve topluluk kurallari uyarinca, yaniltma amaciyla imal edilmis veya degistirilmis medya (video, ses ve görüntü) içeriklerine "manipüle edilmis medya" ibaresi ekliyor.

- Twitter, Hindistan'da yeni internet düzenlemeleri için geçici bir bas uyum görevlisi atadi

Diger yandan, Twitter'dan dün yapilan açiklamada, Hindistan'daki yeni düzenlemelere riayet etmek için sirketin her türlü çabayi gösterdigi belirtildi.

Sirket, Hindistan'da, yeni düzenlemeler kapsaminda zaruri olan geçici bas uyum görevlisini atadigini, yakinda Hindistan Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanliginin konuyla ilgili bilgilendirilecegini kaydetti.

Twitter, geçen ay sonunda uygulamaya girmesiyle yeni kurallari "ifade özgürlügüne yönelik potansiyel tehdit" olarak nitelendirmisti.

Hindistan'da yeni sosyal medya düzenlemesi subat ayinda kabul edilirken bu kapsamda, sosyal medya sirketlerinin ülkede temsilci bulundurmalari, talep edildiginde "zararli içeriklerin" kaynagini bildirmesi ve kaldirmasi gerekiyor.

- Sosyal medya sirketlerinin, talep edildiginde "zararli içeriklerin" kaynagini bildirmesi gerekecek

Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakani Ravi Shankar Prasad ile Bilgi ve Yayin Bakani Prakash Javadekar, 26 Subat'ta baskent Yeni Delhi'de düzenledikleri ortak basin toplantisinda, "Enformasyon Teknolojisi Kurallari 2021" adli taslak düzenlemeyi açiklamisti.

Prasad, bu kapsamda, sosyal medya sirketlerinin talep edildiginde "zararli içeriklerin" kaynagini bildirmesi gerekecegini belirtmisti.

"Zararli içeriklerin" kapsaminda devlet güvenligi, kamu düzeni, taciz ve zararli cinsel içerik gibi konularin yer alacagini belirten Prasad, "Hükümet elestiriyi ve muhalefet hakkini memnuniyetle karsiliyor, ancak sosyal medya kullanicilarinin, sosyal medyanin kötüye kullanimina karsi sikayetlerini dile getirecegi bir yapiya sahip olmalari çok önemli." demisti.

Yasal düzenlemenin üzerinden geçen 3 aylik geçici muafiyet süresinin ardindan 26 Mayis'ta uygulanmaya konulan tedbirler, kamuoyunda düsünce ve ifade özgürlügünün kisitlanacagina dair kaygilara sebep olmustu.

Ülkedeki söz konusu internet düzenlemesiyle Facebook ve Twitter gibi sosyal paylasim sitelerine suç niteligi tasiyan paylasimlari kaldirma, kötü niyetli enformasyon yayma girisimlerine karsi kullanici trafigini ve bilgilerini paylasma ve tüm paylasimlari adli takibe olanak saglamak üzere üçüncü taraflar için erisilebilir kilacak sekilde düzenleme zorunlulugu getirilmisti.

Kaynak: AA