Aybüke Ögretmenin Kemiklerini Sizlatmaya Devam Ediyorlar

Balikesi’in Edremit ilçesinde Körfez Anadolu Lisesi’in isminin "Sehit Ögretmen Senay Aybüke Yalçin Anadolu Lisesi" olarak degistirilmesinin mahkemelik olmasi kamuoyu vicdanini rahatsiz ediyor.

Aybüke Ögretmenin Kemiklerini Sizlatmaya Devam Ediyorlar
Balikesir’in Edremit ilçesinde, 1933 yilinda ortaokul olarak hizmete açilan, 1956 yilinda 22 derslikli lise olarak egitime devam eden Edremit Lisesi’nin adi, 2010 yilinda "Körfez Anadolu Lisesi" oldu. Okulun eski mezunlarindan Senay Aybüke Yalçin, ilk görev yeri olan Batman’in Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017’de PKK´li teröristlerce sehit edildi. Edremit Ilçe Milli Egitim Müdürlügü’ne basvuran sehit ögretmenin anne ve babasi, okula kizlarinin adinin verilmesini istedi. Millî Egitim Bakanligi ile yapilan yazismalarin ardindan okulun adi "Sehit Ögretmen Senay Aybüke Yalçin Anadolu Lisesi" oldu.

Kararin ardindan Edremit Lisesi Mezunlar Dernegi yönetimi, okulun eski ismini almasi için Bölge Idare Mahkemesi’ne basvurdu. Sehit ögretmenin adinin degistirilmesi için yapilan bu basvuru Edremit´te tepkiyle karsilandi. Tepkilere ragmen Edremit Lisesi Mezunlari Dernegi Baskani Hasan Ileri tarafindan açilan dava devam ediyor. Ülke kamuoyunun yakindan takip ettigi süreçte Edremit Lisesi Mezunlar Dernegi yönetiminin geri adim atmamasi kamu vicdanini rahatsiz ediyor.

Konu hakkinda açiklama yapan Balikesir AK Parti Milletvekili Mustafa Canbey, “Dün, Edremit’imizin çocugu olan, Körfez Anadolu Lisesinde okuyan ve oradan mezun olup Batman’a giden. Batman Kozluk’ta terör örgütünün saldirisina hedef olan Aybüke Yalçin kizimizin sehadetinin 4. yil dönümüydü. Kendisini rahmet ile andik” dedi.

Süreci yakindan takip ettiklerini ifade eden Canbey, “Bir taraftan Aybüke kizimizi anarken, onu hatirlarken, bir taraftan da Edremit’te kendisinin isminin mezun oldugu okula verilmesinden rahatsiz olanlarin açtigi davanin geri çekilmemesini de takip ediyoruz. Özellikle sehidimizin babasi dün yaptigi açiklamada üzüntülerini belirtti.

Edremit gibi bir yerde sehidimizin isminin okuldan kaldirilmaya çalisilmasini dogru bulmuyorum. Bu davanin geri çekilmesini istiyoruz. Fakat israrla dava geri çekilmiyor. Bu davayi sürdürüyorlar. Sunu bilmek gerekiyor. Sunun altini çizmek gerekiyor. Balikesir Kuva/i Milliye sehri, Edremit de bizim sehrimiz. Edremit’te sehidimizin isminin Anadolu Lisesine verilmesinin önüne hiç kimse geçemeyecek” dedi.

Edremit Milli Egitim Müdürü Yakup Özbek, okulun isminin yaklasik 10 yil önce bir kez daha degistigini ve Edremit Lisesi isminin Körfez Anadolu Lisesi oldugunu vurgulayarak, “Isim ile ilgili mahkeme sürece su anda devam etmekte” dedi.

2010 yilinda Edremit Lisesi’nin isminin "Körfez Anadolu Lisesi" olarak degistirilmesine karsi çikmayan, ancak okulun isminin "Sehit Ögretmen Senay Aybüke Yalçin Anadolu Lisesi" olarak degistirilmesini ise mahkemeye tasiyan Edremit Lisesi Mezunlari Dernegi yönetiminin tavri Edremitlileri üzüyor.
Kaynak: İHA