TEMSA-ASELSAN Ortak Üretimi Türkiye'nin Ilk Yerli Elektrikli Otobüsü Banttan Indi

TEMSA Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Kaan Dogancioglu: 'Bugün, ASELSAN’in teknolojik bilgi birikimiyle TEMSA vizyonunun bileseni olarak gelistirilen yüksek performansli, verimli ve çevre dostu bir elektrikli otobüs olan Avenue EV’i seri üretime hazir hale getirmis olmanin mutlulugunu yasiyoruz' ASELSAN Genel Müdür Yardimcisi Dr. Ibrahim Bekar: 'Bu projeyle en büyük hedefimiz, yerli ve milli elektrifikasyon sistemlerinin yayginlasarak ülkemizde bu konuda bir ekosistemin olusmasi'

TEMSA - ASELSAN is birligiyle gelistirilen Türk otomotiv sanayisinin ilk yüzde yüz yerli elektrikli otobüsü Avenue EV, yollara çikmaya hazirlaniyor.

TEMSA'dan yapilan açiklamaya göre, Türkiye otobüs pazarinin önemli markalarindan TEMSA ve Türk savunma sanayisi kurulusu ASELSAN is birligiyle gelistirilen yüzde yüz yerli elektrikli araç Avenue EV, seri üretime hazir hale geldi.

Geçen yillarda imzalanan anlasma kapsaminda, ASELSAN'in elektrikli çekis sistemleriyle donatilan, Türk otomotiv sanayisinin ilk yerli elektrikli otobüsü Avenue EV’nin tüm süreçleri tamamlanarak banttan indi. Yerli teknolojinin elektrifikasyonda yayginlasmasi ve Türkiye'nin enerji bagimliliginin düsürülmesi anlaminda önemli bir hamle olarak görülen araçlarin, kamu kurumlarina yönelik ilk teslimleri önümüzdeki günlerde gerçeklesecek.

- 15 dakikalik sarjla 80 km gidebiliyor

ASELSAN tarafindan yerli olarak tasarlanan ve global ihtiyaçlar göz önüne alinarak, çevreci bir bakis açisiyla gelistirilen Avenue EV, fosil yakit yerine sürdürülebilir bir enerji kaynagi olan elektrikle çalisiyor. Kisa sarj özelligi sayesinde 15 dakikada tam sarja ulasabilen araç, bu sayede 80 kilometre yol kat edebilirken; duraklarda kisa süreli sarjlarla 24 saat kesintisiz hizmet sunabiliyor.

Elektrikli çekis sistemi ile sifir karbon emisyonuna sahip çevreci otobüs, ayni zamanda sessiz, konforlu, yüksek performansli ve son teknolojiyle donatildi. Aracin elektrik motoru, çekis eviricisi, ana bilgisayari, gösterge paneli gibi normalde ithal olan bilesenler ASELSAN tarafindan yerli olarak tasarlanip imal edildi. Bu kapsamda Avenue EV, otomotiv sektöründe Türkiye’de yerlilik orani en yüksek araç olarak dikkati çekiyor.

- Türk sanayisi için önemli bir hamle

Açiklamada görüslerine yer verilen TEMSA Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Kaan Dogancioglu, "Uzun süredir Smart Mobility vizyonu ile elektrikli araçlar, akilli araçlar ve otonom araçlar üzerine ciddi yatirimlar yapan bir sirket olarak, sürdürülebilir bir enerji kaynagi olan elektrikli araçlarin sektörde yarattigi dönüsüm bizim için kritik önem tasiyor. Bu anlamda geldigimiz nokta bizim için gurur verici. Bugün, ASELSAN’in teknolojik bilgi birikimiyle TEMSA vizyonunun bileseni olarak gelistirilen yüksek performansli, verimli ve çevre dostu bir elektrikli otobüs olan Avenue EV’i seri üretime hazir hale getirmis olmanin mutlulugunu yasiyoruz. Ilk çalismalarina 2015 yilinda basladigimiz; bunun yaninda hem ülkemiz hem de sanayimiz için tarihi bir adim olarak gördügümüz bu proje ayni zamanda, yerli ve milli teknolojiye destek ve tesvik anlaminda da büyük bir hamle. TEMSA olarak, önümüzdeki dönemde de elektrifikasyonun her alaninda söz sahibi olmaya devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

- Yerli elektrifikasyon yayginlasmali

Katma degeri yüksek ürünlerle ülke ekonomisine katki saglama hedefiyle yola çiktiklarina vurgu yapan ASELSAN Genel Müdür Yardimcisi Dr. Ibrahim Bekar ise, "Askeri alanda kendini ispat etmis bir sirket olarak, komuta-kontrol, güç elektronigi, motor kontrol ve görev bilgisayar sistemleri gibi konularda sahip oldugumuz bilgi birikimi ve deneyimimizi bu projeyle elektrikli araç sektörüne aktardik. Türk otomotiv endüstrisinin bekledigi yüzde yüz yerli üretim olan, modern sehirlere yakisan ileri teknoloji ürünü Avenue EV’i gelistirdik. Bu projeyle en büyük hedefimiz, yerli ve milli elektrifikasyon sistemlerinin yayginlasarak ülkemizde bu konuda bir ekosistemin olusmasi." açiklamasinda bulundu.

Faaliyet gösterdikleri her alanda Türkiye'ye, çevreye, is ortaklarina ve çalisanlarina deger katmanin en büyük öncelikleri oldugunu belirten Bekar, "Bu anlamda, bizimle ayni yaklasima sahip otomotiv sanayinin en önemli oyunculari arasinda yer alan TEMSA ile yaptigimiz bu basarili is birliginden gurur duyuyoruz." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: AA