Prof. Dr. Yaman, 'Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk' Bilim Insani Listesinde Yer Aldi

Firat Üniversitesi (FÜ) Kimya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yaman, "Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk" bilim insani listesinde yer buldu.

Turkishtime dergisi tarafindan Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü Ögretim Üyesi ve TÜBA asli üyesi Prof. Dr. Adil Denizli baskanliginda gerçeklestirilen "Kimya Bilimine Yön Veren 100 Türk" bilim insani arastirma kitabinin sonuçlari yayinlandi.

SANKO Holding ve SÜPER FILM sponsorlugunda hazirlanan arastirma kitabinda, kimyanin bes ana bilim dalindaki Türk bilim insanlari, arastirmalarinin aldigi atif sayisini gösteren ve evrensel kabul gören en yüksek H-Indeksi degerinin yani sira arastirma konularinin güncelligi, bilime ve uluslararasi isbirligine katkilari ile aldiklari ödüller ve patentlere göre degerlendirildi.

Dogudaki üniversitelerden Van, Erzurum, Malatya ve Elazig'dan birer ögretim üyesinin listeye girdigi arastirmanin birinci sirasinda Prof. Dr. Aziz Sancar yer aldi.

Listede 71. sirada yer alan Firat Üniversitesi Kimya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yaman, yayinlanan arastirma kitabinin yeni nesil bilim insanlari için ilham veren bir kaynak olmasinin yani sira kimya endüstrisi ile kimya bilimi arasinda bir köprü olusturulmasini hedefledigini belirtti.

Türkiye basta olmak üzere dünyanin farkli bölgelerinde yasayan basarili Türk bilim insanlarini ayni çati altinda bulusturan arastirma kitabinda, kimya alanindaki basarali bilim insanlarinin basari öykülerinin, arastirma alanlarinin, bilime ve insanliga katkilarinin ayrintili olarak anlatildigini ifade eden Yaman, sunlari kaydetti:

"Özverili bir çalismanin ürünü olarak ortaya çikan arastirma kitabi, akademik hayatini kimya ve kimya mühendisligine adamis birbirinden degerli bilim insanlari tek tek arastirilarak hummali bir çalisma ile hazirlanmistir. Listeye girmekten büyük bir mutluluk ve onur duydum. Bu gibi basarilar yillarin birikimi sonucu mümkün olmaktadir. Bilimsel çikti olan yayin faaliyetlerinin yani sira gerek insanliga gerekse ülkemizin yetismis insan gücüne katki saglayan 13 doktora ve 30 yüksek lisans ögrencisine danismanlik yaptim. Bu bilim insanlarindan 8'i profesör olup uluslararasi düzeyde bilimsel isbirliklerine devam etmektedirler."

Bilim dünyasina katki sunmak adina üniversite bünyesindeki çalismalarina araliksiz devam ettigini aktaran Yaman, su ifadeleri kullandi:

"Uluslararasi düzeyde baslattigim ve 2022'de 4. düzenleyecegimiz 'International Congress on Analytical and Bioanalytical Chemistry' ile yine bu yil 3. düzenleyecegimiz 'International Conference on Preventive Medicine' aktivitelerinde ülkemiz merkezli özde güncel sunumlarin yaparak yine basta genç arastirmacilarimiz olmak üzere evrensel bilime ve insanligin refah düzeyinin artmasina katki saglamayi hedefliyoruz. Bütün bu birikimlerin ticari olarak önemli ürünlere dönüsecegi ve ülkemizi stratejik açidan güçlendirecegi sentezler yapip, yetismis insan gücünün nihai hedeflerini yakalamak istiyoruz."

Kaynak: AA