Kobani Eylemleri Davasinda 4 Sanik, Adli Kontrol Sartiyla Tahliye Edildi

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere iliskin, aralarinda PKK'nin sözde üst düzey yöneticilerinin yani sira eski HDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag'in da bulundugu 108 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Ankara 22. Agir Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü'ndeki salonda görülen durusmaya tutuklu saniklardan bazilari bulunduklari cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi, diger saniklar ve taraf avukatlari salonda hazir bulundu.

Saniklardan Ali Ürküt, salgin nedeniyle avukatlariyla görüsemedigini belirterek, savunma için ek süre istedi. Alp Altinörs de hakkindaki dava dosyasinin eklerini henüz inceleyemedigini, savunmasini ek klasörleri inceledikten sonra yapacagini bildirdi ve savunma için süre talebinde bulundu.

Saniklardan Can Memis, tutuklu yargilandigini, fakat iddianamede aleyhinde herhangi bir delil bulunmadigini öne sürdü. Sanik lehine degerlendirilmesi gereken bir iddianameyle karsi karsiya bulundugu ifade eden Memis, "Ben terör örgütü yöneticileriyle ayni suçlardan yargilaniyorum. Hakkimdaki tanik beyanlarindan aylar sonra gözaltina aliniyorum. Bu kadar agir suçlamalari olan bir insan 9,5 ay disarida birakilmaz, aninda gözaltina alinir. Bu 9,5 ayda ne oldu ki ben bir sabah evimden göz altina alindim? Bu süre bile iddianamenin dayanaksiz oldugunu gösteriyor." dedi.

Bir siyasi partinin çalismalarinda yer almanin, böyle agir bir suçlamanin gerekçesi olamayacagini dile getiren Memis, saglik sorunlarinin da bulundugunu belirterek, tahliye ve beraat istedi.

Memis, iddianamede, 6 Ekim 2014'teki Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantisinin ardindan HDP'nin sosyal medya hesabindan yapilan paylasimlardan sonra farkli illerde olaylarin basladiginin anlatildigini, fakat kendisinin söz konusu toplantiya katilmadigini söyledi.

Saniklardan Berfin Özgü Köse, üzerine atili suçlari kabul etmedi, iddianamede hakkinda bir delil bulunmadigini savundu.

Geçmiste MYK üyesi oldugunu, su anda HDP içinde aktif bir görevinin bulunmadigini, fakat üyeliginin devam ettigini belirten Köse, HDP'de siyaset yapma nedenlerini anlatti.

HDP'nin toplumsal baris için mücadele yürüten bir parti oldugunu söyleyen Köse, partisinin MYK toplantilarina üyeler disinda baska kisilerin de katilarak talimatlar verdigi, 6 Ekim 2014'teki toplantinin ardindan HDP'nin sosyal medya hesabindaki paylasimlarin da bu talimatlar dogrultusunda yapildigi suçlamasini kabul etmedi.

Köse, katildigi MYK toplantilarinda üyeler disinda kimseyi görmedigini, toplantilarda siddet içerikli bir konusma olmadigi gibi bu yönde bir karar da alinmadigini savundu.

HDP'nin 6 Ekim 2014'teki MYK toplantisina katilmadigini öne süren Köse, iddianamede kimlik bilgileri disinda hakkinda baska bir bilgi bulunmadigini belirterek beraat istedi.

- "Bu toplantiya katildigimi hatirlamiyorum"

Saniklardan Cihan Erdal da akademisyen oldugunu, neden burada bulundugunu bilmedigini söyledi. Iddianamede hakkinda somut bir delil olmadigini savunan Erdal, "Yasanan elem verici olaylara hangi eylemim ve açiklamamla tesir ettigime dair tek bir kelime iddianamede yok. Kuskuya yer birakmayan tek husus, dönemin MYK üyesi oldugum. Iddianamenin odaginda 6 Ekim'deki MYK toplantinin ardindan atilan tweetler var. Ben bu toplantiya katildigimi da hatirlamiyorum." diye konustu.

Hem HDP hem de öncesinde Yesiller ve Sol Gelecek Partisinde hiyerarsi ve siddet karsiti tutum takindigini ifade eden Erdal, MYK toplantisina disaridan katilan kisilerin kendilerine talimatlar verdigi suçlamasini kabul etmedi, talimat kelimesinin imasini dahi kendine hakaret olarak gördügünü söyledi.

Erdal'in çapraz sorgusu sirasinda Mahkeme Baskani Bahtiyar Çolak, heyete "Yargilanacaksiniz." diyen sanik avukatlarina "Yargilayabilirsiniz. FETÖ'cüler sirada, önce onlar yargilasin, sonra siz yargilarsiniz." karsiligini verdi.

Beyanlarin ardindan ara karar açiklayan mahkeme, saniklar Ayhan Bilgen, Berfin Özgü Köse ve Can Memis'in savunmalarinin alinmis olmasi, sanik Cihan Erdal'in savunmasinin alinmis olmasi ve suç vasfinin degisme ihtimalinin bulunmasi gerekçesiyle adli kontrol sartiyla tahliyelerine hükmetti.

Davaya yarin devam edilecek.

- Iddianameden

Ankara Cumhuriyet Bassavciligi Terör Suçlarini Sorusturma Bürosunca hazirlanan iddianameye göre, Suriye'deki iç savas nedeniyle DEAS'in Kobani'ye (Ayn el-Arap) saldirmasi üzerine, Ekim 2014'te HDP yönetimi ile PKK, sokaga çikma çagrisinda bulundu.

Yapilan çagrilarla aralarinda Istanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakir'in da oldugu 35 il ve 96 ilçede yasa disi gösteriler baslatildi, kolluk güçlerinin yani sira siviller de hedef alindi.

Olaylarda 37 kisi hayatini kaybetti, 761 kisi yaralandi, 197 okul yakildi, 269 kamu binasi tahrip edildi, 1731 ev ve is yeri yagmalandi, 1230 araç kullanilamaz hale getirildi.

Aralarinda eski HDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag ile PKK'nin üst düzey yöneticilerinin de oldugu 75'i firari 108 sanigin ülke genelindeki bütün eylemlerden sorumlu tutuldugu iddianamede, saniklarin tamaminin 38'er kez agirlastirilmis müebbet hapis ve süreli hapis cezasina çarptirilmasi isteniyor.

Kaynak: AA