Katalonya'da Bagimsizlik Yanlilari Barselona'yi Ziyaret Edecek Ispanya Krali'nin Fotograflarini Yakti

Parlamenter monarsi ile yönetilen Ispanya'da Kral 6. Felipe'nin Barselona'ya yapacagi ziyareti protesto eden Katalonya'daki bagimsizlik yanlisi gruplar, meydanlarda Kral'in fotograflarini yakti.

Katalonya'nin bagimsizligini savunan sivil girisimleri organize eden Katalan Ulusal Asamblesi (ANC) adli dernegin çagrisiyla, Barselona ve bazi Katalan kentlerinin meydanlarinda Kral 6. Felipe'nin fotograflarinin yakildigi eylemler yapildi.

Katalonya özerk hükümet baskanligi binasinin oldugu Sant Jaume Meydani'nda da düzenlenen eylem sonrasinda basina açiklama yapan ANC Baskani Elisenda Paluize, Ispanya Krali'ni Katalonya'da istemediklerini göstermek için bu eylemi organize ettiklerini belirterek, "Katalonya'nin ne krali ne de kraliyet taci var." dedi.

Kral 6. Felipe'nin Barselona kentinde yarin baslayacak Ekonomi Konferansi'nin açilisina katilmasi öngörülüyor.

ANC, kralin fotografinin yakilacagi yeni bir eylemin, konferansin olacagi otelin yakinlarinda yarin yapilmasi çagrisinda bulundu.

Ispanyol yasalarina göre kralin fotografini yakmak hapis cezasi içerirken, sol koalisyon hükümetinin küçük ortagi Unidas Podemos partisi, Kral'a ve kraliyet ailesinin üyelerine hakaretin ceza yasasindan çikartilip ifade özgürlügü olarak taninmasina iliskin hazirladigi yasa tasarisinin mecliste görüsülmesine de bugün karar verildi.

Ceza Yasasi'nda degisikligi içeren tasarinin mecliste görüsülmesine, koalisyon ortaklarinin yani sira muhalefetteki sol ve ayrilikçi partiler de destek verdi.

Avrupa Insan Haklari Mahkemesi, kralin fotografinin yakilmasi eyleminin ifade özgürlügüne girdigi görüsüyle, Ispanyol mahkemelerinin geçmiste bu yönde aldigi cezai kararlardan dolayi Ispanya'yi cezalandirmisti.

- Aragones, Kral 6. Felipe ile yan yana gelmeyecek

Diger yandan, Kral 6. Felipe'nin gelmesinden dolayi Katalonya özerk hükümet baskani Pere Aragones'in de söz konusu konferansa katilmayacagi bildirildi.

Katalonya özerk hükümeti sözcüsü Patricia Plaja, "Ispanya Krali'nin yaptiklari, Katalan topraklarinda Katalonya özerk hükümetinin ve baskaninin gündemini sartlandirmaz." seklinde konustu.

- Hükümet, tutuklu Katalan siyasetçiler için af karari çikaracak

Ispanya'da sol koalisyon hükümeti, 1 Ekim 2017'de Katalonya'da yapilan, yasa disi bagimsizlik referandumuyla baglantili ayrilikçi siyasi girisimlerden dolayi 9 ila 13 yil hüküm giyen tutuklu Katalan siyasetçilerin affedilmesi için çalisma baslatirken, hükümet yetkilileri af kararinin iki hafta içinde çikacagini açikladi.

Tutuklu Katalan siyasetçilerin affedilmesine Yargitay'in yani sira muhalefette bulunan sag görüslü siyasi partiler de karsi çikarken, olasi affa karsi 13 Haziran'da Madrid'de büyük bir gösteri yapilmisti.

Ana muhalefetteki Halk Partisi'nin üst düzey yöneticisi olan, Madrid özerk hükümet baskani Isabel Diaz Ayuso ise Kral 6. Felipe'ye, çikmasi halinde söz konusu af kararini imzalamamasi çagrisinda bulunmustu.

Ayuso'nun bu çagrisi ülkede, kralin anayasal görevi ve siyasi kimligi tartismalarini baslatti.

Kaynak: AA