Dünya Müslüman Alimler Birligi, Misir'daki Idam Kararlarina Tepki Gösterdi

Birlik, Ihvan liderlerinin de aralarinda bulundugu 12 darbe karsiti hakkinda verilen idam cezalarinin infazinin durdurulmasi için uluslararasi toplumun harekete geçmesini istedi.

Dünya Müslüman Alimler Birligi, Misir yargisinca darbe karsiti 12 kisi hakkinda verilen idam kararlarinin "siyasi" oldugunu belirtti.

Misir'da Rabiat'ul Adeviyye Meydani'ndaki darbe karsiti protestolarla ilgili davada, hapisteki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, Ihvan liderlerinden Safvet Hicazi ve Abdurrahman el-Berr'in de aralarinda bulundugu 12 kisi hakkinda verilen idam cezalarinin onanmasina Dünya Müslüman Alimler Birligi tepki gösterdi.

Birlikten yapilan açiklamada, söz konusu idam kararlarinin adil yargilamayla alinmadigi, adaletin tesisini saglamak için gerekli hukuki kriterlere uymadigi ve siyasi nitelikte oldugu ifade edildi.

Açiklamada, uluslararasi toplumdan, insan haklari örgütleri ve hukuki kurumlardan bu karari reddetmesi ve idam cezalarinin infazinin durdurulmasi için harekete geçmesi talep edildi.

Dünya Müslüman Alimler Birligi ayrica Misir'in dini otoritesi El-Ezher kurumuna "mazlumlari savunmak için harekete geçme" çagrisinda bulundu.

Misir'da 3 Temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasinin ardindan baskent Kahire'deki Rabiat'ul Adeviyye ve Nahda meydanlarinda genis çapli protestolar düzenlenmis, meydanlar 14 Agustos 2013'te güvenlik güçlerinin kanli müdahalesiyle bosaltilirken yüzlerce kisi hayatini kaybetmisti.

Darbe karsiti eylemler sirasinda binlerce kisi de tutuklanmis, haklarinda açilan davalarda idam ve müebbet hapse varan hükümler verilmisti.

Kahire Ceza Mahkemesinin Eylül 2018'de aralarinda HAP Genel Sekreteri Biltaci, Ihvan liderlerinden Hicazi ve Berr'in de oldugu darbe karsiti 12 kisi hakkinda verdigi idam cezasi dün Yargitay tarafindan onanmisti.
Kaynak: AA