Diyanet Isleri Baskani Erbas, Bulgaristan'da

Bulgaristan’in Kircaali kentinde öglen namazi sonrasi Kircaalililere hitap eden Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, “Birligimiz, beraberligimiz o kadar güçlü ki birbirimizden hiçbir farkimiz yok. Gönüllerimiz bir. Bu birligimizi insallah kiyamete kadar devam ettirmenin temellerini atmaya çalisiyoruz” dedi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas, Bulgaristan'da
Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, çesitli temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle Bulgaristan’a gitti. Erbas’in ilk duragi Kircaali oldu. Baskan Erbas, burada Türkiye’nin destegi ile yapimi tamamlanan Kircaali Yeni Camii’ni ziyaret etti. Erbas’i, Bulgaristan Basmüftüsü Dr. Mustafa Haci Alis, Filibe Baskonsolonsu Korhan Küngerü, Kircaali Belediye Baskani Hasan Azis, Sofya Din Hizmetleri Müsaviri Mehmet Genç ve Kircaali Bölge Müftüsü Basri Eminefendi karsiladi.

Cami ile ilgili yetkililerden bilgi alan Baskan Erbas, burada yaptigi açiklamada, camilerin Müslümanlarin sehirlerinin kalbi oldugunu ifade ederek, “Dolayisiyla Kircaali Camii’nin de tamamlanmis olmasi hakikaten bizi çok mutlu etti. Insallah cemaati bol olur. Uzun yillar Müslümanlarin ibadet hayatina, din egitimine hizmet eder” ifadelerini kullandi.

“Rabbimizi, Peygamberimizi, Kur’an-i Kerim’i ögrenmek için en uygun yerler camilerimizdir”

Baskan Erbas, camilerin daha etkin kullanilmasi gerektigine isaret ederek, “Çocuklarimizin, gençlerimizin camilerde egitim almasi gerçekten çok önemli. Din-i Mübin-i Islam’i, Rabbimizi, Peygamberimizi, Kur’an-i Kerim’i ögrenmek için en uygun yerler camilerimizdir. Insallah Mescid-i Nebevi’nin, Peygamber Efendimiz dönemindeki fonksiyonunu bugünkü camilerimiz de üstlenir ve insanimizin, milletimizin her türlü manevi gelisimi için katki saglar” diye konustu.



Allah emegi geçen herkesten razi olsun”

Caminin yapiminda emegi geçenlere tesekkür eden Baskan Erbas, “Allah emegi geçen herkesten razi olsun. Planlanmasindan tamamlanmasina kadar katkisi olan herkesten Allah razi olsun. Peygamber Efendimiz, ‘Dünyada bir mescit yaptiranin, yaptirdigi mescidin bir benzerini Allah Teala cennette bir makam olarak ona nasip eder’ buyuruyor. O makami katkisi olan herkese nasip eylesin insallah” ifadelerini kullandi.

Kircaali Belediye Baskani Hasan Azis ile Kircaali Bölge Müftüsü Basri Eminefendi Diyanet Isleri Baskanliginin caminin yapimina verdigi destek için Baskan Erbas’a tesekkür etti.

“Birligimizi insallah kiyamete kadar devam ettirmenin temellerini atmaya çalisiyoruz”

Baskan Erbas daha sonra Kircaali Merkez Camii’ne geçti. Burada öglen namazini kildiran Erbas, namazdan sonra Kircaalililere hitap etti. Baskan Erbas, Türkiye’den selam getirdiklerini ifade ederek, “Kardeslerinizin sizlere selami var. Birligimiz, beraberligimiz o kadar güçlü ki birbirimizden hiçbir farkimiz yok, gönüllerimiz bir. Gönül birligi o kadar önemli ki. Bu birligimizi insallah kiyamete kadar devam ettirmenin temellerini atmaya çalisiyoruz. Bu temeller sevgi ve saygi ile olusur. Birbirimizi en güzel günlerimizde anmakla olusur. Acilarimizi, sevinçlerimizi paylasmakla olusur. Insallah kiyamete kadar bu birlik, bu beraberlik hep devam edecektir. Rabbimizin izniyle Efendimiz aleyhissalatu vesselam’in sevgisini hem kendi gönüllerimizde hem de gençlerimizin, çocuklarimizin gönüllerinde yeserterek bunu devam ettirecegiz” diye konustu.

Çocuklarin ve gençlerin din egitimlerinin önemli oldugunun altini çizen Baskan Erbas, söyle konustu:

“Gençlerimize, çocuklarimiza dogru dini bilgiyi ulastirma noktasinda elimizden gelen gayreti gösterelim. Bu noktada Birbirimize destek olalim, birbirimize yardimci olalim. Peygamber Efendimizin su hadis-i serifi bizim bunu yapmamizi zorunlu kiliyor. Buyuruyor ki, Müminler bir vücut gibidir. O vücudun bir azasinda, organinda bir rahatsizlik oldugunda bütün vücut nasil rahatsiz oluyorsa dünyanin neresinde olursa olsun Bir Müslümanin basina gelen bir musibet, her yerdeki Müslüman’i ilgilendirmeli, rahatsiz etmeli. Sevinciyle sevinmeli, sikintisiyla sikinti yasamali. Iste böyle bir Müslümanligi Allah Resulü Efendimiz tavsiye buyuruyor. Insallah bu anlayista Müslüman olmayi, Müminlerin birbirini sevmesi, birbirini her zaman düsünmesi noktasindaki bir Müslümanlik anlayisini çocuklarimiza, gençlerimize de intikal ettirelim. Bu onlara birakacagimiz en büyük miras olacaktir. Çocuklarimiza birakacagimiz en büyük miras, Islami bir anlayistir. Islam nimetini onlarin kalplerine yerlestirmektir.”

Baskan Erbas, konusmasinin ardindan caminin avlusunda bulunan Gazi Kirca Ali’nin türbesini ziyaret ederek dua etti. Erbas’a programinda, Diyanet Isleri Baskan Yardimcisi Osman Tirasçi, Mushaflari Inceleme ve Kiraat Kurulu Baskani Hafiz Osman Sahin ve Din Isleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Irmakli eslik ediyor. Baskan Erbas, Kircaali’deki temaslarinin ardindan Filibe’ye hareket etti.
Kaynak: İHA