Büyüksehir Belediyesi'nden 'Akilli Sehir' Açiklamasi

Samsun Büyüksehir Belediyesi, 1 Haziran’da ASELSAN ile imzaladigi ‘Akilli Sehir Trafik Güvenligi Projesi’ hakkinda açiklama yapti.

Büyüksehir Belediyesi'nden 'Akilli Sehir' Açiklamasi
Proje öncesinde Samsun trafiginin röntgenini çeken Büyüksehir Belediyesi Ulasim Dairesi Baskanligi ekipleri, özellikle Atatürk Bulvari’nin trafik kesit sayimi esnasinda trafigin yogun oldugu bölümlerde, çift yönlü, günlük ortalama 70 bin araç sayisina ulasildigini tespit etti. Bunun yani sira, trafigin en yogun oldugu 07.30- 08.30 ile 17.15-17.45 saatlerinde Atatürk Bulvari, 100. Yil Bulvari, Abdullah Gül Bulvari ve Ismet Inönü Bulvari’nda ortalama “trafik akis hizi” ölçümü yapildi. Yapilan ölçümler sonucunda ortalama hizlarin; Atatürk Bulvari’nda saatte 38 kilometre, 100. Yil Bulvari’nda sabah 19 kilometre, aksam 22 kilometre, Abdullah Gül Bulvari’nda 32 kilometre ve Ismet Inönü Bulvari’nda da 30 kilometre oldugu saptandi. Bu durumun trafik akis ortalama hizinin azami hiz sinirindan oldukça düsük oldugu ve sürüs konforunun azaldigini ortaya koydu.

Yakit tüketimi ve karbon salinimi

Akillanan trafik uygulamalari ile artan araç sayisinin beraberinde getirdigi zaman kaybi, yakit tüketimi ve karbon salinimi artisi gibi sorunlarin önüne geçilecek proje kapsaminda ayrica trafik kaza oranlari da belirlendi. Buna göre Il Emniyet Müdürlügü 2019 Atakum, Canik, Ilkadim ve Tekkeköy kaza istatistikleri incelendi. Meydana gelen trafik kazalarinin yüzde 21’inin Atatürk Bulvari’nda, yüzde 5’inin 100. Yil Bulvari’nda, yüzde 4’nün ise Dogu Çevre Yolu Canik-Otogar arasinda gerçeklestigi tespit edildi. Merkez ilçede meydana gelen 64 kazada ise 113 kisinin yaralandigi, 3 kisinin de hayatini kaybettigi belirlendi.

Kazalarin agirlikli olarak hiz ihlali, kavsak geçis kurallarina riayet etmemek, yaya kusurlari ve trafige katilim kaynakli oldugu görüldü.

Il genelinde ise toplam 6 bin 90 adet trafik kazasi meydana gelirken, 4 bin 353 kisinin yaralandigi, 87 kisinin de hayatini kaybettigi tespit edildi.

Yapilan tespitler dogrultusunda Samsun’da trafik güvenligini yükseltmek, konforu artirarak verimliligi saglayabilmek adina kisa, orta ve uzun vadeli çözümler olusturmaya çalisan Büyüksehir Belediyesi, ‘Akilli Sehir Trafik Güvenligi Projesi’ ile Türkiye’de örnek bir çalismaya imza atmayi hedefliyor.
Kaynak: İHA