Batmanli Ögrenciler Görme Engellilerin Hayallerini Kabartmali Resimlerle Masal Kitaplari Haline Getirdi

Ahmedi Hani Anadolu IHL meslek dersi ögretmeni Zeynep Aslan: 'Bu projemizin sonucunda görme engelli çocuklarin kendilerini daha iyi ifade ettigini, duygusal ve sosyal açidan gelistiklerini gördük' 15 Temmuz Sehitleri Ilkokulu özel egitim sinifindan görme engelli Eyyüp Orhan:'Duygularimi kitaba döktüler, su anda kitap elimde duruyor. Benim için çok güzel bir sey'

Batman Ahmedi Hani Anadolu Imam Hatip Lisesi ögrencileri, "Hayalimdeki Masallara Dokun" projesiyle görme engellilerin hayallerini kabartmali resimlerle masal kitaplari haline getirdi.

TÜBITAK 2021 Yili Lise Ögrenciler Arastirma Projeleri Yarismalari kapsaminda okulun meslek dersleri ögretmeni Zeynep Aslan'in danismanligini yaptigi ve ögrenci Muhammed Yükselten ve Furkan Acar'in Türk Dili ve Edebiyati alaninda hazirladigi proje, Türkiye finalinde ikinci oldu.

Aslan, proje kapsaminda ilk olarak liseli gençlerin, görme engelli ögrencilerin egitim gördügü okullar ziyaret ederek hayallerindeki masallari dinledigini ve bunlari not ettigini söyledi.

Görme engelli ögrencilerin anlattigi masallarin Güzel Sanatlar Lisesi ögrencilerince resmedildigini aktaran Aslan, resimlerin okullarinin Masal Atölyesinde kabartmali resim, daha sonra da 10 masal kitabi haline getirildigini belirtti.

Masallarin ayni zamanda sesli betimlemesinin yapildigini ve isaret diline çevrildigini anlatan Aslan, proje sonucunda görme engelli ögrencilerin kendilerini daha iyi ifade ettiklerini gördüklerini bildirdi.

Görme engelli bireylerin egitim gördügü okullarda masallarin seslendirildigini belirten Aslan söyle konustu:

"Bu projemizin sonucunda görme engelli çocuklarin kendilerini daha iyi ifade ettigini, duygusal ve sosyal açidan gelistiklerini gördük. Projenin tüm illere yayilmasini istiyoruz ve bu tür sosyal sorumluluk projelerinin toplumda daha fazla artmasini diliyorum."

Aslan, yüzlerce proje arasinda projelerinin Türkiye ikincisi seçilmesinden ve bu ödülü Batman'a kazandirdiklarindan dolayi mutlu olduklarini aktardi.

- "Duygularimi kitaba döktüler"

12'inci sinif ögrencisi Muhammed Yükselten de yaklasik 2 yil boyunca proje üzerinde çalistiklarini dile getirerek, "Görme engelli çocuklarin hayal ettikleri masallari kabartmali resim haline getirdik. Yaptigimiz çalisma ile ödül aldik. Çok mutluyuz, projemizin bütün görme engelli çocuklara ulasmasini hedefliyoruz." diye konustu.

15 Temmuz Sehitleri Ilkokulu özel egitim sinifinda görme engelli Eyyüp Orhan ise, "Duygularimi kitaba döktüler, su anda kitap elimde duruyor. Benim için çok güzel bir sey." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA